neděle 15. července 2012

Když zdolávám českou

Včera v nočních hodinách se navrátili moje rodiče i s bráškou z dovolené v Itálii a já jim chtěla připravit pravé české uvítání. Chléb i sůl jsem si odpustila, ale řekla jsem si, že by to chtělo něco echt českého, což jsou pro mě hlavně jídla s knedlíky. Takže se dnes k obědu podávalo české "ahoj, vítejte doma" v podobě moravského vrabce chlupatých knedlíků a špenátu. A i když vařím moc ráda, tak na takovou klasiku jsem si ještě netroufla. Ale obavy jsem hodila stranou a dlouho četla všechny možné babské rady, gůglila nejzaručenější recepty a nakonec si z toho všeho sestavila nějakou takovou směsku. No a myslím, že můžu směle říct, že premiéra se celkem vydařila, takže do tajů české kuchyně můžu proplouvat na další mety. Soudím tak z prázdných talířů, pekáčů i hrnců a poobědního spokojeného dvacetiminutového schrupnutí, kterého si skoro všichni strávníci dopřáli :-) 




A slíbila jsem, že pokud se dílo vydaří, blog o recept nezůstane ochuzen, takže postup byl takový:


Maso: 1 kg vepřové plece, 4 stroužky česneku, 1 cibule, 5 lžic oleje, 150 ml vody, sůl, pepř, kmín


Maso jsem koupila vcelku, takže jsem okrájela vše, co se mi na něm nelíbilo a nakrájela na kostky. Zakápla olejem, potřela prolisovaným česnekem a společně s nakrájenou cibulí nechala do druhého dne uležet v lednici. Pak celou směs vyklopila do pekáče, nasolila, opepřila a okmínovala, podlila vodou a nechala péct asi dvě hodiny - první hodinu pod pokličkou a druhou bez, aby se šťáva zredukovala.

Chlupaté knedlíky: 750 g syrových brambor, 250 g polohrubé mouky, 1 vejce, sůl



Brambory jsem nastrouhala na jemno, smíchala s moukou, vejcem a osolila. Vymíchala těsto, z něhož jsem přímo do hrnce s vařící osolenou vodou lžicí tvarovala menší knedlíčky. Ty byly uvařené během chvíle, když byly hotové, vyplavaly na povrch.

A příprava špenátu nevyžaduje žádné dlouhé rozepisování, nesehnala jsem totiž jiný, než špenát mražený, takže jsem jen osmažila cibulku, přidala špenát, nechala povolit a ochutila prolisovaným česnekem, solí a pepřem.


A i když byl oběd pěkná fuška a trvalo pořádnou chvíli, než slehl, i tak jsem chtěla připravit něco sladkého k zakousnutí třeba k odpolední kávě. Vážně jsem zamýšlela udělat kynuté buchty nebo koláče, ale takovou výzvu si nechám na jindy a pro tentokrát jsem se raději pustila do jednoduššího receptu. Připravila jsem tedy řezy z piškotového těsta s pudinkem a tvarohem a myslím, že to byla šťastná volba. Na plechu se totiž už teď nachází posledních pár kousků, jinak se po řezech zaprášilo. Jsou totiž krásně vláčné. No jejich příprava není rozhodně náročná, nevyžadují ani příliš surovin, tak můžete posoudit sami :-)

Recept je inspirován kuchařkou Evy Filipové.

Potřebovala jsem: 200g polohrubé mouky, 200 g cukru krupice, 4 vejce, 100 ml oleje, prášek do pečiva, 2 vanilkové pudinky, 1 litr mléka, zakysanou smetanu, odtučněný tvaroh, vanilkový cukr, skořici



Vejce s cukrem jsem vyšlehala do pěny, přidala mouku s práškem do pečiva a vymíchala v hladké těsto. Nakonec přidala olej a vlila na plech vyložený pečícím papírem. Podle návodu připravila klasicky 2 vanilkové pudinky a vlila na plech na piškotové těsto. Vložila do vyhřáté trouby a pekla na 200° 15 minut. Mezi tím si připravila polevu z tvarohu, smetany, vanilkového cukru a lžičky skořice, kterou jsem buchtu potřela ještě teplou.


