úterý 24. července 2012

Paříž - den druhý

Druhý den v Paříži jsme vychrupaní do růžova zahájili procházkou ke katedrále Notre-Dame a myslím, že k tomu nemusím dvakrát nic dodávat, protože tahle stavba budí respekt a dělá ohromný dojem snad na každého, kdo na ni pohlédne ať už zevnitř nebo zvenku. Prohlídka vnitřních prostorů se mimochodem neplatí, takže se to obešlo i bez větších front a čekání a že jsme tam byli celkem časně, tak i bez obrovských davů.

Potom jsme se šli cournout kolem Seiny, kde jsme se kochaly malými stánky, kterými je břeh posetý, nabízejícími staré knihy, časopisy, gramofonové desky nebo krásné pohledy. Pár sem jich také nakoupila a pak už se jen pohodlně usadila v krásných prostorách zahrad za katedrálou a psala pár slov pro své nejbližší.

 A dál jsme pokračovali k mostu posetému zámečky lásky, abychom si jedem zamkli i my. Dlouho jsme hledali, kde se dají vlastně koupit, ale nakonec se přímo na mostě objevil pán, který je prodával. Takže jsme si jeden koupili, nadepsali, pečlivě zamkli a klíče vhodili do řeky.


 

Následovala procházka opět po břehu řeky směrem k Centre Pompidou. Motali jsme se malebnými uličkami plných obchodů se suvenýry (mimochodem ty u Notre Dame se mi zdály vůbec nejlevnější), secondhandů a čím víc jsme se blížili Pompiduovi, začali jsme potkávat i moc pěkné designové obchody, plné nejrůznějších barevných, veselých a zajímavých věcí - často úplně obyčejných jako jsou třeba štětka na záchod, ale v daleko zábavnějším provedení.

Samotné Muzeum moderního umění George Pompidou je neuvěřitelně zajímavá budova stavěná jakoby naruby - všechny trubky totiž vedou vně místo uvnitř. Moc se mi líbí i atmosféra, která zde vládne, v prostoru před vchodem posedávají lidé a pozorovat mohou různé kejklíře, zpěváky nebo hudebníky. Také je tu spousta malířů nebo prodejců nejrůznějších doplňků. Sem tam začne někdo z obecenstva jen tak tančit na oblíbenou píseň, kterou zrovna harmonikář hraje, jindy se zase přidají ke zpěvu.

Před muzeem nám už zase vyhládlo, takže jsme si dali další porci palačinek (nejvíce nám chutnali ty nejobyčejnější z cukrem, jsou totiž tak šíleně dobré sami o sobě), nahlédli i do vnitřních prostor muzea a vydali se dál.

Tentokrát do nákupního centra Les Halles, bývalé tržnice, která je nyní nahrazena podzemním střediskem plných obchodů dražších i přístupnějších značek.

Pár obchodů jsme navštívili i tam a dál pokračovali metrem do Latinské čtvrti. Mrzí mě, že odtud nemám žádné povedené fotky, naše putování tady totiž mírně vázlo, protože jsme si stačili zajít pěknou štreku, za což nám naše unavené nohy moc nepoděkovali. Takže jsme byli opravdu rádi, když jsme našli krásnou restauraci, kde jsme povečeřeli. Ochutnali jsme třeba tradiční paštiku, beef bourguignon (hovězí ragů - skvělé, skvělé, skvělé), coq au vin (kohout na víně - oooo jak ten byl výborný), créme brulée  nebo mousse au chocholat (čokoládová pěna) a pošmákli jsme si opravdu náramně, oblizovali jsme se až za ušima. Navečer jsme ještě bloumali podvečerní Paříží a těšili se na zážitky ze dne posledního....

