pátek 1. listopadu 2013

Nadýchaná kokosová roláda s čokoládou

Že by pečení na víkend? Toho není nikdy dost... Já s úderem pátku tak nějak automaticky začnu dumat nad tím, co bych mohla upéct, aby bylo co dobrého zakousnout k odpolednímu čaji či k přilepšení snídaně. A když jsem minulý víkend upekla tuhle výbornou nadýchanou roládu, rozhodně to nebyl krok vedle. Navíc příprava je otázkou pár minut. A ta kombinace kokosu a čokolády mě neomrzí, je prostě výborná.


Potřebovala jsem:

těsto: 5 vajec, špetku soli, 5 lžic třtinového cukru, 5 lžic kokosu
náplň: 1 kelímek zakysané smetany, 80 g čokolády (namíchala jsem půl na půl hořkou a mléčnou)
+ čokoláda a kokos navrch

Oddělila jsem žloutky od bílků, z bílků s troškou soli jsem vyšlehala tuhý sníh, do kterého jsem vmíchala cukr a kokos. Na závěr jsem jen metličkou lehce vmíchala žloutky. Těsto jsem vlila na pečicí papír pomaštěný kapkou oleje a dala péct do vyhřáté trouby na 200° zhruba na 7 minut. Po upečení jsem i s papírem roládu smotala a dala chladnout. Mezi tím jsem si připravila náplň - v mikrovlnce jsem rozpustila čokoládu, nechala trochu zchladnout a promíchala se zakysanou smetanou. Už jen podle chuti mírně dosladila. Když roláda zchladla, potřela jsem ji náplní a srolovala - když nešla od papíru odlepit, pomohla jsem si opatrně nožem. Pak už jsem ji jen mírně pokapala rozpuštěnou čokoládou na povrchu a posypala kokosem. Nechala jsem ztuhnout v ledničce aspoň půl hodinky.


Co upečete Vy? :-)

16 komentářů:

  1. Mňam, vyzerá to parádne, určite vyskúšam. Ani to neni nejako náročné, takže otvorím tvoj blog na návode a budem kuchtiť :)
    Gold Phoenix

    OdpovědětVymazat
  2. vypadá to výborně :) já budu péct dýňové muffiny nebo koláč, ještě se musím rozhodnout

    OdpovědětVymazat
  3. Jedno velké mňam. Roláda vypadá skvěle a zrovna já rolády zbožňuji. :)

    OdpovědětVymazat
  4. vaaau užasne to vyzera ešte som o takej rolade ani nepočula :)

    OdpovědětVymazat
  5. Vypadá luxusne, najviac sa mi na nej páči, že je bez múky! Dokonalé :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jojo, to je mi na ní taky tuze sympatické :-) je fakt taková lehoučká

      Vymazat
  6. Roládu jsem si vždy přála od babičky k narozeninám. I v 86 ji pořád umí vynikající. Navíc upeče 23 vánoček. Já sotva jednu.

    Dle tvého receptu to zní jednoduše, ale určitě to tak nebude. Vynikající vzhled (a i chuť) jsou výsledek tvého čarování.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je opravdu obdivuhodné :-) A díky moc, jednoduše to opravdu jen nevypadá, ale fakticky je :-)

      Vymazat
  7. Mňam, kokos a čokoláda je jedna z nejlepších kombinací :-)....Já právě peču carrot cake a jelikož jsem zjistila, že nemám oříšky, šoupla jsem do toho taky kokos ;-)

    OdpovědětVymazat
  8. Tak!! Tohle je taková nádhera, že mě to zaujalo, zítra slavím 21. narozeniny, takže jsem zvolila tohle jako jako hlavní sladkou tečku místo kupovaných zákusků, jen doufám, že se povede a bude chutnat,vypadá neskutečně lahodně! A jestli se opravdu povede a stihnu jí vyfotit dřív než zmizí z talířků, vložím jí i od tebe na blog ;-)
    Děkuji za tip!
    Lucka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mám velkou radost, určitě se povede, není to vážně nic složitého, tak snad budou gratulanti spokojení :-) A všechno nejlepší k narozeninám

      Vymazat
  9. rolady proste miluju,sama z nich mam ale nevysvetlitelny respekt,bojim se,ze se mi nepovede. Nicmene tuto bych opravdu rada vyzkousela,tak se budu muset prekonat a doufat,ze dopadne tak dobre,jako ta tvoje:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem se dřív bála, že mi popraskají nebo tak... ale zatím se tak nestalo naštěstí :)

      Vymazat
  10. Ahoj, Téro, tento recept mě hodně zaujal a vzhledem k tomu, že příští víkend musím péct (sice musím, ale ráda :P), tento recept se stává mým horkým kandidátem. Akorát bych se chtěla zeptat, kolik solidních porcí se z tohoto množství dá udělat. Potřebovala bych minimálně 15, ale aby to nebyly jen tenké plátky, ale alespoň takové střední, aby z toho zkrátka něco měli, jestli mi rozumíš. Co myslíš? Mám na surovinách přidat, nebo tohle bude stačit? Moc nepeču, takže si netroufám hádat :-) Díky moc předem za odpověď. Lenka

    OdpovědětVymazat

Za každý komentář přijmi můj dík!