pondělí 17. června 2013

Bagety (s velkou dávkou představivosti skoro) francouzské

To nám ten týden hezky začíná... Já si teda aspoň spokojeně posnídala dvojboj cheesecaku s jahodovým tiramisu, se to následně snažila vyhopsat při cvičení a teď se pomalu rozjedu do školy pro poslední podpis do indexu, protože jsem se konečně dočkala výsledků poslední zkoušky . Takže pápá druhý ročníku, vítejte prázdniny! A čím si udělat už tak krásný den naprosto dokonalým? Třeba z trouby vytáhnout poctivě uhňoucanou domácí bagetu, která by se tak chtěla podobat těm dlouhatánským francouzským. No ale i když byly splácány na malé české dědině a nějaký "frantík" by nad nimi možná ohrnul "la frgnac", já si na nich pošmákla a to dost :-)


Na 4 bagety jsem potřebovala:

500 g mouky (použila jsem 250 g hladké bílé pšeničné, 250 g pohankové), 300 ml vlažné vody, 1/3 kostky čerstvého droždí, lžičku cukru, lžičku soli

Do vody jsem rozdrobila droždí, přidala cukr a lžíci mouky a nechala na teplém místě vzejít kvásek. Ten jsem potom přidala k prosáté mouce, osolila a vypracovala "růčo" těsto. To jsem potom přikryla a nechala 3/4 hodinky kynout. Potom jsem ho opět propracovala, rozdělila na 4 části, ze kterých jsem vytvarovala bagety - prostě koulela hady jako ve školce z modelíny :-) Každý váleček jsem pak nařízla, potřela vlažnou vodou a nechala ještě na plechu 45 minut nakynout. Potom je šoupla do trouby na 200° asi na 20 minut, než povrch pečiva zezlátl.


Bagety jsem tahala z trouby akorát v čase oběda společně s rozpečeným sýrem - no pro mě úplně ideální oběd, netřeba dodávat víc... :-) Doufám, že se máte stejně fajn a pokud náhodou ne, tak si třeba upečte bagetu, nasaďte baret a pruhované triko a určitě bude líp :-)

12 komentářů:

  1. To není možný, zrovna jsem odběhla z balkónu kde se snažím trošku zhnědnout (hrozná otrava, už abych byla černá!:D) jen abych našla na internetu nějaký recept na domácí bagetky, které chci na večer upéct, a ty zrovna přidáš tohle! Děkuju :D (že ty mi čteš mé blonďaté myšlenky?!!!?:D)
    Večer totiž přijde můj drahý, a tak jsem se rozhodla být hodná přítelkyně :D - s ciderem,grilovaným (ehm u nás v paneláku můžu ten grill zapnout jen jako program v troubě:D) hermelínem a domácím pečivem s bylinkovým máslem :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. a až teď jsem si všimla, že ty máš na té spodní fotce hermelín taky :D

      Vymazat
    2. Tomu říkám ale povedená náhodička :-D Tak ať chutnají a hezký večer v hermelínové společnosti! :-) A ať vás z cideru nebolí tak hlava jako mě minulý týden, kdy jsem jím oslavovala se spolužáky zkoušky :-D

      Vymazat
  2. Mňaaaam :)) vypadají úžasně :)

    OdpovědětVymazat
  3. To zní jednoduše. Opravdu to je možné? To musím vyzkoušet! Víš ty vůbec, že kvůli tvým receptům čím dál víc peču, vařím atd.? Rodina si to chválí. Moje sukně už méně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Opravdu je to brnkačka :-) Moc mě těší, že zkoušíš moje hokusy pokusy a jsem si jistá, že ty sukně se jen srazily :-)))

      Vymazat
  4. Ty vypadají jako z nějaké bageterie na Champs Elysées ;) určitě se budu inspirovat, dnes jsem skočila pro různé mouky a zítra jdu na svůj první domácí chléb, bagetky ukládám a půjdou hned po něm! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Oooo merci beaucoup :-) A ať chutnají, až se na ně dostane :-)

      Vymazat
  5. Jedno velké mňam. Vypadají skvěle, takže ukládám a o víkendu peču. :)

    OdpovědětVymazat
  6. vypadá to nádherně!:) škoda, že se tak bojím, že to pokazím:D

    OdpovědětVymazat

Za každý komentář přijmi můj dík!