Všude je plno bacilů, každý druhý "pšiká" o stošest a chřipka lítá vzduchem. A co je nejlepší na bacily? Zázvor! Ten vyžene kdejakého neřáda. Obvykle se teda nasazuje formou čaje, ale co si rovnou neupéct zázvorový dort? Zvlášť když jde o zdraví! :-))) Takže do jedné ruky kousek dortu, do té druhé třeba i ten čaj, s kapkou slivovice třeba - kombinace lepší než paralen.
Potřebovala jsem:
150 g sušených švestek, 200 g mouky (100 g špaldové celozrnné, 100 g hladké), lžičku bezfosfátového prášku do pečiva, 3 menší jablka (nakrájená na malé kousky), hrst sekaných mandlí, 2 vejce, 100 g másla, 100 g třtinového cukru, 3 lžíce tekutého medu, 1 lžíci drcených lněných semínek, 30 g čerstvého zázvoru (strouhaného na jemno), lžíci sušeného zázvoru, lžíci citronové kůry + ledové kaštany na polevu
Nejprve jsem sušené švestky zalila horkou vodou. Potom jsem si přiravila lněná semínka - zalila jsem je asi 3 lžícemi vody a nechala bobtnat. Pak jsem si připravila "mokrou" směs - rozehřála jsem máslo, smíchala s cukrem, medem a až trochu vychladlo, tak i s vejci, přidala jsem i nabobtnalá semínka. Švestky jsem slila, nakrájela na malé kousky a smíchala s moukou, jablky, mandlemi, zázvorem, citronovou kůrou a závěrem promíchala i s mokrou směsí. Pak jsem těsto už jenom šoupla do formy a pekla na 160° asi 40 - 50 minut, zkrátka než na špejli neulpělo vlhké těsto. Nechala jsem zchladnout, vyklopila a pocákala rozehřátými ledovými kaštany. A hotovo.
Opravdu Vám jeho přípravu můžu všema deseti, cooo deseti - dvaceti, doporučit, protože chutná fakt šmrncovně, až jsem fakt nečekala, že by mohl být takhle dobrý. Tak třeba Vás taky tak mile překvapí :-)
To vypadá báječně.
OdpovědětVymazatto teda jooo nevedela by som sa ho dojesť mňamky:)
OdpovědětVymazatVšechny ingredience opět mám, ale nemůžu! Fakt se to pak projevuje na břiše a zadku :-))) Nejlépe chutnají ty tvé sladké dobroty večer! To tak nejde, to bych se pak nevešla do těch mých nových úzkých sukní a musela začít znovu šít...no stejně budu.
OdpovědětVymazatKrásný dortík :) já bych ted měla začít péct cukroví, ale až budu mít víc volna vyzkouším ho :D;)
OdpovědětVymazatvypadá moc dobře, jako všechny tvoje výtvory....hned bych se do toho fešáka zakousla:D
OdpovědětVymazatVypadá nádherně :), ten se musí přímo rozplývat na jazyku :)
OdpovědětVymazatmnam dala bych si:))
OdpovědětVymazathttp://sienastyle.blogspot.it
Mmm, dala bych si. Zní to fantasticky. :)
OdpovědětVymazatWOW! Příští rok si u tebe objednám vánoční sladkosti :-)
OdpovědětVymazat