pondělí 9. prosince 2013

Zázvorový dort se sušenými šveskami

Všude je plno bacilů, každý druhý "pšiká" o stošest a chřipka lítá vzduchem. A co je nejlepší na bacily? Zázvor! Ten vyžene kdejakého neřáda. Obvykle se teda nasazuje formou čaje, ale co si rovnou neupéct zázvorový dort? Zvlášť když jde o zdraví! :-))) Takže do jedné ruky kousek dortu, do té druhé třeba i ten čaj, s kapkou slivovice třeba - kombinace lepší než paralen.


Potřebovala jsem:

150 g sušených švestek, 200 g mouky (100 g špaldové celozrnné, 100 g hladké), lžičku bezfosfátového prášku do pečiva, 3 menší jablka (nakrájená na malé kousky), hrst sekaných mandlí, 2 vejce, 100 g másla, 100 g třtinového cukru, 3 lžíce tekutého medu, 1 lžíci drcených lněných semínek, 30 g čerstvého zázvoru (strouhaného na jemno), lžíci sušeného zázvoru, lžíci citronové kůry + ledové kaštany na polevu

Nejprve jsem sušené švestky zalila horkou vodou. Potom jsem si přiravila lněná semínka - zalila jsem je asi 3 lžícemi vody a nechala bobtnat. Pak jsem si připravila "mokrou" směs - rozehřála jsem máslo, smíchala s cukrem, medem a až trochu vychladlo, tak i s vejci, přidala jsem i nabobtnalá semínka. Švestky jsem slila, nakrájela na malé kousky a smíchala s moukou, jablky, mandlemi, zázvorem, citronovou kůrou a závěrem promíchala i s mokrou směsí. Pak jsem těsto už jenom šoupla do formy a pekla na 160° asi 40 - 50 minut, zkrátka než na špejli neulpělo vlhké těsto. Nechala jsem zchladnout, vyklopila a pocákala rozehřátými ledovými kaštany. A hotovo.


Opravdu Vám jeho přípravu můžu všema deseti, cooo deseti - dvaceti, doporučit, protože chutná fakt šmrncovně, až jsem fakt nečekala, že by mohl být takhle dobrý. Tak třeba Vás taky tak mile překvapí :-)

9 komentářů:

  1. to teda jooo nevedela by som sa ho dojesť mňamky:)

    OdpovědětVymazat
  2. Všechny ingredience opět mám, ale nemůžu! Fakt se to pak projevuje na břiše a zadku :-))) Nejlépe chutnají ty tvé sladké dobroty večer! To tak nejde, to bych se pak nevešla do těch mých nových úzkých sukní a musela začít znovu šít...no stejně budu.

    OdpovědětVymazat
  3. Krásný dortík :) já bych ted měla začít péct cukroví, ale až budu mít víc volna vyzkouším ho :D;)

    OdpovědětVymazat
  4. vypadá moc dobře, jako všechny tvoje výtvory....hned bych se do toho fešáka zakousla:D

    OdpovědětVymazat
  5. Vypadá nádherně :), ten se musí přímo rozplývat na jazyku :)

    OdpovědětVymazat
  6. mnam dala bych si:))
    http://sienastyle.blogspot.it

    OdpovědětVymazat
  7. Mmm, dala bych si. Zní to fantasticky. :)

    OdpovědětVymazat
  8. WOW! Příští rok si u tebe objednám vánoční sladkosti :-)

    OdpovědětVymazat

Za každý komentář přijmi můj dík!