středa 1. srpna 2012

Čokoládové karamelky ovoněné pomerančem

Nechť zbystří milovníci všeho sladkého a jeho odpůrci dnes asi přimhouří obě kukadla. Mám tu totiž něco velmi hříšného, ale za takové hřešení domácí karamelky stojí, co myslíte? Recept jsem okoukala v Apetitu a nevyšel sice přesně tak, jak by měl, hmota totiž neztuhla úplně dokonale, takže to bylo trochu "patlámo, matlámo", ale poprala jsem se s ní statečně a kupodivu i bez velkého rozčilování. A už dost řečí!



Použila jsem: dvě lžíce másla, půlka konzerva salka, 50 g hořké čokolády, 7 lžic zlatého sirupu (prodává Marks&Spencer nebo Tesco), 5 lžic třtinového cukru, 1 pomeranč


Na rozpuštěné máslo jsem přidala salko, zlatý sirup a cukr, míchala dokud se cukr nerozpustil. Na mírném ohni jsem směs ohřívala ještě asi 10 minut, než získala zlatavou barvu. V ten čas jsem přidala i nalámanou čokoládu a nechala rozpustit a prohřát. Pak už jsem jen stáhla z ohně a přidala kůru z omytého pomeranče, nakonec i jeho vymačkanou šťávu a nechala jsem v nízké nádobě přes noc v lednici. Druhý den jsem ze směsi vykrajovala srdíčka a v malých košících je uložila do dárkové krabičky.

Připravovala jsem je k příležitosti včerejších přítelových narozenin, protože on sladké opravdu rád, tak snad jsem se mu touhle domácí "bomboškou" zavděčila a třeba přijde vhod jako dárek či pouhý pamlsek i Vám :-)

21 komentářů:

  1. Určitě si moc pochutnal, to musí být fakt ňamka a když je ještě udělaná z lásky, tak chutná dvakrát tolik ;) Jsi prostě úžasná, Terezko :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Byly z lásky upatlané, přesně tak :-) Děkuju :)

      Vymazat
  2. přítel se teda má dobře:)) vypadá to opravdu lákavě, Willy Wonka by tě určitě rád zaměstnal ve své továrně na čokoládu:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Willy Wonka, tvůrce dobrých čokolád, Willy Wonka, že mu pusu chceme dát - hned bych si s ním zanotovala, ale čokoládu? Tu mu radši přenechám :-D :-)

      Vymazat
  3. Ty jsi tak šikovná! vypadají úžasně, mňam :)

    OdpovědětVymazat
  4. Páni, to musí být dobré! Mám doma na tohle rakové formičky, do kterých se to nalije a nechá ztuhnout až v nich, jen to jde hůř ven. Takže tenhle tvůj báječný recept asi také vyzkouším.

    Já hrozně ráda vařím, ale sem líná to fotit. A když už, tak nikdy nemám tak krásné fotky jako ty. Jak ty to děláš? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jen to nemá úplně pevnou konzistenci, tak se o formičky trochu obávám, ale zkus, dej vědět, jak to dopadlo! :-) A děkuju, jen nemyslím, že by moje fotky byly krásné, vždycky to fotím ještě upatlanýma rukama vždycky v nějaký mezifázi vaření, no hrozný chaos, kdyby si to viděla :-D :-)

      Vymazat
  5. Chtěla bych tě mít doma! Určitě bys mi vyvařovala samé mňamky. Taky se už musim dokopat k tomu abych něco podle tebe uvařila! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To já ráda, no :-) A v tom případě, ať se zadaří :-)

      Vymazat
  6. Panebože, MNAM! To musí být naprosto geniální!!!

    OdpovědětVymazat
  7. Ty mi vždycky děláš takový chutě!!! :-D

    OdpovědětVymazat
  8. Vyzerá to skvelo. Určite to skúsim. :)

    OdpovědětVymazat
  9. Jééé to jsem měla včera Ondímu k narozkám taky udělat! :D to bych možná zvládla i já :) vypadá to fakt peckově!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. On měl včera taky narozeniny? Tak určitě se zlobit nebude, když to bude o den později :-)

      Vymazat
  10. ňamka, je to super nápad na narozeniny všech milovníků sladkého.. :))

    OdpovědětVymazat
  11. mňam hneď teraz by som si to dala! :)

    OdpovědětVymazat

Za každý komentář přijmi můj dík!