pondělí 27. srpna 2012

Cuketová buchta s broskvemi

Máte plnou zahrádku cuket, už Vám lezou i ušima a nevíte co s nimi? U nás na zahradě je to sice jen samý květ, ale cuketou mě tuhle zásobila moje hodná babička. A mimo ostatní domácí zeleniny jsme nafasovali i kupu broskví. A já se rozhodla, že tyhle dvě zdánlivě nesourodé suroviny spojím a uvidím, co z toho vznikne... Receptů na cuketovou buchtu je spousta, já hledala, až nenašla přesně to, co jsem hledala, a tak jsem se opět pustila do patlání na vlastní pěst. Průběh to mělo sice možná podobný jako když pejsek s kočičkou klohnili svůj dort, výsledek však o poznání lepší (alespoň se nikdo nepřiotrávil). Přítel se naopak k plechu hojně nachodil, až jí celou nakonec dojedl.

Na velký plech jsem použila: 1 hrnek celozrnné mouky, 1/2 hrnku hladké mouky, 1 hrnek cukru, 2 vejce, 1/2 hrnku oleje, 5 lžic kaka, 1/2 hrnku mléka, půlku prášku do pečiva, 1 velkou cuketu, broskve


Cuketu jsem oloupala, vydlabala jadřinec, nastrouhala a vymačkala z ní vodu. Přidala jsem mouku, cukr, olej, vejce, mléko, prášek do pečiva, kakao a smíchala. Vlila na pečícím papírem vyložený plech a navrch pokladla vypeckované a oloupané broskve. Nechala jsem péct na 180° asi 25 minut.


Buchta byla hodně vláčná, o dost víc než jsem vůbec čekala a doufala, což by možná mohlo někomu vadit, ale já to uvítám, nesnáším, když mě těsto dusí. Úpravy cukety na sladko se není třeba vůbec bát, protože ve výsledku není ani trochu poznat, ale to Vám už nemusím vykládat, určitě spoustu z Vás už tuhle variantu ochutnalo... A pokud ne, tak hurá na ni :-)

16 komentářů:

  1. to je zaujimavé :) vyzerá to chutne :)

    OdpovědětVymazat
  2. cuketová buchta je moje nejoblíbenější :) u nás doma mizí neskutečnou rychlostí ( dost tomu pomáhám já :D )

    OdpovědětVymazat
  3. Vezmi si, prosím, tu skvělou kostkovanou košili z minulýho postu, cuketovou pochoutku dej do velký přenosný krabice a přijeď za mnou. Čekám! ;-)
    Vivi

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vivi, to bych ráda, ale košile smrdí kouřem a já musím za 10 minut pro dětičky, už se mi zase bohužel vrátí z ledu :-)

      Vymazat
    2. a můžeš se stavit i za mnou:DDD jinak cuketová buchta to je pro mě (stejně jako všechno pečení)vyšší kuchtičkovská:D a já sem zatím bažant:DDD

      Vymazat
    3. Kdepak, tohle není žádná vyšší, ani střední, to je základka jak vyšitá, fááákt :-)

      Vymazat
  4. Cuketa a broskve, nikdy by mě nenapadlo, dát tyhle dvě suroviny dohromady. Doma se mi válí jedna cuketa, tak to určitě vyzkouším :) Jestli to chutná tak skvěle, jak to vypadá, tak si opravdu pochutnám :)

    OdpovědětVymazat
  5. Vypadá to super, asi to zkusím, rodina mě zásobuje pořád cuketama a už nevím, co s tím :) Máš tady fakt super recepty!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak snad bude spokojenost na všech stranách a úroda se dobře zužitkuje :-) Děkuju moc :-)

      Vymazat
  6. To vyzerá moc zaujímavo ... vážne ... až mi je lúto že nemám doma rúru

    OdpovědětVymazat
  7. Já bych taky chtělaaa, miluju cpát cuketu všude možně :-)

    OdpovědětVymazat
  8. Mmm, vypadá to moc dobře s těmi broskvemi. :) Když máme cukety, tak buď je cuketová buchta nebo bramboráky (vošouchy) z cukety.

    OdpovědětVymazat
  9. No jako vždy tu slintám.. :)

    OdpovědětVymazat
  10. Tak buchta vypadá moc povedeně :) To já dělám z cukety taky hodně podobnou kakaovou buchtu, občas tam ale místo ní frknu i patyzon :)

    OdpovědětVymazat
  11. fiha toto určite vyskúšam, my sme doma z cukety varili marmeládu a môžem odporučiť :)

    OdpovědětVymazat

Za každý komentář přijmi můj dík!