středa 11. července 2012

Pařížská prosba

Moji zlatí,

příští týden touhle dobou budu už sedět v autobuse se sluchátky v uších a budu si to šinout směr Paříž! S přítelem se nám konečně splní plán, který jsme si domluvili už na naší první schůzce a vyrazíme do toho kouzelného města. Už se nemůžu dočkat! Výlet bude trvat sice jen pět dní i s cestou, ale věřím, že i za tři dny, které na město budeme mít, si dostatečně užijeme a nepromrháme ani chvilinku. Francii a Paříž obzvlášť obdivuji už od mala a vždycky bylo mým snem ji spatřit. To se mi také vyplnilo před třemi lety, kdy jsem se tam poprvé podívala v rámci zájezdu na střední škole. A bylo mi jasné, že to není cesta poslední, protože TO se prostě musí vidět nejednou. Takže se mile ráda pokusím navštívit toho mnohem víc než před třemi lety, už totiž pečlivě vyhledávám tipy na různá zajímavá místa, trasy, adresy, čučím do mapy....

Ale přicházím i sem s malou prosbou - byla bych moc vděčná, kdyby se tu nachomýtl někdo, kdo má tuhle úchvatnou metropoli tak v malíku a mohl by mi dát nějaký tip na zajímavé místo, kavárnu, uličku, obchůdek, zákoutí či jiné místo, které by prostě bylo hříchem nenavštívit a nasměrovat tam tedy naše nohy! Předem přijměte můj velký dík!

A dovolte mi, abych se nyní už trochu zasnila a vrátila se alespoň prostřednictvím fotek nafocených v Paříži právě před třemi lety. Mám jich jen pár, je to totiž šíleně k vzteku, ale složka se všemi pořízenými snímky se totiž vypařila, prostě není k nalezení a mě zbylo pouze pár fotek, které jsem měla vystavené na facebooku. No nevadí, doufám, že všechna místa nafotím znovu. Tak alespoň těch pár zbylých....

Nejkrásnější Sacré-Coeur, vlastně celý Montmartre mě naprosto učaroval....
Cestou na něj jsme míjeli i Améliinu kavárnu, bohužel měla asi zrovna volno...
Neméně ohromující Versailles za mlhou hustou tak, že by se dala krájet
A tady že si to hopkal Quasimodo?
Ne příliš zdařilé focení u té krásné obryně, která mi způsobila tolik nevolnosti, když jsem se na ní musela vydrápat a strávit v druhém patře čekajíc na zbytek skupiny krásné dvě hodiny s rozklepanýma kolenama a pravou závraťářskou nevolností :-D
A když někoho napadne, že bude príma mít fotku, kterak mi čučí z hlavy

Toť takové zahledění do minulosti, tedy upršeného května 2009 a teď budu jen doufat, že tentokrát nás počasí tak nevypeče, ale co, náladu mi to tak ani tak nezkazí :-)

Takže ještě jednou předem děkuji za případné nasměrování kroků a přeji Vám krásný den!

21 komentářů:

  1. jeee tak to závidím a moc ti to přeju :) v Paříži jsem byla dvakrát, vždycky na pět dní - minulé a předminulé léto se sestrou :) Bydlely jsme na Montmartru, asi 5 minut od baziliky, tu čtvrť mám prostě nejradši, ty úzké uličky, kavárny, obchůdky..:) určitě vyzkoušej Cider, šumivý alkoholický nápoj z jablečného moštu, mají ho uplně všude, v kavárnách a restauracích, ale nejlevnější je v supermarketech :) akorát po něm ráno trošku bolí hlava:D
    a v muzeu moderního umění centre Pompidou a na vítězný oblouk je vstup pro studenty zdarma, takže jestli máš nějakou studentskou kartičku jako je ISIC, tak si ji určitě vem s sebou, jinde je zase studentká sleva...dá se takhle ušetřit hodně eur...a to se na naákupy nebo ty výborné francouzské palačinky hodí:D
    a na nákupy doporučuju nákupní centrum v La Defense, hned u toho "čtverce" :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Skvělé, Cider mi chutná, takže určitě zkusím. Taky máme hotel na Montmartru, což je super. Do Pompidou se chystám, protože když jsme tam byli, tak měli zrovna zavřeno, což mě nejvíc naštvalo. Ale na Vítězným oblouku mi bylo taky pěkně šouflo, takže se na něj asi budu zase jen dívat zespoda :-D Do toho obrovského nákupního centra u Grand Arché (jestli to píšu dobře, prostě čtverec, však si rozumíme :-D) se už těším, snad se tam zase neztratím :-D Díky moc :-)

