pátek 26. října 2012

Créme brullée

Počínající mrazivé teploty si přímo žadoní o porci nějakého výborného dezertu, které pohladí nejen na jazyku, ale i na duši. A to rozhodně tenhle geniální francouzský majstrštyk umí! Já se nad ním dlouho rozplývala jen někde v restauracích, ošidit o něj jsem se nemohla ani v Paříži, ale už vážně bylo načase, abych jeho přípravu vyzkoušela i doma. Zjistila jsem totiž, že se není čeho bát, příprava není složitá, zvládnout se dá i v domácích podmínkách a navíc hosté, kterým bude předložen, si budou vrnět blahem. Takže z toho plyne jen jediné doporučení - udělat ho pořádné množství :-)


Zhruba na 6-7 porcí jsem použila: 6 žloutků, 60 g cukru, 500 ml smetany ke šlehání, 100 ml mléka, vanilkový lusk, cukr krystal na krustičku


Vanilkový lusk jsem rozkrojila v půlce, vyškrabala semínka a i se zbytkem lusku vložila do smetany a mléka a nechala ohřívat těsně pod bod varu, nechala mírně zchladnout. Mezi tím jsem si vyšlehala žloutky s cukrem, ale ne tak, aby se vytvořila pěna. Potom jsem pomalu přimíchávala smetanovou směs, přecedila a skrz cedník pomocí lžíce ještě z vanilkového lusku vymačkala, co to šlo. Ze směsi jsem ještě z povrchu sebrala trochu vytvořené pěny a opatrně ji vlévala do mističek vhodných k pečení tak, aby se nevytvářely bublinky - pokud se vytvořily, jen jsem s mističkou zaklepala. Vložila jsem je do vyššího plechu, zalila teplou vodou do poloviny výšky mističky a pekla při 180° asi 35 minut. Krém tak mírně zhoustl, ale při vytažení se prostředek ještě při pohybu mírně třásl. Nechala jsem jej trochu vychladnout a pak uložila alespoň na 4 hodiny do ledničky. Před podáváním jsem povrch zasypala cukrem krystal a nechala ve vyhřáté troubě na maximum zapéct co nejvýše, aby se vytvořila krustička.


No představte si to, jak lžičkou poťukáte na krustičku (která se mi i podařila v omezenější míře vytvořit i v troubě bez opalovací pistole k tomu určené) a zaboříte se do lahodného vanilkového krému..... A nic víc není třeba dodávat :-)

A co Vy, už jste ho okusili? :-)

12 komentářů:

  1. Zní to lákavě!Asi se do toho pustím a budu doufat,že si taky pořádně křupnu :-).

    OdpovědětVymazat
  2. Na créme brullée už se nějakou dobu chystám, ale nakonec vždycky udělám něco jiného. Ještě jsem ho neměla, takže jsem fakt zvědavá, jaká je to dobrota. To tvé vypadá naprosto skvostně, jako všechny tvé výtvory :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A ještě, mrkni ke mně - přece jen jsem našla nějaké fotky :-)

      Vymazat
  3. Créme brullé patří mezi moje oblíbené dezerty :) Už dlouho se ho chystám ukuchtit, ale pořád nějak není čas. Hlavně se pořád nějak nemůžu dokopat k tomu abych došla koupit ty zapékací mističky :D

    OdpovědětVymazat
  4. kdepak, kdepak, neokusila jsem ho :)
    hlavně že si hosté vrněli blahem!

    OdpovědětVymazat
  5. Páni, no to vypadá parádně! Créme brullé jsem ještě nikdy nejedla, ale asi ho první zkusím někde v restauraci (jestli na něj narazím) než se pustím do domácí přípravy :)

    OdpovědětVymazat
  6. Já jsem dělal créme brulée minulý víkend..ale z prášku...:-D
    když budu mít čas, možná tohle ale vyzkouším :-)
    Tereza♥

    OdpovědětVymazat
  7. mnam! jenom jak jsem viděla nadpis, tak se mi zbíhají sliny!

    OdpovědětVymazat
  8. no nádhera! ♥ to nesmí vidět J., jinak by žadonil, že chce taky. :D

    OdpovědětVymazat
  9. Terko, ty mi děláš chutě! To abych si ho, co nejdřív udělala také. :)
    P.S. Na sraz nejedu, jsem opět nemocná. :(

    OdpovědětVymazat
  10. Bože, ys mi zase udělal chutě :D já jsem ho měla párkrát v restauraci, doma bych si na to netroufla....vypadá to krásně :-)

    OdpovědětVymazat
  11. ještě nikdy jsem ho nejedla, dokonce ani v paříži - stydím se!
    vypadá to lákavě a už tolikrát jsem to chtěla zkusit, myslím že vím, co brzo připravím:))

    OdpovědětVymazat

Za každý komentář přijmi můj dík!