pátek 11. ledna 2013

Kulajda

V zimě se rozhodně neobejdu bez talíře horké polévky v pravidelných (nejlépe co nejkratších) intervalech. Potřebuju ji ba dokonce možná víc než kulicha (a to že jsem velký zmrzlík), takže to ani jinak nejde, prostě dneska přicházím s další z mnou oblíbených. Kulajdu doma moc neděláme, takže jsem se opravdu těšila, až si z mrazáku kopr ze zahrádky přítelovy babičky a sama pro sebe si ji uvařím. Ale žádné velké piplání se nekonalo, za pár chvil byla polévka hotová a i několik talířů spokojeně spořádaných ve mě :-)

Potřebovala jsem (zhruba 4 porce): hrst sušených hub, 6 malých brambor, svazek kopru, litr vody, 1 kostku zeleninového bujonu (nejlépe bio), kelímek smetany ke šlehání, 2 lžíce hladké mouky, mléko, ocet, sůl, 1 vejce


Sušené houby jsem zalila trochou teplé vody a nechala asi 20 minut odstát. Potom jsem je společně s kostičkami syrových brambor hodila do hrnce, zalila asi litrem vroucí vody a nechala rozpustit bujón. Vařila jsem je do změknutí, cca 15 minut. Potom jsem ve smetaně rozmíchala hladkou mouku a pomalu za stálého míchání přidávala do polévky. Nechala jsem provařit, přidala trochu mléka na zředění, vklepla jedno vejce, promíchala a přidala nasekaný kopr (zhruba hrst). Potom jsem polévku nechala jen tak prohřát a dochutila solí a asi lžicí octa.


Jakou polévkou se zahříváte rádi Vy? :-)

13 komentářů:

  1. NAM NAM NAM NAM!!!! miluju houby v polévce:)) já jsem se zrovna ted nedávno zahřívala tou tvou z čerstvých rajčat, na kterou jsi psala recept někdy v létě:) byla výborná:)

    OdpovědětVymazat
  2. Přesně tuhle, pak faozolovou ostrou s domácími rozmarýnovými houstičkami nebo klasiku vývar s knedlíčky. Polívkování je na zimu nejlepší :)
    Kulajdu jsem dělala předvčerejškem a jen se po ní zaprášilo. Jen ještě musím vyladit ztracené vejce, není úplně takové, jak bych si přála :)

    Veronika

    OdpovědětVymazat
  3. Mňma, tu bych si dala a boršč bych si dala! :D

    OdpovědětVymazat
  4. Recept si zapisuju a co nejdřív se do něj pustim ;) jsem polívkovej typ :D

    OdpovědětVymazat
  5. jeee ta vypadá přesně jako od mojí babičky!:))
    mám ji moc ráda, vždycky si tam dávám hooodně octa:D

    OdpovědětVymazat
  6. já radši než kulajdu koprovku, ty houby mi přijdou trošku nepříjemný:-))
    ale jinak jsem taky dost polívková, takže super nápad.

    OdpovědětVymazat
  7. dnes sa to na blogoch hemží receptami :) na polievočkách sme závislé preto za nás palec hore a určite super tip !!!

    OdpovědětVymazat
  8. Aaaaah, co mi to děláš? Tak strašně ráda bych si tuhle polévku dala, ale už hodně dlouho nemáme ani houby ani kopr :( Vypadá však nádherně, určitě byla i dobrá :)

    L.

    OdpovědětVymazat
  9. Jsi šikovná, ale toto je opravdu něco, co nemohu. Kopr prostě nemám ráda, ani trošku.

    OdpovědětVymazat
  10. ja polevky miluju, ted jsem naposledy delala mrkvovou s kari, brokolicovou, spenatovou a tak! koupila jsem si tycovy mixer, tak me to bavi a na zimu je to nejlepsi, souhlasim! kulajdu zkusim, ale vynecham kopr:))dik za inspiraci
    http://sienastyle.blogspot.it/

    OdpovědětVymazat
  11. Mňam. :) V téhle podobě jsem kopr ochotná sníst.
    Polévky mám ráda, halvně brokolicovou, krémovou houbovku´, česnečku a pak klasické vývary.

    OdpovědětVymazat

Za každý komentář přijmi můj dík!