sobota 21. prosince 2013

Jedlé dárky na poslední chvíli

Čas kvapí. A třeba taky ještě dumáte, koho čím obdarovat? Či že by to možná ještě chtělo nějakou drobnost? Něco dobrého na zub ještě nikdy nikoho neurazilo, ne? :-) Tak stačí oprášit pár zavařovaček ze špajzu, kus fešné mašle a třeba vánoční ubrousek na nazdobení a taky pár surovin, co se dost možná najdou i u Vás.

Směs na horkou čokoládu

Pořádný škopek domácí horké čokolády musí v zimě potěšit skoro každého. A tak není nic jednoduššího než nakrájet do skleničky plno dobrot... Jediné, co obdarovaný musí, je zalít množství, jaké uzná za vhodné, horkým mlékem a unášet se na vlně čokoládové pohody :-)


Do skleničky jsem vsypala: nasekanou půlku tabulky tmavé čokolády, půlku tabulky bílé čokolády, lžíci kakaa, lžíci vanilkového cukru a lžičku skořice.
Pro trochu oživení lze nakombinovat třeba pouze bílou čokoládu a vanilku, hořkou čokoládu a chilly papričku nebo přidat lžičku pomerančové kůry.

Věnec s pomazánkou z červené řepy


A nebo že by se našel někdo, kdo ani na to sladké moc není? Třeba by potěšila sklenice plná červené řepy k namazání. Pro totální odrovnání obdarovaného můžete připojit i vlastnoručně umotaný věnec z houskového těsta. Úspěch zaručen :-)


Věnec:

200 ml vlažného mléka, 1 lžička cukru, 1/2 kostky čerstvého droždí, 500 g hladké mouky, lžíce soli, 3 lžíce jogurtu, 3 rozpuštěného másla + vejce na potření, slunečnicová semínka na posypání

Z mléka, cukru a droždí jsem nechala vzejít kvásek. Promíchala jsem se zbytkem surovin a těsto nechala 45 minut kynout na teplém místě. Pak jsem ho propracovala, rozdělila na tři díly a z nich uválela dlouhé hady, které jsem zapletla jako klasický cop a oba jeho konce spojila v kulatý věnec. Potřela vajíčkem, posypala semínky a nechala ještě 20 minut kynout připravené na plechu. Pak šoupla do trouby na 180° asi na 20 minut.

Pomazánka:

červená řepa, česnek, bílý jogurt, slunečnicová semínka, mandle

Dvě červené řepy jsem ještě ve slupce zabalila do alobalu a asi hodinu pekla. Pak oloupala, nastrouhala - jednu na jemno, druhou hruběji. Smíchala jsem asi s lžicí bílého jogurtu a přidala půl stroužku česneku, hrst semínek a další sekaných mandlí. Toť celé.

Nakládané sýry

A takovou klasikou jsou určitě nakládané sýry. Ideálně pro mlsné chlapi, kterým se tak špatně vybírají dárky. Vloni jsem zkoušela nakládaný hermelín, letos jsem naložila rovnou vícero druhů sýrů. Příprava je otázkou mžiku a do sklenice můžete namrskat ingredience dle libosti. Já volila takovou tu hospodskou klasiku - cibule, česnek a dodat grády chilly. Ale zkusim můžete třeba jemnější variantu s bylinkami nebo třeba sušeným ovocem.


Sklenici jsem naplnila směsí sýrů - camembert, uzené korbáčiky, jadel a balkán. Nakrájela jsem je na přibližně stejně velké kostky a postupně na střídačku vrstvila s plátky cibule, na drobno nasekaným česnekem, sušenou chilly papričkou, celý pepřem a bobkovým listem. Pak už jen zalila až po okraj olejem a dala uležet do chladu.

Dostanou Vaši blízcí taky něco dobrého? :-)

7 komentářů:

  1. já včera dělala pečené čaje, tvoje tipy vypadají ale taky velmi dobře a chutně :-)

    OdpovědětVymazat
  2. já jsem letos dělala nakládané hermelíny a čokoládový likér pro mamku :)

    OdpovědětVymazat
  3. Ty jsi prostě skvělá. Takové úžasné tipy. Jsi vážně dobrá!

    OdpovědětVymazat
  4. Nejraději bych dostala sýry pro chlapy, ale pro sebe :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Tvoje tipy na jedlé vánoční dárky jsou jako každý rok super. Já jsem nedělala jedlé, ale šila jsem a pak pracovala s provázkem. :)

    OdpovědětVymazat
  6. Jedlé dárky jsou nejlepší, ty tvoje vypadají skvěle:-)

    OdpovědětVymazat
  7. Nakládanou sýrovou směs mám vymyšlenou na dnešek. :)) Rovněž budu dávat camembert, krobáčiky, zkusím i Eidam a tvarůžky, tak jsem zvědavá, jak jim bude chutnat. :))

    OdpovědětVymazat

Za každý komentář přijmi můj dík!