úterý 17. července 2012

Borůvková bublanina z palačinkového těsta

Jen jednou jsem jí stačila ochutnat a to u přítelovy mamky a hned jsem pochopila, že je to silně návyková záležitost. Bublanina, jakou jsem vždycky znala, byla skvělá sama o sobě, ale tahle chutná jako "vytuněné" palačinky, takže z toho nemůže vzejít nic jiného než geniální výsledek. Bohužel zrovna když se mi v hlavě zrodil nápad na její vlastnoruční vytvoření, tak jsem doma měla jen borůvky mražené, ale nějak zvlášť to nevadilo, i když čerstvé jsou hold čerstvé. Nevíte mimochodem, jestli už rostou? 


Potřebovala jsem: 300 g hladké mouky, 200 g celozrnné mouky, 4 vejce, 1 kypřící prášek, špetku soli, 1 l mléka, 100 g cukru krupice, borůvky nebo jiné ovoce, vanilkový cukr, olej

Velký plech vymažeme olejem a necháme v troubě pořádně rozpálit. Z mouky, prášku do pečiva, vajec, mléka, špetky soli a cukru zpracujeme řidší těsto, které vylijeme na rozpálený plech. Posypeme ovocem a třeba navrch i vanilkovým cukrem a pečeme do té doby, než povrch těsta zezlátne, na 180° zhruba 25 minut. Jen se nelekejte, pokud bude těsto během pečení dělat psí kusy, tvořit krátery a bubliny, ty stejně hnedle splasknou :-)


Sami můžete vidět, že postup není nijak náročný a po bublanině se jen zapráší. Třeba můj přítel si s oblibou ukrojí celý pruh, sroluje a spořádá ve dvou soustech, takže takovýmhle tempem moc dlouho nevydržela ani u nás, protože jsem mu v konzumaci vydatně pomáhala. Od provinilého pocitu mě zachraňuje alespoň ta drobná část mouky nahrazená za celozrnnou, což zas taková spása nebude.

A jaký je Váš oblíbený letní "pišingr"? :-) 

14 komentářů:

  1. U nás taky všechny dezerty mizí bleskovou rychlostí :) Třeba včera večer jsme pekly s mamkou tvarohové rohlíčky, které se ještě horké potírají rozpuštěným máslem s rumem (jen pro vůni) a následně obalují v moučkovém cukru. Musím říct, že takovou dobrotu jsem dlouho nejedla a taky to podle toho vypadá, bylo jich 32 a ted se jich posledních pět krčí na talířku :D

    OdpovědětVymazat
  2. Ty jo, tak takovou bublaninu teda vážně neznám. Slavnostně slibuji, že ji vyzkouším, možná hned dneska :))

    OdpovědětVymazat
  3. Teda to vypadá chutně a zrovna máme doma pár borůvek... :)

    OdpovědětVymazat
  4. Určitě rostou:) Kamarádka ukořistila na trhu celou bednu, tak se taky chystám:-) Miluju borůvky!!!

    A ten koláč vypadá fakt luxusně. Určitě ho zkusím někdy udělat. Jsem zvědavá, jak bude chutnat:-)

    OdpovědětVymazat
  5. Mňaam!! No, u nás už dorostly, spíše už jsou vysbírané :) ale taky jsme dělali bublaninu :))

    OdpovědětVymazat
  6. ty jo, skvělý recept, jednoduchý a určitě i výborný! díky za tip ;-)

    OdpovědětVymazat
  7. no jo, opět šikovná kuchařka Terka!:))

    OdpovědětVymazat
  8. tak toto fakt nepoznám, musím určite vyskúšať :)

    OdpovědětVymazat
  9. vypadá úžasně! :3 škoda jenom že neumím péct.. :DDDD vždycky něco připeču nebo tak :P
    až u nás bude kámoška, zkusíme to ;)

    OdpovědětVymazat
  10. Bublaninu s jakýmkoliv ovocem zbožňuji. :)

    OdpovědětVymazat
  11. Mňaaaam mňam mňam to musím vyzkoušet!!: )

    OdpovědětVymazat

Za každý komentář přijmi můj dík!