úterý 15. ledna 2013

Jen jednou jsem okusila domácí puding...

... a to stačilo, abych zjistila, že už ho nechci nikdy vyměnit za ten v prášku. Jojo, hold pytlíkový "půďa" utřel nos a musí jít stranou, když na scénu přichází jeho poctivě umíchaná domácí alternativa! A díky receptu Dity P. (protože v její kuchařce byl prostě jako obvykle daleko lepší než všechny ostatní, které jsem našla) to fakt nebylo nic těžkého. A měl jen jednu chybu - bylo ho žalostně máááálo. Takže příště povolat do zbraně dvojnásobné množství surovin... No a něco mi říká, že to bude brzy :-)))


Na 5 malých porciček jsem potřebovala: 500 ml mléka, 3 lžíce třtinového cukru, 2 lžíce kukuřičného škrobu, 1 vanilkový lusk, 2 žloutky, zhruba 2 lžíce másla, směs lesního ovoce (mraženou) + cukr na její doslazení


Ještě před přípravou samotného pudingu jsem si do kastrůlku dala svařit trochu ovoce s cukrem a nechala zredukovat přebytečnou šťávu. Tím jsem jen vystlala připravené skleničky na puding.

V odměrce jsem si odměřila půllitr mléka a 3/4 z něj vylila do hrnce a 1/4 si ponechala v odměrce, abych v ní rozmíchala cukr a škrob. Do mléka v hrnci jsem si přidala zrníčka z vanilkového lusku a i samotný vyškrabaný lusk, společně jsem nechala přivést k varu. Žloutky jsem si rozšlehala a přidala dvě lžíce horkého mléka s vanilkou. Když se mléko začalo vařit, vyndala jsem vydlabaný lusk, přidala jsem zbývající čtvrtinu mléka, ve které byl cukr a škrob, do hrnce a za stálého míchání čekala až směs zhoustne (trvalo to trochu déle, takže trpělivost a žádnou paniku :-)). Potom jsem přidala žloutky a ještě dvě minutky provařila. Na závěr jsem stáhla plamen a ještě rozmíchala kousek másla a vlila do připravených skleniček. A prostě nejlepšejší je ještě teplý :-)


Táák a teď už nezbývá než jen zkoušet další varianty - určitě brzy prubnu čokoládový, kokosový nebo skořicový. A jak jste na tom Vy, máte puding rádi? :-)

14 komentářů:

  1. Juuuuuuuu,tak to je bajovy recept,už je mi jasné,co budu kuchtit o víkendu :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Ach nee, to bude zase obžerství :))

    OdpovědětVymazat
  3. Tak tohle budu muset co nejdřív uvařit - vypadá to úžasně! el

    OdpovědětVymazat
  4. Já pořád kupuji práškové pudinky a nikdy mě ani nenapadlo udělat si vlastní doma, super nápad :)

    OdpovědětVymazat
  5. jeje, ted si připadám fakt trapně, že pomalu ani nevím, jak se dělá ten z pytlíku a ty rovnou takhle! no vypadá to extra mnamozne! :)

    OdpovědětVymazat
  6. Ty jsi borec. To je na řád zlaté vařečky.

    OdpovědětVymazat
  7. Páni, zní to skvěle! Asi ho někdy vyzkouším! :)
    Svět podle Kláry

    OdpovědětVymazat
  8. Terezko, čekám na tebe i s pudingem, kdypak že to dorazíš? :D
    Vypadá to úžasně, hned bych si dala. :)

    OdpovědětVymazat
  9. Musím se přiznat, že jsem o poctivé domácí přípravě pudingu ještě neslyšela, to si nesmím nechat ujít, vypadá to skvěle :-)

    OdpovědětVymazat

Za každý komentář přijmi můj dík!