Potřebovala jsem:
3 hrsti sušených hub (+ vodu na namočení), 8 tmavých starších housek, mléko (asi hrnek a půl), 3 vejce, 1 cibuli, 2 stroužky česneku, pár plátků šunky, majoránku, sůl, pepř, máslo na vymazání formy
Nejprve jsem si na několik hodin namočila sušené houby do vody. Potom jsem začala přípravou pečiva - nakrájela jsem ho na kostky a zalila mlékem a pořádně namačkala do misky, aby se lépe nasáklo. Mezi tím jsem si připravila další suroviny - nakrájela cibuli a šunku, utřela česnek, připravila koření a vejce a to vše přidala do misky k houskám, když byly dostatečně mlékem rozmočené a pořádně promíchala. Potom jsem celou směs přemístila do vymazané zapékací formy a pekla asi 30 minut na 180°, aby byl povrch krásně křupavý.
A mé malé poučení pro příště
- cibuli budu krájet na malé kousky a před vložením do směsi ji ještě mírně orestuji, aby ztratila svou typickou štiplavost, které zrovna moc nefandím
- použiji větší za to nižší zapékací formu, třeba i velký plech, jen aby vrstva nebyla tak vysoká, pak se špatně rozpéká, na větším a nižším povrchu bude navíc o to víc té skvělé křupavé kůrčičky
- nebudu se bát a použiji ještě víc hub
A po těhlech pár krocích už nebude k dokonalosti tomuto úplně prostému jídlu scházet už téměř nic :-) A co Vy, znáte houbovec nebo ho i třeba přímo baštíte o Vánocích?
Teta dělá houbovec/hubník nasladko každé Vánoce pod názvem kuba - ale má úplně jiný recept než ty, protože tam dává rýži :-)
OdpovědětVymazatKubu jsem teda taky znala, ale na sladko? S houbami? To si teda nedokážu vůbec představit :-)
VymazatTento komentář byl odstraněn autorem.
VymazatMoje teta ho taky dělá na sladko, ale s hrubou krupicí.. Lepší věc jsem nejedla..:)
VymazatTeda ty tety teda umí kouzlit :-)
Vymazatvyzerá to chutne )
OdpovědětVymazatneznám, ale vypadá moc dobře:) v mrazáku máme veeelké zásoby hub z léta, tak bych je mohla využít:))
OdpovědětVymazatmňam už vím co bude zítra k obědu :D je to něco jako žemlovka na slano a to já miluju :)
OdpovědětVymazatJojo, Hubník děláme doma k obědu tradičně každý Štědrý den, bez něj by nebyly ty pravé Vánoce :)) Děláme ho s mamčou podle rodinného receptu, který je snad už od pra-pra-prababičky :D Ale dáváme mnooohem více hub a česneku, zato cibuli ani šunku nedáváme vůbec, pečeme na obrovském plechu, jednak aby ho bylo hodně a jednak, protože jen z plechu je krááásně křupavoučký :D Ahh, už se těším na příští Vánoce :DD
OdpovědětVymazatJá se tentokrát držela toho prý tradičního receptu, kde teda taky žádná šunka (asi hlavně kvůli zlatému prasátku) nebyla, ale já jí tam trochu šoupla, protože v lednu už se to zlatavý čuně stejně nezjeví :-D
Vymazatmnam, houbovnik mam rada, asi i vc nez kbu - ten byva s kroupami myslim. :)
OdpovědětVymazatbabicka ho dela casto, i mimo vanoce..:)
Jojo, kuba je kroupový, taky ho máme v plánu doma někdy ochutnat, u nás se tohle na vánoce vůbec nedělá :-)
VymazatNeděláme ho, ale už jsme ho párkrát měla a je to dobrota. :)
OdpovědětVymazatA já to vidím poprvé v životě, snad ani kubu jsem neměla :D ale vůbec to nevypadá špatně :)
OdpovědětVymazat