neděle 11. listopadu 2012

Dýňový koláč s pudinkem

Už dlouho jsem měla ve svých bujných představách ideální podzimní koláč. Úplně jsem viděla, jak se lžičkou bořím do křehkého těsta v tenké vrstvě, po té se bude rozplývat vrstva hustého vanilkového pudinku a úplně "nejlepšejší" bude vrchní vrstva plná ovoce... A tuhle svou mlsnou představu jsem s jednou načatou obrovskou dýní proměnila ve skutečnost.


Použila jsem: 180 g hladké mouky, 50 g celozrnné mouky, 120 g másla, 60 ml vody, cukr, vanilkový pudink, 350 ml mléka, 2 větší jablka, dýni (zhruba dvojnásobné množství než jablek), vanilkový cukr, badyán, hřebíček, skořice


Mouku, cukr a kousky chlazeného másla jsem prsty smíchala až se vytvoří konzistence podobná drobence. Potom jsem přilila vodu a vypracovala v těsto, které jsem nechala odpočinout v lednici zhruba půl hodiny. Mezi tím jsem kousky a jablek a dýně vložila do hrnce, zalila trochou vody a nechala dusit do měkka společně s kořením (které jsem zabalila do balíčku z obvazu, aby šlo lépe vyndat)- asi 25 - 35 minut. Potom jsem si těsto vyválela ve formě a nechala si 10 minut na 200° předpéct. Také jsem si klasicky uvařila vanilkový pudink, ale aby byl hustší, tak jsem použila pouze 350 ml mléka. Mírně vychladlý pudink jsem vylila na předpečené těsto. Nakonec jsem slila vodu z uvařené dýně a jablek, rozmačkala štouchadlem na brambory, osladila a nalila na vrch koláče. Nechala jsem péct asi 20 minut při 180°. Pak už jen vychladit a zdlábnout.


Dýňovo-jablečná vrstva byla navíc krásně voňavá po hřebíčku, skořici a badyánu, což si překvapivě docela dobře notovalo s vanilkovým pudinkem a celkově jsem byla s výplodem své fantazie spokojená. A víte jak jsem se těšila do školy toho dne, kdy jsem si kousek tohohle koláče nesla v krabičce do školy ke svačině? :-)

9 komentářů:

  1. dýňovou buchtu jsem měla jednou, a nedalo se to jíst, ale to bude asi spíš mou šikovností :D věřím, že ve tvém podání to bude dobrota:))

    OdpovědětVymazat
  2. Tenhle koláč vypadá fantasticky. Přesně takovéhle koláče mám nejradši. Děkuji za recept :)

    OdpovědětVymazat
  3. to musím vyzkoušet :) dýni mám moc ráda :)

    OdpovědětVymazat
  4. zrovna před chvilkou jsem dopekla podobný dýňový dort, ten Tvůj vypadá taky lákavě, určitě stojí za vyzkoušení :-)

    OdpovědětVymazat
  5. název mě hodně zaujal :) ale tohle riskovat nebudu,mě dýně nechutnala ani na první ani na druhý pokus

    OdpovědětVymazat
  6. To bych moc ráda ochutnala, protože v dětství jsem dýni nesnášela. Nedávno jsem ochutnala tak výbornou dýňovou polévku, hotová delikatesa, takže jsem zvědavá.

    OdpovědětVymazat
  7. No vypadá to teda fantasticky, všechno pudinkové já můžu... :)

    OdpovědětVymazat
  8. Jéé to vypadá krásně...zrovna jsme dostali dýni chichichi

    OdpovědětVymazat

Za každý komentář přijmi můj dík!