neděle 8. července 2012

Hosti jdou!

Jak jste trávili víkend? Ten můj byl zase ve znamení návštěvy, zavítali k nám totiž zase po čase kamarádka, která je už přes rok ve Skotsku, společně se svým přítelem a že bylo zase pěkně veselo, je s jejich přítomností samozřejmostí. A k takové milé společnosti se zase slušelo připravit něco dobrého k snědku. Však víte, jaký jsem blázen, postávání u plotny a pobíhání po kuchyni mě ohromně baví, takže už od chvíle, kdy svou návštěvu potvrdili, jsem dumala nad připravovanými chody. Příjezd byl avizován na podvečer, takže jsem volila jídla lehčí, ale stejně jsme si pupky nažuchli k prasknutí. Ale u tolika lahví vína, nekončících debat a zábavy nám slehlo celkem rychle. A pokud souhlasíte, ukážu i Vám, co jsem hostům nabídla.

Hned na začátek jsme začali lehkými cuketovými závitky plněnými tuňákem. Očekávala jsem, že mužská část osazenstva stolu je přejde s ohrnutým nosem bez povšimnutí, ale k mému překvapení se na ně vrhly s chutí a za chvíli bylo po cuketě :-)


Postup: Z nejsilnější části cukety se pomocí škrabky na brambory naloupou pláty, zbytek cukety se nakrájí na malé kousky a společně s na drobno krájenou šalotkou se orestuje na oleji. Když je směs zlatavá, přidá se oříšek másla a nechá mírně zchladnout. Mezi tím se připraví směs tuňáka, strouhaného parmazánu a strouhanky. Promíchá se s orestovanou cuketou a šalotkou a plní se plátky cukety, které se zajistí párátkem. Rolky se naskládají do pečící formy vymazané máslem a peče asi půl hodiny na 180°C.

Zároveň s cuketou jsem podávala i cibulový koláč. Řekla jsem si, že koho nezaujme zelené, tak kombinace cibule se sýrem třeba zaboduje lépe. Nakonec se ukázalo, že jsme byli všichni tak hladoví, že zmizel i skoro celý koláč :-)



Recept na koláč jsem tu na blogu psala už TADY

A následovali lososové hambáče, do jejichž přípravy jsem se pustila spolu se Zdendou. Už mě nebaví se na něj koukat, jak se v televizi vždycky cpe těmi lákavými dobrotami a mě se u toho v posteli zbíhají sliny! Jeho grilovací recepty jsme si doma moc oblíbili a jeho kuchařky jsou takové naše letní stálice :-) A z jedné z nich je právě i tenhle hamburger, provedla jsem jen mírné úpravy, které však na parádě neubraly a já se jím cpala se stejnou chutí jako vždycky on v telce :-D



Recept na ně najdete po kliknutí SEM

No a co by to bylo za večeři bez pořádného ukončení dávkou cukříků? Šla jsem na to z praktického hlediska - do lososových burgerů přijdou vaječné bílky, takže jsem vymýšlela dezert, kde se dají využít žloutky, no a myslím, že v creme brulée jich bylo využito víc než užitečně. Dlouho jsem jeho přípravu plánovala, ale nevím proč, ale vždycky se jí hrozně bála. Zjistila jsem, že zbytečně, protože to tak náročné rozhodně nebylo a hlavně za tu chuť to stálo. Zvolila jsem jinou než úplně nejklasičtější vanilkovou verzi, a to skořicovou inspirovanou Apetitem.



Jehož recept najdete TU

Už Vás to nudí? Tak tu mám ještě poslední jídlo. Hosté se totiž zdrželi přes noc a já jim chtěla připravit i něco k zakousnutí na ráno. Myslím, že na mírný bolehlav byly čokoládové muffiny jako dělané :-) Navíc recept od Pavly mě ještě nezklamal a jinak tomu nebylo ani tentokrát. Těsto bylo příjemně vláčné, žádná suchá buchta, která dáví.


Zkusit to můžete s jejím návodem i Vy - ZDE

Tak dnešní nálož receptů, fotek naší stravy a malého shrnutí máte úspěšně za sebou, takže už jen krásný zbytek neděle a brzy zase "napoblogovanou" :-)

18 komentářů:

  1. Zase parádní hostitelka! :) Ty lososové burgery mě opravdu zaujaly!

    OdpovědětVymazat
  2. Tak tohle je úžasný! K tobě bych někdy chtěla přijít na oběd/večeři :D

    OdpovědětVymazat
  3. ty mi děláš pořád chutě, nestačím koukat jak jsi šikovná :)) ty plněné cukety určitě vyzkouším...a když vidím lososa, vzpomněla jsem si, že už jsem z něj dlouho nedělala tatarák - to se brzo napraví! :D

    OdpovědětVymazat
  4. Ty jo, tolik dobrot! Jdu si něco udělat, dostala jsem hlad :)

    OdpovědětVymazat
  5. Perfektní pohoštění, být tebou bych se bála, že se k tobě návštěvníci jen pohrnou a z kuchyně neutečeš! :D

    OdpovědětVymazat
  6. Teda Terinko! Mě se tak strašně sbíhají sliny! Ten cibulový koláč vypadá úplně božsky! :D

    OdpovědětVymazat
  7. Mňam, ty burgery bych si dala hned! Terko, to musel být úžasný gurmánský zážitek! :) Jsi moc šikovná a myslím, že by stálo za to založit blog i jen o vaření a já bych byla určitě věrný follower. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Už jsem o tom nejednou přemýšlela, ale pořád váhám. Pustit se tohohle blogu nechci, vést dva bude asi náročnější a tady jsem to celá já. No ale alespoň by v tom nebyl binec, no budu ještě chvíli dumat :-) A moc Ti děkuju :-)

      Vymazat
  8. ooo chválim veľmi chutne to vyzerá ... dnes skúsim tie cuketové závitky :)
    http://purpurovalastovicka.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat
  9. sakra tebe bych vážně chtěla mít doma!!! :-))

    OdpovědětVymazat
  10. Skvělé nápady, určitě něco z toho vyzkouším, zrovna dnes také čekáme návštěvu a kdybych měla cuketu tak bych hned zkusila to první, vypadá to nadmíru lákavě

    OdpovědětVymazat
  11. Díky, díky, díky za všechny Vaše komentáře :-)

    OdpovědětVymazat
  12. páni tak toto vyzerá naozaj chutne. Ja som si nedávno kupila "pekáč" na muffiny, ale nejak neviem nájsť dobrý recept :/ Tie tvoje ale vyzerajú fakt skvelo, jednoznačne vyskúšam! :)
    Rada by som ťa pozvala aj na moju giveaway ktorá prebieha tu: http://missyfashionable.blogspot.sk/2012/07/im-back.html
    Budem rada, ak sa zapojíš :)

    OdpovědětVymazat
  13. Taky bych byla mile ráda mezi tvými hosty!!! :) Šikulka !

    OdpovědětVymazat

Za každý komentář přijmi můj dík!