I když českou kuchyni nějak zvlášť v lásce nemám, bývá totiž dost těžká a já mám po ní sílu maximálně svalit se do postele, tak v tomhle případě udělám jednou za čas výjimku, protože mi moc šmakovalo. A jaký byl dnes Váš nedělní oběd? :-)

20 komentářů:

  1. Tu buchtu dělám taky! :D asi jako jednu z mála věcí, co umím. Skláním se před tvými kuchařskými schopnostmi, taky bych jednou chtěla umět to všechno! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zůstaň stát, není před čím se klanět! :-) Ale děkuju :-) A buchta je vážně dobrá, od teď jí budu asi taky péct často :-)

      Vymazat
  2. já špenát nejím - ne tuhle "kaši", mám ho ráda syrový nebo listový i v dušené, vařené či zapékané formě. ale česká jídla jsou jinak báječná, knedlíky miluju. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já ho můžu na všechny způsoby, takhle ke knedlům třeba daleko radši než zelí, to zas moc nemusím... :-)

      Vymazat
  3. Teda holka ty jsi fakt borka! :) Až z těch fotek mám chuť na špenát, kterej nejím :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No však jsem si na Tebe taky vzpomněla, že by Ti asi moc po chuti nebyl :-D

      Vymazat
  4. nedáš sa na týždeň požičať domov? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Optám se doma, za co by mě vyměnily, ať se můžete dohodnout, jo? :-D

      Vymazat
  5. Wow máš můj obdiv, já si na českou kuchyni zatím netroufám. No možná je to tím, že ji ani moc nemusí, jednou za čas mně stačí :) Jinak tuto buchtu peču taky, akorát s čokoládovým pudinkem a je skvělá,příště zkusím s vanilkovým :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se do té doby pouštěla jen do kuřete na paprice nebo takových nenáročnějších klasik, ale třeba vepřového se hrozně bála, ale asi fakt není proč :-) Taky jí zrovna dvakrát nemusím, ale jednou za čas, proč ne, viď :-) A taky jí chci zkusit s jinou příchutí pudinku, příště bude asi karamelový, čokoládový ale může být taky dobrý :-)

      Vymazat
  6. českou kuchyni nijak nevyhledávám, moc mi ta tradiční česká jídla nechutnají, ale chlupaté knedlíky jsou výjímka - ty miluju!a ten dezert vypadá božsky, tyhle vláčné buchty mám nejradši:))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já je taky zbožňuju, hlavně ty od babičky, ale to se musím ještě hodně co učit, aby se mi povedly přesně takové :-)

      Vymazat
  7. Odpovědi
    1. Díky Katie :-) Svíčková bude třeba příště, no :-)

      Vymazat
  8. Jedno z nejgeniálnějších jídel :)

    OdpovědětVymazat
  9. Nejsem velkým fanouškem české kuchyně, protože je mi pak těžko a jak píšeš, jsem zrala se zkutálet leda do postele a dát si šlofíka. Nicméně občas na ní chuť mám a tvůj vrabec s knedlíky vypadá skvěle a ještě lépe pak vypadá zákusek, mňam. :)

    OdpovědětVymazat
  10. nemám ráda českou kuchyni, takže nic pro mě..
    ale jsi šikovná kuchařka! :)

    OdpovědětVymazat
  11. Mohu se zeptat prosím,kolik z toho bylo porcí (knedlíků) :) ?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vyšlo to přesně na pět porcí, pro představu je celá várka na třetí z menších fotek. Jinak jsem to vařila na třikrát ve velkém hrnci, aby se mi najednou neslepili do jedné velké chlupaté koule :-D

      Vymazat

Za každý komentář přijmi můj dík!