      Vymazat
    2. není za co:) Montmartre je dobrá volaba, v jednom stánku s jídlem na ulici tam mají výborné makronky :D a večer je to u baziliky nejhezčí :) i když v jedné spodní části Montmartru, okolo náměstí Pigalle a Moulin Rouge je to samý noční klub, sexshop, gay klub a bar, poprvé jsem byla docela překvapená, ke to jsme:D ale o pár metrů výš už jsou normální uličky:D
      a ještě jsem si vzpomněla, že jízdenky na metro je nejlepší kupovat v balíčku po desíti, je to levnější :) ale jinak mě už žáná moudrá rada nenapadá :D byly jsme hlavně na těch nejznámějších místech, co navštíví každý turista

      Vymazat
    3. Na makronky se obzvlášť těším, už jsem si někde "vygůglila", kam na ně, takže třeba natrefím i na ten Tvůj stánek :-) Jen z toho metra mám docela vítr, přeci jen před tím nás všude vodila průvodkyně a teď už se vidím někde ztracená na druhým konci města :-D Dá se v reálu v tý spletitý síti metra vyznat? :-)

      Vymazat
    4. Ahoj, dovolím si odepsat... v metru se dá vyznat uplne krásně,nemusíš se vubec bát. Na první pohled, je to složité, ale oni mají vše krásně popsané, toho se neboj :-)

      Vymazat
    5. Děkuju moc :-) Tak to mi ulevilo, snad to teda taky zmáknem :-)

      Vymazat
  2. Přeju Ti aby sis to tam pořádně užila! :) Jen ti nemám bohužel jak poradit, v Paříži jsem zatím nebyla :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju Ivetko a nevadí, za chvíli mi budeš moct radit, kde je to nejlepšejší v Itálii :-)

      Vymazat
  3. Já ti tak závidím Terinko! :) Ta poslední fotka je fakt dobrá, ta se povedla! :D Ještě ti budu přát šťastnou cestu, ale radši už předem: Bon voyage! :) a hlavně si to užijte :)

    OdpovědětVymazat
  4. Pecka, Terezko, taky jsme s mužem byli a byl to perfektní zážitek. V Paříži jsem byla už dvakrát a klidně bych si dala říct i potřetí. Mně se moc líbilo v malém parčíku nedaleko Notre Dame. Když stojíš před hlavním průčelím, dáš se doprava. Parčík je oplocený. Jinak doporučuju tvé pozornosti kapli Sainte Chapelle. Je za justičním palácem, tuším, že v blízkosti Conciergerie. Je dvoupatrová a to vrchní patro je zkrátka dechberoucí - stěny z velké části tvoří mozaiky. Tu hru světel a barev si určitě nenechte ujít ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, díky za doporučení, už si to znamenám na svůj seznam :-) Myslím, že vím, jaký parčík myslíš, tenkrát jsem v něm psala pohledy domů, taky se mi hrozně líbil, ale v Sainte Chapelle jsem nebyla, jen o té nádheře četla.

      Vymazat
    2. Každopádně štastnou cestu a plno krásných zážitků přeju :)

      Vymazat
  5. krásné fotky =) užij si to tam

    OdpovědětVymazat
  6. wau! to se máte! musíš hrozně moc fotit! :) taky jsme si to s přítelem moc přáli, ale po tom, co tam bylo dost lidí a všichni byli zklamaní ze špíny, černochu apod., tak mě to trochu přešlo a "přeorintovala" jsem se na řím, kde to bylo naprosto geniální :D tak doufám, že mi to vyvrátíš! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To budu :-) Už jen proto, že si beru velký foťák a samé malé kabelky, takže ho budu muset mít pořád na krku :-D Jo, tím jsem byla taky zrazována, ale od toho se prostě musím odprostit. I když v Římě jsem byla sice jen na skok, ale třeba jejich nádraží, které myli co každých dvacet minut, mě teda udivilo :-)

      Vymazat
  7. fotit, fotit, fotit. moc se těším. kdybyste jeli znovu do Versailles, jsou tam skvělé trhy - v tom městě. :) koukni kdyžtak ke mě na blog do složky cestování nebo ještě doporučuji palačinky na Montmartru. ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, už jsem si ty Tvé články prošla, dííky :-)

      Vymazat
  8. Milá Téry, já sice nejsem moc velký milovník Francie, ale doufám, že si to tam hodně užijete. I těch pár dní může být hodně aktivních:-).

    OdpovědětVymazat
  9. Wau, Terko, užijte si to na maximum! A bydlet na Montmartru je skvělé. Určitě zajdi do Latinské čtvrti na večeři, je tam úžasná atmosféra. Jinak bys neměla vynechat určitě tradiční trhy a Galerii Lafayette. :) Těším se na fotky!

    OdpovědětVymazat

Za každý komentář přijmi můj dík!