Zhruba na 6-7 porcí jsem použila: 6 žloutků, 60 g cukru, 500 ml smetany ke šlehání, 100 ml mléka, vanilkový lusk, cukr krystal na krustičku
Vanilkový lusk jsem rozkrojila v půlce, vyškrabala semínka a i se zbytkem lusku vložila do smetany a mléka a nechala ohřívat těsně pod bod varu, nechala mírně zchladnout. Mezi tím jsem si vyšlehala žloutky s cukrem, ale ne tak, aby se vytvořila pěna. Potom jsem pomalu přimíchávala smetanovou směs, přecedila a skrz cedník pomocí lžíce ještě z vanilkového lusku vymačkala, co to šlo. Ze směsi jsem ještě z povrchu sebrala trochu vytvořené pěny a opatrně ji vlévala do mističek vhodných k pečení tak, aby se nevytvářely bublinky - pokud se vytvořily, jen jsem s mističkou zaklepala. Vložila jsem je do vyššího plechu, zalila teplou vodou do poloviny výšky mističky a pekla při 180° asi 35 minut. Krém tak mírně zhoustl, ale při vytažení se prostředek ještě při pohybu mírně třásl. Nechala jsem jej trochu vychladnout a pak uložila alespoň na 4 hodiny do ledničky. Před podáváním jsem povrch zasypala cukrem krystal a nechala ve vyhřáté troubě na maximum zapéct co nejvýše, aby se vytvořila krustička.
No představte si to, jak lžičkou poťukáte na krustičku (která se mi i podařila v omezenější míře vytvořit i v troubě bez opalovací pistole k tomu určené) a zaboříte se do lahodného vanilkového krému..... A nic víc není třeba dodávat :-)
A co Vy, už jste ho okusili? :-)
Zní to lákavě!Asi se do toho pustím a budu doufat,že si taky pořádně křupnu :-).
OdpovědětVymazatNa créme brullée už se nějakou dobu chystám, ale nakonec vždycky udělám něco jiného. Ještě jsem ho neměla, takže jsem fakt zvědavá, jaká je to dobrota. To tvé vypadá naprosto skvostně, jako všechny tvé výtvory :-)
OdpovědětVymazatA ještě, mrkni ke mně - přece jen jsem našla nějaké fotky :-)
VymazatCréme brullé patří mezi moje oblíbené dezerty :) Už dlouho se ho chystám ukuchtit, ale pořád nějak není čas. Hlavně se pořád nějak nemůžu dokopat k tomu abych došla koupit ty zapékací mističky :D
OdpovědětVymazatkdepak, kdepak, neokusila jsem ho :)
OdpovědětVymazathlavně že si hosté vrněli blahem!
Páni, no to vypadá parádně! Créme brullé jsem ještě nikdy nejedla, ale asi ho první zkusím někde v restauraci (jestli na něj narazím) než se pustím do domácí přípravy :)
OdpovědětVymazatJá jsem dělal créme brulée minulý víkend..ale z prášku...:-D
OdpovědětVymazatkdyž budu mít čas, možná tohle ale vyzkouším :-)
Tereza♥
mnam! jenom jak jsem viděla nadpis, tak se mi zbíhají sliny!
OdpovědětVymazatno nádhera! ♥ to nesmí vidět J., jinak by žadonil, že chce taky. :D
OdpovědětVymazatTerko, ty mi děláš chutě! To abych si ho, co nejdřív udělala také. :)
OdpovědětVymazatP.S. Na sraz nejedu, jsem opět nemocná. :(
Bože, ys mi zase udělal chutě :D já jsem ho měla párkrát v restauraci, doma bych si na to netroufla....vypadá to krásně :-)
OdpovědětVymazatještě nikdy jsem ho nejedla, dokonce ani v paříži - stydím se!
OdpovědětVymazatvypadá to lákavě a už tolikrát jsem to chtěla zkusit, myslím že vím, co brzo připravím:))