pondělí 7. ledna 2013

Zdravý fast food? Cožeeee?

Určitě znáte tu situaci - běháte po městě nebo po nákupním centru a najednou zaslechnete ten zvuk. Jo, kručí Vám v břiše, až se to skoro za hory, za doly rozléhá. Ale času není nazbyt, hlad potřebuje zahnat okamžitě, dost možná i za pochodu a co si budeme povídat - v peněžence toho po těch půldenních nákupech taky moc nezbylo a hlavně už se nechcete cpát tím hnusným cheesem z mekáče nebo b-smartem s mastnými hranolkami z toho prý proklatě dobrého kuřete? A pokud zrovna nemáte v kabelce nějaký ten domácí lepeňák, tak dobrou radu, aby kolikrát pohledal... Nooooo a nejspíš nebudu žádným velkým spasitelem, když Vám povím, jak tak s takovými situacemi nakládám já, ale takhle při pondělí a z kraje nového roku, kdy dost možná nějaká ta snaha o zdravější životní styl většinu z nás ještě nestačila opustit, třeba takové plkání přijde k duhu.

Zdravými "fast foody" se to teda v našich ulicích zatím moc nehemží, ale čuchám, že se blýská na lepší časy, protože první vlaštovky, které přichází s nějakým tím zdravějším rychlým občerstvením, přeci jen přichází na scénu. Jupííí!

Bageteria Boulevard - www.bb.cz



Není to tak dlouho, co jsem ji sama objevila, protože přeci jen se do Prahy nedostanu tak často a třeba ani v centru, kde většina poboček sídlí, nezaháněla hlad. Ale za posledních pár měsíců jsem ji stihla v různých koutech republiky navštívit už několikrát a vždycky jsem si moc pochutnala. Ve stálé nabídce mají asi 12 druhů baget, ať už čerstvých, nebo zapečených, vybrat si můžete ze 4 druhů pečiva a mimo to se dle sezóny mění i chef menu připravované nějakým z profíků, šéfkuchařů. Mimo to si můžete objednat i jednu z krémových polévek, přikusovat k ní křupavou minibagetku či popíjet kávu nebo třeba horkou čokoládu a pochutnávat si k tomu na něčem sladkém. Netvrdím, že vše je echt zdravé, ale pořád lepší než se cpát smaženým kuřetem, ne?


Na čem si většinou pochutnávám já?
V létě mi přijde vždycky k duhu čerstvá bageta caprese (klasicky s řádnou dávkou rajčat, mozzarely a pestem na vrch), v chladnějších dnech zase moc ráda jejich krémové polévky (třeba brokolicová byla super a houbovou jsem si dala dvakrát v jednom dnu :-D) s kouskem bagety. Favoritem jsou u mě patas - pečené kořeněné brambory, které jsou sice zalité domácí tatarkou, kterou zas tak nemusím, ale jinak jsou fakt skvělé. Jen už si nikdy neobjednám celé jejich menu ani při tom největším hladu - jen jednou jsem takhle prohloupila a funěla už po pár soustech - celou bagetu zkrátka nemám šanci spořádat, ale naštěstí se dá samozřejmě objednat i poloviční porce, která mi tak akorát postačí. A k pití je stálicí domácí ledový čaj. No a naposledy jsem ochutnala ze zimního menu minibagetku Poiréé s marinovanou červenou řepou, fetou, lilkem a rukolou a nestačila se oblizovat. Ale když jsem pak od přítele ochutnala ještě navíc dezert Cannellé, což jsou takové sladké bábovičky s vanilkovým krémem navrch, byla jsem na vrcholu blaha, ty jsou prostě výborné.

A ceny?
Většina baget v klasickém velkém podání se pohybuje od 69 do 89 Kč, 5 Kč si připlatíte za jiný typ bagety než světlý, patas jako příloha stojí samostatně 39 Kč (v menu k bagetě o poznání méně), polévka taktéž 39 Kč a třeba minibagetka k ní 19 Kč.

Kde si pošmáknout?
Síť provozoven není zatím zase tak hustá, ale pomalu se rozrůstá a zatím se může vesele "bagetovat" v Praze, Liberci, Plzni, Ostravě a Hradci Králové.


Fruitisimo  - www.fruitisimo.cz


Nuže dobrá, tady nejspíš ukrutný hlad nezaženeme, ale buď můžeme svlažit hrdlo nějakým ovocným freshem, vyzunknout jeden z velkého výběru koktejlů (jogurtový, vitaminový nebo třeba welness), pochutnat si na výborné zmrzlině, uzobávat ovocné nebo i zeleninové saláty a ve vybraných prodejnách si třeba objednat i sendvič, bagel nebo tortilu (zatím nabízí pouze pražské provozovny).


