pátek 2. listopadu 2012

Pavlova s malinovou šlehačkou a borůvkami

Dezert tak typický pro Australii a Nový Zéland nesoucí jméno po ruské baleríny Anně Pavlové (právě pro ni byl prvně připraven a fakt je skvěle lehoučký jako musela být její sukýnka) jsem už tak dlouho potkávala ve všech kuchařkách, časopisech nebo i internetových receptech a stále ho toužila vyzkoušet. Připravuje se z našlehaných bílků, šlehačky a zdobí se ovocem a potkat ho můžete v mnoha podobách. Já se pro jeho přípravu rozhodla pro jednu rodinnou oslavu a své strávníky tak postavila trochu do role pokusných králíků. Ale podle toho, jakou rychlostí porce bělostného lehkého dortíku mizel z talířků soudím, že králíky byli rádi :-)

Použila jsem: 6 bílků, 1 lžíci vinného octa, 1 lžičku škrobu, 250 g cukru, 2 lžíce vanilkového cukru, pár kapek vanilkové esence, 4 lžíce horké vody, maliny, borůvky


Bílky jsem se špetkou soli, škrobem a vinným octem šlehala do tuha a těsně před koncem přidávala i cukr, než vznikla pevná lesklá hmota, kterou jsem navrstvila na pečicí papír do kulatého tvaru (nebo něčeho tomu podobné). A šoupla do trouby na 120° na hodinu a čtvrt. Během doby pečení se neopovažovala otevřít troubu a po uplynutí doby troubu vypnula, pootevřela dvířka a ještě hodinu nechala dosušit. Mezi tím jsem si připravila šlehačku, do které jsem rozmačkala pár malin. Bílkový korpus jsem těsně před podáváním potřela šlehačkou a ozdobila ovocem. Při krájení je třeba se nezaleknout mírného drolení - bílky prostě na povrchu křupnou a mírně se i odrolí, ale uvnitř čeká ještě vláčné překvápko.


Takže nabrat všechny vrstvy naráz, na chvíli přestat myslet na kalorie a užít si tohoto skvostného dortu, toť budu jistě praktikovat brzy zas a znova, protože se doma setkal s úspěchem. A navíc není nic lepšího než zbylé žloutky efektivně zužitkovat :-)

11 komentářů:

  1. Mňam!!!! Já chci někdy ochutnat Pavlovu :D

    OdpovědětVymazat
  2. Jůůůů, to vypadá moc dobře!!!

    OdpovědětVymazat
  3. WOW, úžasné!! Tohle se ohodlávám dělat už hodně dlouho, ale mám z toho trošku strach, jak to zvládnu, ať to nepřipeču a podobně... aby to pak neletělo slepicím :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem měla, ale ono to zas taková věda není :-) To by si slípky ještě pěkně pošmákly :-)

      Vymazat
  4. v tomhle případě bych byla taky ráda králíkem:D vypadá to lákavě:)
    a myslím, že ten vanilkový cukr budu podle tebe kupovat už pořád, i když označení light je srandovní:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My dneska zase udělaly s mamkou nájezd na zdravou výživu a koupily si další tři, dávám ho skoro do všeho, protože stačí fakt maličko a tak krásně to chutná po vanilce :-D A ještě si můžu říkat, že je to light, že joooo :-D :-D

      Vymazat
  5. Tak o tomhle jsem ještě neslyšela, ale vypadá lákavě :)

    OdpovědětVymazat
  6. Mňam!!! Terko, je nebezpečný číst tvé vařící a pečící články před půlnocí, člověk by šel provozovat "bílý sex". :D Tohle vypadá a zní opravdu lahodně.
    A jak jsi zpracovala žloutky? Přeci jen 6 vajec neí málo... A v tomhle případě jdou výčitky svědomí ohledně kalorií alespoň u mě stranou. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Veru promiň, nějak jsem zapomněla odepsat hned - žloutky jsem spotřebovala hned druhý den do créme brulée :-)

      Vymazat

Za každý komentář přijmi můj dík!