neděle 13. ledna 2013

Houbovec

Mnoho aplikací v tabletu nemám, ale když jsem si nějaké stahovala, jedny z prvních, které jsem vůbec vyhledávala, byly samozřejmě ty receptové (a hned potom jsem si stáhla i ty proradný naštvaný ptáky, tak se mám alespoň na co vymlouvat, až mě vyhodí od nějaké zkoušky, po vánocích se mi o střílení prakem dokonce i zdálo :-D). Takže díky jedné z nich, konkrétně Apetit sezonní recepty, jsem vyzkoušela i jeden recept hned za čerstva, do oka mi totiž okamžitě padl hubník. Jde o tradiční vánoční pokrm, který se prý na Štědrý den peče hlavně v oblasti Krkonoš, já se s ním teda ještě nesetkala, ale protože jsem velký milovník nádivek a tenhle houbovec se k nim dá snadno přirovnat, hned jsem se pustila do přípravy.

Potřebovala jsem:

3 hrsti sušených hub (+ vodu na namočení), 8 tmavých starších housek, mléko (asi hrnek a půl), 3 vejce, 1 cibuli, 2 stroužky česneku, pár plátků šunky, majoránku, sůl, pepř, máslo na vymazání formy


Nejprve jsem si na několik hodin namočila sušené houby do vody. Potom jsem začala přípravou pečiva - nakrájela jsem ho na kostky a zalila mlékem a pořádně namačkala do misky, aby se lépe nasáklo. Mezi tím jsem si připravila další suroviny - nakrájela cibuli a šunku, utřela česnek, připravila koření a vejce a to vše přidala do misky k houskám, když byly dostatečně mlékem rozmočené a pořádně promíchala. Potom jsem celou směs přemístila do vymazané zapékací formy a pekla asi 30 minut na 180°, aby byl povrch krásně křupavý.


A mé malé poučení pro příště 
- cibuli budu krájet na malé kousky a před vložením do směsi ji ještě mírně orestuji, aby ztratila svou typickou štiplavost, které zrovna moc nefandím
- použiji větší za to nižší zapékací formu, třeba i velký plech, jen aby vrstva nebyla tak vysoká, pak se špatně rozpéká, na větším a nižším povrchu bude navíc o to víc té skvělé křupavé kůrčičky
- nebudu se bát a použiji ještě víc hub

A po těhlech pár krocích už nebude k dokonalosti tomuto úplně prostému jídlu scházet už téměř nic :-) A co Vy, znáte houbovec nebo ho i třeba přímo baštíte o Vánocích?

14 komentářů:

  1. Teta dělá houbovec/hubník nasladko každé Vánoce pod názvem kuba - ale má úplně jiný recept než ty, protože tam dává rýži :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kubu jsem teda taky znala, ale na sladko? S houbami? To si teda nedokážu vůbec představit :-)

      Vymazat
    2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
    3. Moje teta ho taky dělá na sladko, ale s hrubou krupicí.. Lepší věc jsem nejedla..:)

      Vymazat
    4. Teda ty tety teda umí kouzlit :-)

      Vymazat
  2. neznám, ale vypadá moc dobře:) v mrazáku máme veeelké zásoby hub z léta, tak bych je mohla využít:))

    OdpovědětVymazat
  3. mňam už vím co bude zítra k obědu :D je to něco jako žemlovka na slano a to já miluju :)

    OdpovědětVymazat
  4. Jojo, Hubník děláme doma k obědu tradičně každý Štědrý den, bez něj by nebyly ty pravé Vánoce :)) Děláme ho s mamčou podle rodinného receptu, který je snad už od pra-pra-prababičky :D Ale dáváme mnooohem více hub a česneku, zato cibuli ani šunku nedáváme vůbec, pečeme na obrovském plechu, jednak aby ho bylo hodně a jednak, protože jen z plechu je krááásně křupavoučký :D Ahh, už se těším na příští Vánoce :DD

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se tentokrát držela toho prý tradičního receptu, kde teda taky žádná šunka (asi hlavně kvůli zlatému prasátku) nebyla, ale já jí tam trochu šoupla, protože v lednu už se to zlatavý čuně stejně nezjeví :-D

      Vymazat
  5. mnam, houbovnik mam rada, asi i vc nez kbu - ten byva s kroupami myslim. :)

    babicka ho dela casto, i mimo vanoce..:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, kuba je kroupový, taky ho máme v plánu doma někdy ochutnat, u nás se tohle na vánoce vůbec nedělá :-)

      Vymazat
  6. Neděláme ho, ale už jsme ho párkrát měla a je to dobrota. :)

    OdpovědětVymazat
  7. A já to vidím poprvé v životě, snad ani kubu jsem neměla :D ale vůbec to nevypadá špatně :)

    OdpovědětVymazat

Za každý komentář přijmi můj dík!