Na čem si pochutnávám já?
Mým favoritem je vitaminový koktejl ME2D - kombinace jablek, mrkve, banánu, pomeranče, jahod a medu je prostě skvělá, ale s žádným z drinků, které jsem ochutnala, jsem nešlápla vedle a všechny s chutí v mžiku vysrkla. I když občas si dávám jen klasicky a konzervativně pomerančový fresh, jindy usrkávám více ovocné kombinace. Naposledy jsem ochutnala třeba novinku nesoucí název Ananaska (kombinace ananasu, jablek, borůvek, malin) a taky bylo v mžiku po ní. No a ta jejich zmrzlina - všechna je prostě skvělá! Nejluxusnější jsou ty typu exclusive jako třeba Mozartova čokoláda nebo ovocné sorbety s 82% ovoce (mangový, banánový nebo malinový - hmmmm). Ale skvělá je i klasická verze, taková vanilková, skořicová nebo pistáciová je pro mě velkým lákadlem, i když nejsem velký milovník zmrzliny a třeba v cukrárně si ji téměř nikdy nedávám.

A ceny?
Sice to není sranda za pár šušňů, ale pořád si myslím, že za tu lahodu to stojí a navíc při tom courání se nákupním centrem je třeba se pořádně dobýt návalem vitamínů, ne? :-) Nejlevnější ovocné freshe se začínají na 39 Kč a za nejdražší dáte třeba stovku. Ovocné saláty stojí taktéž okolo padesátikačky a kopeček zmrzliny klasické necelou dvacku, typy exclusive jsou o něco málo dražší.

Kde si pošmáknout?
Tady už je přeci jen trochu větší výběr, kam si pro nějakou tu ovocnou nálož zaskočit. Stánky totiž můžete potkávat v Praze, Brně, Ostravě, Liberci, Plzni, Mostě, Jihlavě, Bratislavě, Hradci Králové a nově i v Pardubicích.

Mangaloo - www.mangaloo.cz


Přiznám se, že Mangaloo je pro mě velkým lákadlem hlavně kvůli salátům a výborným polévkám, i když ovocné freshe i smoothie jsou taky fajn ovocným mlsáním. K dostání jsou tu též nějaké ty ovocné saláty v plastových kelímcích nebo navíc ovoce doplněné třeba jogurtem, tvarohem, müsli ochucené třeba čokoládou nebo medem, které dobře poslouží jako zdravá sváča.



Na čem si pochutnávám já?
Z řad polévek jsem sama ochutnala třeba kukuřičnou s chilly, hráškovou, zeleninovou nebo cuketovou a všechny byly skvělé. Ke každé byl vždycky kus čerstvého pečiva, takže mě takový pořádně velký talíř polévky bohatě postačil. Ze salátů jsem ochutnala zatím pouze s grilovaným kuřetem a ředkvičkami s jogurtovou zálivkou, ale k dostání jich je mnohem víc (láká mě třeba s kozím sýrem a ostružinami nebo s hruškami a gorgonzolou).

A ceny?
Polévka tu samostatně vyjde na 45 Kč, v menu pak za 39 Kč. Ceny salátů se pohybují u všech okolo stokoruny. Navíc nabízí i obědové menu, ve kterém se v ceně stokoruny skrývá polévka, salát i nějaký ten domácí nápoj (já měla zatím domácí ledový zázvorový čaj nebo citronádu).  A ceny freshů a smoothie se nějak razantně neliší od Fruitisima, nejjednodušší variace začínají v nejmenších verzích (0,2 l) u 40 Kč a šplhají třeba pod stovku.

Kde si pošmáknout?
Hned na několika místech v Praze (třeba Národní, Černý Most, Anděl, Pankác,..), v Pardubicích, v Hradci Králové nebo v Opavě. Salaterie, kde nabízí právě polévky a saláty, je však bohužel pouze v Praze na Smíchově a v Královehradeckém Futuru.

