úterý 23. října 2012

Pomazaná

Bývaly časy, kdy jsem pomazánky vůbec nejedla, ale ty jsou naštěstí (až na nějaké výjimky) pryč - nemohla bych totiž stále zkoušet nové a nové varianty. Baví mě přidat tu sem to a tamhle ono, čekat co vznikne a pak to celé spořádat třeba na čerstvém a měkoučkém chlebu.... A dnes tu mám rovnou tři zeleninové pomazánky (s čímž se dostávám k problému, že avokádo není nejspíš zelenina, že?), které mohou zpříjemnit třeba i kdejakou školní či pracovní sváču nebo i hosty na oslavě.

Avokádová - avokádo se stává stále profláknutějším a to je dobře! Moc zachutnalo i mě a nejradši ho mám v úplně nejjednodušší úpravě....

Avokádo jsem rozpůlila, zbavila pecky a vydlabala dužinu, kterou jsem rozmačkala vidličkou. Přidala jsem sůl, pepř a citronovou šťávu a řádně promíchala. Milovníci ostřejších chutí mohou přidat i pokrájenou šalotku (pro zjemnění intenzity chuti mírně osmahlou), chilly papričky a velmi dobré je i s rajčetem. A co teprve když si ji nabíráte tortilovými chipsy, to je bašta.


Lilková - jen jednou jsem ji okusila od maminky, celou sežrala na posezení a od té doby na ní stále myslela, až jsem ji připravila sama.

Lilek jsem rozpůlila, pokapala olivovým olejem a upekla v troubě (asi 30 minut na 200°). Nechala mírně zchladnout a lžicí jsem ho vydlabala. Přidala jsem stroužek česneku, majoránku a sůl a tyčovým mixérem vše rozmixovala.Nejlepší je ještě vlažná!


Mrkvová - má největší stálice, kterou připravuji docela často, můj přítel se po ní totiž často dožaduje...

Příprava je tak jednoduchá, že jako jediná není zdokumentována.

V pomazánkovém másle nebo žervé rozmíchám nastrouhanou mrkev nebo dvě a strouhaný sýr. Ochutím solí a pepřem a podle nálady přidám třeba kousky šunky nebo bylinek.

A jakou pomazánku máte rádi Vy? :-)

12 komentářů:

  1. hmm, tak ta lilková musí být opravdu výborná :-))

    OdpovědětVymazat
  2. Jé, to mi připomnělo mateřskou školku - v jídelně jsme zůstávali s bráchou poslední, protože jsme je ani jeden nejedli :-D Já miluju takový ten falešný tatarák, jestli znáš. Je to z brambor :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo tu jsme doma taky dělávali, musíme to zase někdy zopakovat, díky za vnuknutí :-)

      Vymazat
  3. baklažánovú aj avokádovú poznám, robievam. Mrkvová vyzerá tiež super, musím vyskúšať :D U nás ide na odbyt najmä drožďová a sardinková.

    OdpovědětVymazat
  4. Já mám ráda vajíčkovou, ale to víš :D Ale tyhle vypadají všechny výborně a i trdlo jako já by je mohlo zvládnout :)

    OdpovědětVymazat
  5. mnam to vyzera super chutne:) ja mam najradsej vajickovu, to je taka nudna klasika, tuniakovu to vlastne tiez :)) a cesnakovu :) jezisi teraz sa az hambim oproti tym tvojim :D

    Inak pozývam ťa k sebe na úplne prvú giveaway pri 3 výročí blogu!
    http://biancaprincipessa.blogspot.sk/2012/10/prva-giveaway.html

    OdpovědětVymazat
  6. avokadova je super, ja do nej davam aj cesnak, ale vtedy je tazsia, mozno to vyskusam s nejakou jemnou cibulkou:)

    OdpovědětVymazat
  7. Všechny musí být určitě dobré, mňam!
    Já mám pomazánky ráda a vede u mě rybí. :)

    OdpovědětVymazat
  8. Teď jsem si vzpomněla, jak strašně mi u tebe chutnaly! :) Dala bych si znova, mňam! :D

    OdpovědětVymazat
  9. ta mrkvová mě sakra láká! :)

    OdpovědětVymazat

Za každý komentář přijmi můj dík!