úterý 3. prosince 2013

Předvánoční müsli tyčinky

Ještě než budu do trouby ládovat plechy plné voňavého cukroví tu mám něco co nevoní o nic méně a zároveň vehementně nerozhoupá ručičku na váze a neodstřelí knoflík z kalhot. Možná. Zkrátka jsem se pustila do domácí verze müsli tyčinek. A ty jsou vždycky dobrá volba. A když jsem se do něj zase nacpala perníkové koření, skořici, med, sušené švestky a další dobroty, z dobré volby se zákonitě musí stát něco co volá: "jdi se bodnout rádoby zdravá twiggy, piggy či jak se všechny tyčinky jmenujete". 


Potřebovala jsem:

asi hrnek ovesných vloček (půl na půl jemnější a větší), půl hrnku slunečnicových semínek, 2 lžíce chia semínek, 2 lžíce másla, 3 lžíce kokosového oleje, 3 lžíce medu, 150 g sušených švestek, 1 lžíce vody, 1 lžíce perníkového koření, 1 lžíci skořice, sáček vanilkového cukru

Nejprve jsem rozpálila troubu na 180° a nechala v ní na sucho opražit na pečicím papíře ovesné vločky společně se semínky, aby zezlátly a rozvoněly se. V kastůlku jsem zahřála máslo, olej a med. Sušené švestky jsem rozmixovala společně s troškou vody a pak přidala k rozehřátému máslu, oleji a medu. Smíchala jsem s kořením, vanilkovým cukrem, vločkami a semínky, až vznikla kompaktní hmota. Tu jsem obrácenou stranou lžíce "uplácala" zpátky na pečicí papír do zapékací formy a pekla asi 20 minut. Po vyjmutí z trouby jsem nechala vychladnout v lednici a nakrájela.


A nejen že jsou výborné sami o sobě, ale mají i několikero možného využití. Snadno je čapnout a pyšně nést druhý den do školy, do práce nebo na cesty. A nebo co je šoupnout do nějaké krásné krabičky (mimochodem takové na cukroví jsem viděla včera fakt krásné v Nanu Nana asi od 50 Kč), ovázat pentlí a věnovat je někomu milému k Vánocům? Nebo že by je pozítří přinesl třeba Mikuláš? Nebo si je zkrátka upéct jen tak pro radost pro sebe, jak je libo :-)

6 komentářů:

Za každý komentář přijmi můj dík!