A na závěr:
  • omluvte mrzkou kvalitu dokumentovaných pokrmů, to víte - celá rozklepaná hlady a uslintaná chutí nejsem schopna pořizovat nic ostřejšího, zvlášť mobilem
  • vězte, že žádná z firem mi nenakukala, abych Vás poňoukala k jejich návštěvě a už vůbec jsem za to nic nedostala - což je ale velká škoda :-D
  • nemám dost dobrou paměť na ceny, takže někde jsem se dost možná o něco málo sekla, za což se případně omlouvám, ale většinu jsem se snažila vyhledat nebo alespoň zapamatovat
  • jistě že určitě existují i jiné a dost možná i zdravější zdroje rychlého nasycení, tohle jest jen můj výcuc, chápete, že jo :-)
  • jo a že jsem kartičkový nadšenec (má peněženka díky návalu všech věrnostních kartiček už zas tak nadšená není), mohu si i zvolna sbírat bodíky ve všech z výše jmenovaných, dokonce i kartička do Bageterie Boulevard se už ke mě poštou nese


Tak a teď jsem po takové náloži mého vylévání se zdravé-krmě-chtivého srdce zvědavá, kde se takto expres stravujete Vy? :-)

32 komentářů:

  1. Moc hezký článek, o Bageteria Boulevard jsem slyšela už hodně, ale ještě jsem neměla možnost tam zajít.

    OdpovědětVymazat
  2. Mně už se cheesburgery taky dávno přejedly, tak často řeším podobný problém, kde se aspoň trochu slušně najíst. Škoda, že Bageteria Boulevard není v Brně, vypadá výborně :-D Fruitisimo je fajn, ale ještě lepší mi připadá UGO juice bar, mají tam hustší džusy :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně ani nikdy zrovna konkrétně cheese nikdy moc nechutnal, ale jinak jsem si tam občas taky něco dala, ale teď mě to už teda nějak vůbec neláká, no :-) UGO juice bar jsem zase ještě asi nenavštívila já, mrknu, jestli v těhlech končinách vůbec je :-)

      Vymazat
  3. Bageterie mi teda vůbec zdravá nepřijde, ale budiž :D
    A na Fruitismu poslední dobou ulítávám já, jejich freshe jsou bezkonkurenční a fakt je mám teď raději než kafe. Ale je fakt, že cenově je to vždycky tak 90,-- za jeden, ale když ovoce já normálně nejím, tak aspoň nějaký ty vitamíny takhle do sebe dostanu.
    A mangaloo jsem nikdy nezkoušela, to mě nějak neláká :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že pokud si tam člověk zrovna nedá bagetu se smaženou cibulí, masovejma koulema a 4 druhama sýru a k tomu kupu brambor s tatarkou, tak se tam dá i slušně občerstvit :-)
      A taky si dám radši než kafe nějakej fresh nebo kelímek s ovocem, no :-)

      Vymazat
    2. Jasny, to je předpoklad, ale zdravější jídlo se dá sehnat i třeba u Mekce nebo kfc, saláty nebo mcwrap s grilovaný masem a bez dresingu je taky v poho :) takže to už pak záleží na kazdem. I když je fakt, ze ja jsem milovník polévek a ty mají v BB výborně :))

      Vymazat
  4. moc hezký článek, jen jsem si při něm málem poslintala klávesnici...:D
    v BB jsem byla bohužel jen jednou, Prahu i ta ostatní města mám z ruky a k nám na konec světa se to ještě nedostalo :D Měla jsem tam dýňovou polévku a tmavou minibagetku s lososem, nejlepší oběd!:)
    Mangaloo bych ráda navštívila...ale v brně nečekaně není:D
    Když lítám po obchodech a mám hlad, tak si většinou koupím jen nějakou myslityčinku, banán a kefír, a nebo jednou za čas nějakou dobrotu v Nordsee, nebo k obědu bagetu v Subway, tam se to taky dá udělat relativně zdravě:)
    Dřív ve Vaňkovce býval jeden zdravý fast food, kde měli výbornej tvaroh s musli nebo s acai, ale bohužel mi ho zrušili :/ :D ale nahradili to Sushi, takže se zas tak nezlobím...:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky Ti :-) Tak někdy do našeho kraje oklikou přes šťávičky a bagety :-D

      Vymazat
  5. Bageterii naprosto zbožňuju! Od tý doby co jí otevřeli u nás v Plzni jsem tam pečená vařená ;) Ty jejich polívčičky jsou prostě vynikající :)

    OdpovědětVymazat
  6. já teda nedám dopustit na subway, přímo před mýma očia mi rozpečou bagetu se sýrem dle tvé vlby (bageta je nej ovesná s medem, a žádný příplatek 5 kč!), na to kuřecí kousky - nesmažené, netuším co to je, vypadá to jak gyros (to je tuším bagea s názvem "kuře teryiaki), pak si vybereš libovolnou zeleninu, libovolnou posypku (armazán, pepř...), zálivku (barbecue, jogurtová, bylinková...) a můžeš jíst. navíc mají akci už pul roku - ISIC menu, při předložení prukazky isic máš dvě bagety a bezedný kelímek za 120 kč :)
    a v bageterii boulevard zase zbožnuju kuřecí minibagetu. za 39 korun, porce tak akorát :)
    tenhle článek se mi mimochodem moc líbil, konečně jsem se dozvěděla, co dělají v mangaloo :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tu jsem zatím jen vždycky obcházela, protože se zase pro změnu ještě nedostala do našich končin a někde jinde dám většinou přednost něčemu jinému, ale určitě ji taky zkusím :-) Jen ISIC stejně nemám, tak bohužel neušetřím :-D

