pátek 13. července 2012

Celozrnná žemlovka

Či jak doma říkáme "zemlbába", je mým oblíbeným jídlem už od dětství. A vůbec nejradši mám ten "rozblemcaný" spodek, přítel zase křupavý vršek, takže se vždycky podělíme a po várce se zapráší. Mohlo by se zdát, že je to jen takové obyčejné jídlo ze zbylých rohlíků, ale to já nedopustím! Žemlovku vyhlašuju ideálním prázdninovým jídlem. Tedy pokud jste na tom stejně jako já, že se Vám žalostně nechce jít nakoupit a poslední z mála věcí, která se v kuchyni najde je pár rohlíků, jejichž konzumací byste mohli přijít o chrup. Já takové našla nedávno, ke všemu byly zrovna celozrnné (i když o jejich přesném složení ví jen Bůh a pekař, ale zdravější pocit jsem s nimi měla), a tak jsem se snažila pokrátit množství cukrů na minimum, aby se z takové prázdninové bašty nestal zároveň i zabiják zdravé stravy.

Na menší zapékací formu jsem použila: 2 rohlíky, 4 jablka, 1 vejce, jablkohruškový koncentrát na oslazení, mléko, skořici


Rohlíky nakrájíme na plátky a namočíme do mléka smíchaného s vaječným žloutkem. Namočenými kousky rohlíků vyložíme zapékací formu, přidáme nakrájená jablka, zasypeme skořicí a osladíme (já použila jablkohruškový koncentrát). Zakončíme zase vrstvou namočených rohlíků. Pečeme asi 25 minut na 180°. Mezi tím si z bílku ušleháme sníh (můžeme ho i trochu osladit). Před závěrem pečení sníh rozprostřeme na žemlovku a upečeme do zlatova. A hotovo.


Žemlovku mám prostě neodmyslitelně spjatou s dětstvím a ráda se tam jejím častým pojídáním vracím. Někdo v ní má rád rozinky, někdo třeba ne, jiný zase přidává tvaroh, no prostě každý má určitě ten svůj zaručený recept, já zrovna vyzkoušela tenhle s minimem sladidla a sněhem. Budu ráda, když mi prozradíte, na jaký způsob máte žemlovku rádi Vy a jestli vůbec :-)

12 komentářů:

  1. Já žemlovku miluju, ale už sem jí neměla několik let.. naposledy od babičky a ta byla s tvarohem mňam :)

    OdpovědětVymazat
  2. No ja som na tom podobne ... ani nepamätám kedy naposledy som ju jedla ale jej chuť mám stále na jazyku ... spravila si chute :)
    http://purpurovalastovicka.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat
  3. Zemlebábu miluji, ale děláme jí bez toho sněhu a stejně jako tvůj přítel, mám ráda ten křupavý vršek:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My obvykle taky, ale tohle jsem zase někde vyšťourala a nebylo to úplně zlé :-)

      Vymazat
  4. první tvůj recept, co mě nezaujal, ale za to může školní jídelna, díky které nemám ráda hned několik jídel, včetně žemlovky:Dale třeba si k ní jednou cestu najdu,ta tvoje totiž vůbec nevypadá jako ta z mých hrůzostrašných vzpomínek:DD

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To chápu, jídelně taky vděčím za nechuť k hodně pokrmům :-D Ale zrovna žemlovku tam měli tak krásně rozblemcanou, že na tu jsem se těšila :-D

      Vymazat
  5. miluju žemlovku, ale nejraději mám tu s tvarohem. :))

    OdpovědětVymazat
  6. Žemlovku můžu a ta tvá vypadá moc chutně. :)

    OdpovědětVymazat
  7. Mňam! Tu se taky chystám udělat, ve zdravější verzi :)

    OdpovědětVymazat
  8. Úplně jsi mi udělala chutě :) S tvarohem je dokonalá ! ;)

    OdpovědětVymazat
  9. mňam mňam mňam. hned bych si dala :D

    OdpovědětVymazat
  10. já žemlovku moc ráda nemám, je to tím že na ní nejsem doma zvyklá a mám jí spojenou s jídelnou na základce :DD

    OdpovědětVymazat

Za každý komentář přijmi můj dík!