29 komentářů:

  1. Krásné fotky ! :)

    Byla jsi má pravidelná čtenářka , ale musela jsem blog přestěhovat. Pokud budeš chtít, budu moc ráda když navštívíš můj nový blog :)

    gabulka-lovelygirl.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  2. Skvělé, romantické, prostě úžasné a tobě to Terinko moc sluší :) Amélie z Montmartru hadra ;)

    OdpovědětVymazat
  3. teda s tím notre-damem si mě překvapila. když jsem tam byla já, tak jsme stáli frontu dobrých 20 minut. jinak ten obchůdek, kde se ti líbila ta štětka na záchod :) tak je i v Praze :)

    OdpovědětVymazat
  4. Zlatíčko to je super, jsem ráda že jste si udělali takový pěkný výlet! Muselo to být skvělé.. :-) Když jsem viděla ty obchody v St. Tropez, uplně jsem se rozplývala. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Ta krásná atmosféra je cítit i z těch fotek :) Závidím :))

    OdpovědětVymazat
  6. zase krásný článek:) na všech místech jsem byla taky, ale neviděla jsem ten most se zámkama - stydím se! :D další důvod, proč tam jet znova:) mmm a ty palačinky bych si zase taky dala, mně nejvíc chutnaly slané - se sýrem a šunkou:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :-) Určitě, Paříže není nikdy dost :-) A ty se šunkou a sýrem jsem měla taky, ale zas tak mi nechutnaly jako jen tyhle pocukrované :-)

      Vymazat
  7. Terinko, já vím, že jsi druhý pařížský článek dala teprve před hodinou, ale já už jsem lačná dalšího! Nemůžeš to nějak popohnat ;-))??!
    Úžasný, užívali jste si přesně podle mých představ ;-).
    Vivi

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Slibuju, že zítra bude už z rána :-) Užívali jsme si také podle Tvého návodu, že :-)

      Vymazat
    2. Ano, a to mě moc těší ;-). Třetí den v Paříži jsem si vychutnala, jakobych tam byla s váma ;-).

      Vymazat
  8. Nádhera!! :) Paříž je můj sen!

    OdpovědětVymazat
  9. Škoda, že jste nebyli v žádném muzeu. Ale gastronomie jste si užili maximálně :)

    OdpovědětVymazat
  10. Máte super fotky a ten most se zámkama je skvělý:))

    OdpovědětVymazat
  11. Musím přiznat, že ti závidím. Byla jsem v Paříži před dvěma lety a hned bych se tam zase vrátila, byla to moje nejlepší dovolená :)
    Jinak jestli chceš, u mě na blogu probíhá giveaway

    http://experimentalm.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  12. to je sen pro každého! ještě že nám ho aspon tak hezky zprostředkováváš! :)

    OdpovědětVymazat
  13. jééé, to jsou krásné fotky! sluší vám to ;-)

    OdpovědětVymazat
  14. Jééé vážně nádhera! Mám z toho vážně chuť vyrazit si tam taky! :)

    OdpovědětVymazat
  15. ach jo, to vypadá naprosto náádherně :) hned bych vyrazila taky, těším se na další článek, podívám se do Paříže aspoň prostřednictvím Tebe :)

    OdpovědětVymazat
  16. Děkuju za všechny komentáře, nestíhám na všechny reagovat, jak se jich tu vyhrne vždycky tolik najednou. Ale už se mnou vydržte jen pár pařížských článků a už s tím přestanu prudit :-)

    OdpovědětVymazat
  17. Terezko, báječný. Já miluju tu fontánu u Centre de George Pompidou, tam jsem dělala snad miliony fotek a byla hotová z těch kýčovitých točících se věciček.. :)

    OdpovědětVymazat
  18. To je nádhera!Takovýhlema fotkama bych se mohla kochat celý den :)

    OdpovědětVymazat
  19. Krásné fotky, Terko! Paříž zbožňuji celou, ale nejvíce mám ráda právě Montmartre a pak Latinskou čtvrť. A to jídlo bych si dala hned, mňam - mmm čokoládovou pěnu bych si dala hned. :)

    OdpovědětVymazat
  20. Tvoje povídání o Paříži je prostě úžasné! Mám takovéhle články moc ráda a hned bych se tam jela podívat :) A ten most se zámečky lásky se mi strašně líbí, jsem na takovéhle věci ulítlá :)

    OdpovědětVymazat
  21. krásný fotky, Paříž je nádherná :-))

    OdpovědětVymazat
  22. Krásnééé, hrozně moc se kochám, na fotkách Ti to moc sluší! A zamykání zámečku, romantika jako blázen! :)

    OdpovědětVymazat
  23. Ty zámečky jsou krásné..:)

    OdpovědětVymazat
  24. No teda, závidím, to musela být romantika! :)

    OdpovědětVymazat

Za každý komentář přijmi můj dík!