      Vymazat
  7. já se tedy upřímně vždycky nejradši nacpu u "proklatě dobrého kuřete" :D každopádně fresh si nejraději dávám v mangaloo a ty jejich saláty mě taky lákají :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Však proti gustu... :-) Jojo, kolem těch salátů se mi taky nechodí snadno jen tak :-D

      Vymazat
  8. Hrozná škoda, že BB ani Mangaloo není v Brně. Ve Fruitissimu si vždycky dávám fresh s celerem, to bych mohla pít pořád :)
    A díky ti za tipy.
    Krásný den!
    Veronika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když došla už i k nám, tak brzo určitě dofrčí i do Brna :-) Tyjo, fresh s celerem jsem ještě neměla, to je s řapíkatým? Ten bohužel není zrovna můj favorit, nějak jsem mu nikdy nepřišla na chuť :-)

      Vymazat
    2. No tady ho na jednom místě dělají s řapíkatým, na druhém s normálním bulvovým. Ale pokud celer nemáš ráda, tak to nemá cenu pokoušet, je tam cítit dost. A není tak sladký jako třeba freshe s jahodami nebo prostě čistě ovocné.
      Já řapíkatý celer naopak cpu do spousty věcí, do bramsalátu i do boloňské omáčky :)

      Vymazat
  9. Do Mangaloo chodím snad každý týden. Ale cíleně, ne nějaká rychlovka při nákupech. A jak teď čtu, tak mám na to jídlo štěstí, chodím hlavně na Smíchov a do HK, do teď jsem si myslela, že je jídlo všude:)) Miluji hlavně jejich saláty a jahodové smoothie!:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já už taky většinou volím návštěvu nákupního centra podle toho, čeho se tam chci najít a mít to i blíž tak věřím, že tam chodím jen na to žrádlo :-D

      Vymazat
  10. Mangaloo i bageterku znám a musím pochválit! Sakryš, dala bych si ten jejich vynikající fresh čajík! :D A francouzskou bagetku se slaninou! Ojojoj! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jooo ten jsem minule dostala na nádraží jako ochutnávku zadarmo, to byla hned cesta do školy růžovější :-D

      Vymazat
  11. Bagety z BB zbožňuju a při velkém hladu celou bagetu slupnu sama. :) Caprese je má jedna z nejoblíbenějších.
    Do Fruitissima moc nechodím a Mangaloo jsem před čtením tvého článku ani neznala. :)
    Jinak já se občerstvuji nejčastěji v BB a pak v Angus Burger - pravda nejzdravější to není, ale maso je výborný. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Angus Burger neznám, ale podle toho, co si o tom zatím "gůglím" Ti s tím masem dávám za pravdu, pokud teda chutná tak, jak krásně vypadá :-)))

      Vymazat
  12. Většina toho vypadá fakt lákavě a dobře a přitom je to zdravé- Bohužl mám zkušenosti, že většinou je toto také poněkud dražší :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Třeba ty freshe jsou dražší, no... Ale jednou za čas si jimi radost ráda udělám :-)

      Vymazat
  13. bageterii miluju, mohla bych tam chodit každý den :D :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já taky, ale ještě že ji mám kousek z ruky :-D

      Vymazat
  14. Nenapadá me nic moc zdravého, ale chodím do Panerie, prý je česká, to já podporuju. Vlastně k panini za 70,- lze koupit salát a pití za akční cenu celkem 100,-. (Praha)

    OdpovědětVymazat
  15. Bageterii mám strašně ráda, všechno co jsem tam kdy měla bylo výborný. Strašně mě lákají ty polévky v Mangaloo, protože polévky zbožňuju, navíc v téhle zimě, ale zatím jsem ještě žádnou neochutnala. Každopádně po tomhle článku tam asi v pondělí po zkoušce budu muset zajít a dát si :D M.
    Can't stop

    OdpovědětVymazat
  16. ked som bola mesiac v prahe tak prave mangalo na smichove bolo mojou skoro kazdodenou zastavkou :-D a kedze hned vedla je sushi bar nemusela som sa odtial ani pohnut :-D skoda ze nieco podobne nie je v mojom okoli :/

    OdpovědětVymazat

Za každý komentář přijmi můj dík!