pondělí 30. července 2012

Téra peče (celozrnné) housky...

... uždibuje kousky, a Fíla jí pomáhá, uždibují oba dva.

Toť pondělní chvilka poezie a zpátky k věci - tedy voňavým houstičkám. Svým nedávným článkem mě totiž drahá "pojídající, běžící a milující" M* tak navnadila na domácí celozrnné pečivo, že jsem se do něj musela pustit i já. O domácí housky jsem se pokoušela už dřív, ale vždycky byly jen z bílé mouky, těch celozrnných jsem se obávala, měla jsem za to, že budou tvrdé jako šutr a vylámu si na nich zuby. Ale kdepak, výsledek mě mile překvapil, protože housky jsou vláčné měkké tak, jak je znám z jejich "bělejšího" provedení.

Co se týče receptu, tak jsem studovala všemožné rady na Apetitonline.cz, pečlivě si vypsala gramáže , ale znáte to, tu uberete, tu přidáte, takže z toho ve finále vzniklo zhruba toto:

Použila jsem: 450 g celozrnné pšeničné mouky, 50 g hladké bílé mouky, 240 ml mléka, 40 g másla, 2 vejce, 2/3 balíčku čerstvých kvasnic, cukr, sůl, dýňová semínka


V menší nádobě jsem z rozdrolených kvasnic, 150 ml vlažného mléka, lžičky cukru a lžíce mouky nechala vzejít kvásek na teplejším místě (u hrnce, kde jsem cosi vařila). Mezi tím jsem ve velké míse smíchala celozrnnou a bílou mouku, přidala lžičku soli, povolené máslo, 1 vejce, 1 žloutek (1 bílek nechala na potření) a zbytek mléka (tedy 90 ml). Promíchala a když kvásek zhoustl, promíchala jsem ho a přidala do místy k ostatním surovinám. Pořádně jsem směs prohnětla a rukama vypracovala těsto, které jsem v míse přikryla utěrkou a nechala přes hodinu kynout. Po uplynulé době jsem se k němu vrátila a rozdělila ho asi na 16 dílků. Ze tří částí jsem pak pletla houstičky klasicky jako cop. Housky jsem potřela bílkem a posypala dýňovými semínky. Na plechu jsem je nechala ještě chvíli odpočinout (asi 10 minut, ještě trochu nabudou) a pekla ve vyhřáté troubě na 180° zhruba 15-20° dozlatova. Nakonec jsem nechala chladnout na mřížce.

I když kynuté těsto může působit náročně, tak to zas takový kumšt není, dá se hravě zvládnout, i když těsto zaděláváte ručně jako já. Máme doma sice pekárnu, která si s takovým těstem poradí raz dva, ale mě se do těch čudlíků nikdy nechce, i když vím, že to ušetří hromadu práce.... Dodala bych ještě, že housky jsou samozřejmě nejlepší hned po upečení, ještě teplé a krásně křupavé, ale kupodivu ani do druhého dne příliš neztvrdly, takže se do nich můžete zakousnout i druhý den ke snídani nebo si je mírně rozpéct v troubě. My si jich dopřávali u večerní sklenky vína, dobrého sýra a Dostih a sázek (u kterých se mi mimochodem tahle hra tak vydařila, že jsem si nakoupila dostihů, jako nikdy :-D), ale iniciativě se meze nekladou, že.. :-)


Na každodenní sváču se asi péct nebudou, ale proč je jednou za čas nevyměnit za ty za třipade koupené, co myslíte? :-)

22 komentářů:

  1. krásně se ti povedly!:) máš pravdu, nejlepší jsou hned po upečení, u nás doma stejně ani do dalšího dne nevydrží :D nejradši bych je jedla každý den ke svačině, ale na to jsem moc líná...koupit si v Bille kaiserku je jednodušší :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já právě dělala dvojnásobnou dávku a asi tři zbyly, jinak jsme to taky spořádaly ve dvou ještě ten den, jsou prostě žravé, no :-D

      Vymazat
  2. wau, jsi šikovná!
    u nás peče housky mamča, ale asi to taky někdy zkusím :D ať umím o jednu věc víc :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, ale tolika šikovnosti to zase nevyžaduje :-) Zkus, určitě to zvládneš levou zadní :-)

      Vymazat
  3. Krásně se ti povedly. Budu je muset také vyzkoušet. :) Zbožňuju cereální kaiserky a tohle je příjemná alternativa za ně.

