úterý 11. června 2013

Krokouš

S pozváním na nějakou oslavu cítím jako svou povinnost něco upéct. Navíc každá příležitost upatlat si ruce od těsta a mouku mít až za ušima se mi hodí do krámu, protože při hňoucání těsta se mi vždycky všechno zdá být mnohem růžovějším, většinou se ani moc nevztekám, zkrátka mou cholerickou povahu zahalí klid a mír. A ne jinak tomu bylo když jsem nedávno dumala, co šoupnu do trouby před tím, než naklušu na oslavu mé tety. Vzdala jsem úvahy nad dortem a radši se vrhla na krokodýla, který se u nás doma osvědčil už při předchozím slavení. A víte co? Vůbec není čeho se při přípravě tohohle aligátora obávat - zvládne to levou zadní každé trdlo, jsem toho důkazem. Jediným možným důvodem k obavám je snad jen to, aby vůbec do oslavy vydržel před hladovými nedočkavci (neb nespořádat ho hned je pořádný kumšt) a oslavenec jen nedostal plech plný drobečků :-)


Potřebovala jsem:

250 g hladké mouky, 250 g polohrubé mouky, 250 ml mléka, 20 g čerstvého droždí, 1 lžičku cukru, 2 lžičky soli, 3 lžíce olivového oleje, 100 g šunky, 1 pórek (krátce orestovaný na kapce oleje), 300 g eidamu, 2 černé olivy

Z vlažného mléka, kvasnic, cukru a 1 lžíce mouky jsem nechala vzejít kvásek. Potom jsem ho přidala k prosáté mouce se solí a olejem a vypracovala těsto, které jsem nechala asi 45 minut kynout. potom jsem ho propracovala, oddělila si z něj malou část (dala stranou) a zbytek vyválela do obdélníku. Od krajů jsem udělala 5 zářezů z každé strany pomocí rádýlka. Doprostřed jsem navrstvila náplň - mírně orestovaný pórek, plátky šunky a nastrouhaný sýr. Potom jsem spojila nakrojené části a přimáčkla k sobě. Z kousku zbylého těsta jsem vyválela váleček a vytvořila z něj obočí, pod něj vmáčkla 2 olivy jako oči. Ze zbývajícího těsta jsem vytvořila 4 pacičky, které jsem nařízly a připevnila k tělu. Krokodýla jsem přemístila na pečicí papír na plech, zahnula ocas a nůžkami nastříhala tělo a taky na hlavě jako zuby. Pak už dala péct do trouby na 200° asi na 30 minut, než povrch zezlátl.


Mám dojem, že krokouš je internetem celkem profláknutý recept - už jste ho třeba taky někdy pekli? :-)

19 komentářů:

  1. To je krasavec!
    Na takový recept jsem ještě nenarazila. :))

    OdpovědětVymazat
  2. Ježiš to je bezva! Toho musím zkusit :)))

    OdpovědětVymazat
  3. Ten je krásný, hned jsem na něho dostala chuť :-) A ta první fotka je skvělá :-D

    OdpovědětVymazat
  4. Úžasný! Tohle určitě ocení malej brácha, možná do něj i ten pórek dostanu, když to bude v takovéhle podobě...:D

    OdpovědětVymazat
  5. Ten je úžasný, jak po vizuální stránce, tak určitě i po té chuťové. :)
    Podle mě je to skvělý dárek, druhý takový obdarovaný určitě nedostane.

    OdpovědětVymazat
  6. Tak to se ti teda opravdu povedlo kočko! A ta první fotka je bezvadná !

    OdpovědětVymazat
  7. Tak ten je úžasný. Musím vyskúšať...môj synček sa isto poteší :-)

    OdpovědětVymazat
  8. aaaaa tak ten nemá chybu! :)

    internetem možná koluje, ale ke mně ještě nedoplul, až teď ho vidím poprvé, fešáka jednoho :)

    OdpovědětVymazat
  9. Páááni, tak to je paráda, to musím co nejdřív vyzkoušet taky! :) Můžu se jenom zeptat - v receptu píšeš 250 g hladké mouky, 250 g pšeničné mouky... tou pšeničnou je myšleno hladká/polohrubá/hrubá nebo jak? :)

    OdpovědětVymazat
  10. Tuším, že jsem ho někdy hodně dávno zahlédla v Albert magazínu :) vypadá skvěle, jsi moc šikovná...já bych z toho určitě uplácala nějakou příšeru :D

    OdpovědětVymazat
  11. Pani,to vidim prvne. vypada to uzasne!

    OdpovědětVymazat
  12. wow tak ty musis byt fakt sikovna :)

    OdpovědětVymazat
  13. určitě zkusím :) díky za inspiraci - jen asi plácnu nějakou exotičtější náplň :)

    OdpovědětVymazat

Za každý komentář přijmi můj dík!