pondělí 20. srpna 2012

Jogurtový dort s borůvkami

O víkendu jsem dostala hroznou chuť připravit nějaký lehký a osvěžující dezert, po kterém nebudu zmořená víc než z pobytu na sluníčku. A i přes počáteční obavy, jestli koláč vůbec ztuhne (recept jsem si totiž cucala z prstu), jsem byla mile překvapena, jak improvizace dopadla. Není lepší pochvaly, než když se pro dort vrátíte do ledničky a zjistíte, že půlka chybí :-)


Použila jsem:
korpus: 3 lžíce ovesných vloček, 3 lžíce celozrnné mouky, 2 lžíce třtinového cukru, 1 vejce, 2 lžíce změklého másla
náplň: 600 g řeckého jogurtu (kolem 10% tuku), 2 vejce, 1 vanilkový pudink, 3 lžíce medu, 1 vanilkový cukr, půl lžičky kukuřičného škrobu, hrnek borůvek, 2 lžíce třtinového cukru


Nejprve jsem si připravila těsto na slabý korpus - ze všech ingrediencí jsem uhnětla lepivější těsto, které jsem rozprostřela na dno dortové formy, kterou jsem před tím vyložila pečícím papírem. Ve vyhřáté troubě jsem ho zapekla asi 10 minut na 200° a nechala mírně zchladnout.

Potom jsem si z jogurtu, medu, cukru, pudinku, škrobu a dvou vajec připravila hladkou náplň a vlila na korpus. Na mírném ohni jsem svařila borůvky s cukrem než pustili šťávu a je kladla lžicí sem tam na jogurtovou náplň, poté jsem ještě lžicí projela tak, že se tvořily obrazce a borůvkovou směs tak propojila. Pekla jsem při 150° asi 50 minut a poté nechala důkladně ztuhnout ve formě v lednici (asi 4 hodiny).



Příště zkusím koláč připravit z méně tučného jogurtu, jinak postup měnit nejspíš nebudu. Moc mi totiž chutnala kombinace vanilkou ovoněného jogurtu s borůvkami, které nejen že tvořily hezkou barevnou mozaiku, ale vždycky tak příjemně křuply v puse.

A mimochodem, jak se chystáte strávit dnešní parný den? Já už se těším k vodě :-)

18 komentářů:

  1. mňaaam :) nerob mi chúťky:) a aj ja idem k vode :) uži si to

    OdpovědětVymazat
  2. Mňam ten vypadá skvěle a jednoduše, až budu mít borůvky určitě ho vyzkouším :) Užij si den u vody :) Já jedu nakupovat, bohužel jsem si to naplánovala takhle blbě, když je největší vedro :D

    OdpovědětVymazat
  3. jsi moc šikovná!!! vypadá to skvěle, hned bych si kousek dala :-))

    OdpovědětVymazat
  4. Já budu trčet doma :/ A ty jsi fakt ohromná kuchařka, Terinko! To bych nedala jen tak z hlavy takhle něco vymyslet.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aspoň budeš v chládečku, já taky ještě vyčkávám, až muž dopracuje :-) A já většinou hledám isnpiraci v nějakých receptech, ale tentokrát jsem nenašla žádný, ktetý by splňoval moje požadavky :-)

      Vymazat
  5. och to vypadá úúúúžasně!! a hlavně jsou mi hrozně sympatické ty povětšinou zdravé ingredience....já se do pečení moc nehrnu, protože bych byla děsný cvalík (což víc než jsem teď nehodlám tolerovat:D) ale toto vypadá moc dobře!!! takže možná si tuto dobrotu někdy bez výčitek spáchám.))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já i peču moc ráda, ale hlavně když je pro koho a nezbydou tak všechny výtvory jen na mě, protože to tolerovat taky nechci :-D A právě proto se snažím do všeho cpát i ty ingredience, o kterých se s přivřenýma očima dá říct, že jsou zdravé :-) Děkuju Ti moc :-)

      Vymazat
  6. Páni, ten vypadá krásně :) Já se teda bez receptů do ničeho neženu :D

    OdpovědětVymazat
  7. Tak ten vypadá SAKRA dobře! Miluji borůvky! :)

    OdpovědětVymazat
  8. Téro, ty mi děláš chutě! Borůvkový dort jsem neměla ani nepamatuju! Musím brzy vyzkoušet:-)
    Mila de Illusoire

    OdpovědětVymazat
  9. Mňam, dala bych si hned. :) A oceňuji, že jsi udělala něco z takhle z hlavy. To bych se u pčení konrétně docela bála.
    Tak si vodu užij! Já budu minimálně do pěti v práci, protože jsem byla nanominovaná na záležitost, o které nic nevím, ale musím tam podle slov manažera být. :( Původní plán byl jít po práci k vodě.

    OdpovědětVymazat
  10. Cucala z prstu? Děláš si srandu? :-O Wow, šikovná! Mít tak borůvky, jdu na to! :))

    Dnešek hnusoparno den jsem strávila ve "skleníku" v práci, ble. Zítra mě čekaj pro jistotu obě brigády, ale ve středu mám volno a hodlám jít taky k vodě (jsem zvědavá, co mi do toho vleze tentokrát :/ )! Doufám, že sis to užila :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šlo by to určitě i bez borůvek, můj vycucaný recept to dovoluje :-D já navíc použila mražené, do lesa se mi taky nechtělo :-) Tak přeji zvládnutí už snad míň parného dne v práci a určitě si pak vychutnáš zasloužené volno :-) Já se nakonec do vody naložila jen na chvíli, ale i tak to byla paráda, jen to zasyčelo :-D

      Vymazat
  11. Ja sa k tebe nasťahujem ... ty tak skvelo varíš

    OdpovědětVymazat

Za každý komentář přijmi můj dík!