    OdpovědětVymazat
  4. mnaam taky plánuju v nebližší době upéct celozrnné pečivo:) minule se mi ale nepovedly a byly tvrdé jako kámen :D:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně toho jsem se taky obávala, ale kupodivu se to obešlo i bez vylámání chrupu, tak snad bude i další pokus úspěšnější, držím palec :-)

      Vymazat
  5. Potřebuju poradit. Jakou chuť mají ty housky? Já jsem je zkoušela péct už dřív přávě podle M*, ale mboc se nepovedly, trochu jsem je odflákla (jíst se daly, ale nebyla to žádná hitparáda:)). Včera jsem je zkoušela znova podle jiného receptu. Ale pořád mají dost kvasnicovou chuť, není to špatné, ale je to zvláštní a nevím, jestli je to správně něco dělám špatně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No tohle je skoro stejný recept, jen sem šachovala s poměry mouky, stejně jako ona jsem čerpala z Apetitu. No a chuťově byly dobré, měkké, chuťově blízké klasickému bílému pečivu, co děláme doma jindy, žádnou kvasnicovou chuť, jako popisuješ, jsem nezaregistrovala. Nejsem žádný odborník, tak nevím, jestli Ti dokážu říct, co děláš špatně, napadá mě jedině, že mohla být chyba v kvásku, jak si ho dělala? :-)

      Vymazat
    2. Včera jsem pekla pekla podle tohoto receptu http://hobby.idnes.cz/vonave-domaci-rohliky-a-housky-jako-malovane-krok-za-krokem-p4n-/hobby-domov.aspx?c=A100518_152439_hobby-domov_bma
      Podle mě by tam ty kvasnice neměly být moc cítit. Mě teda chutnají moc i tak, ale říkám si, že je něco špatně, jestli to není třba málo nakynuté. Vím, že nejsi expert na domácí pečivo, jen jsem chtěla vědět, jestli je ta chuť kvasnic normální. Díky.

      Vymazat
    3. Tak podobně jsem dělala i minule já ty z bílé mouky, tak nevím, co by mohlo být špatně, protože droždí tam určitě moc není. Tak asi jen jiná chuť než v kupovaných rohlících, domácí se mi zdají takové hutnější nebo sytější, ale to mi na nich chutná :-) Tak přeji hodně zdaru v dalších pokusech :-)

      Vymazat
  6. Pěkný poetický koutek :D Každopádně žasnu a tleskám tvému kuchařskému a pekařskému umění ;) Já budu zítra vařit knedlo zelo vepř a jen se tajně modlím, abychom nevyhořeli!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S potleskem šetři, Evi, ale děkuju :-) A páni, tomu říkám výzva, budu určitě držet palce, ať se dílo vydaří. Pouštíš se do domácích knedlíků? Já už o nich mnohokrát přemýšlela, ale těch houskových se pořád nějak pojím :-)

      Vymazat
  7. Mňam mňam, dala bych si, domácí houstičky zbožňuju! :)) Těsto taky dělám rúčo, není to vůbec složité a jsem nepřítelem domácích pekáren ("Á, vy máte domácí pečivo?" "Jo, to jsem dělala sama, nic na tom není, jenom nahážeš suroviny do pekárny.." - tohle není ono!!! :)) )

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No já se s tou technikou celkově moc nekamarádím, třeba mixér se mi podaří pokaždé sestavit tak, že z něj vždycky nějaká součástka zbyde :-D A u toho kynutého těsta se mi líbí, jak mi doslova roste pod rukama :-)

      Vymazat
  8. Vypadá to báječně... to já se při pečení zatím ještě bojím všeho kynuté, ani nevím proč a málokdy si na tohle těsto troufnu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem se toho bála a straší mě pořád třeba i kynuté buchty, ale tohle žádná věda nebyla, tak přeju případně hodně zdaru :-)

      Vymazat
  9. mnam, mnam,...dekuji moc za recept. jen jsem zjistila, ze mam zitnou mouku a nemela jsem dynova seminka, tak jsem dala lnena, sezamova a slunecnicova seminka...ani nestacily vystydnout a chutmaly i nasemu prckovi :)

    OdpovědětVymazat

Za každý komentář přijmi můj dík!