středa 29. srpna 2012

Pečené kuře, bramborový knedlík a červené zelí

I když se mi zdá, že (nejen) v kuchyni je současným trendem být co nejvíce světový, jsem moc ráda, že se stále více kuchařů vrací k té naší staré dobré kuchyni české. I když to povětšinou nejsou žádná lehká jídla jako z oblíbených jižanských kuchyní, kolikrát dají i více práce, ale přece to nutně nemusíme zabít kilem sádla a horou kynutých knedlíků, ne? Myslím, že s trochou fištróna se dá i v rámci naší české klasiky vytvořit chutné jídlo, které hned nebude zavrženíhodné z pravidel zdravého životního stylu. Já se o to rozhodla pokusit při jednom nedělním obědě, kdy jsem vyměnila kachnu za kuře, kynuté knedlíky za bramborové a červené zelí připravila i bez nějakého zahušťování moukou. Vždyť brambory patří k nejzdravějším přílohám a zelí, i když ho sama moc nemusím a nejím často, je bohatým zdrojem tolika prospěšných látek v čele s Céčkem. Nemyslím si, že by můj postup byl kdovíjak výjimečný, ale přidám ho na důkaz toho, že i takové jídlo vlastně moc práce nedá - kuře se šoupne na dvě hodiny do trouby, zelí na hodinu pod pokličku a jen ty proklaté knedle se musí uhňoucat.



Kuře:
Naporcované kuře den předem naložíme osolené, opepřené společně s pár bylinami a trochou oleje. Pečeme podlité asi při 200° zhruba dvě hodinky (hodinu přikryté, hodinu odkryté), před koncem můžeme troubu nastavit na gril a přidat výkon, aby se vytvořila křupavá kůrka.


Zelí (cca 5 porcí):
Půl hlávky červeného zelí nakrouháme na malé kousky a přidáme ho do hrnce na lehce osmahnutou cibulku. Přidáme bobkový list, nové koření, podlijeme trochou vody a necháme dusit do změknutí (cca 50 minut). Ochutíme solí, octem a cukrem.


Bramborové knedlíky (cca 5 porcí):
5 velkých brambor uvaříme ve slupce a nastrouháme na jemno. Přidáme dvě vejce, sůl a postupně přidáváme polohrubou mouku, než vznikne tvárné těsto (já přidala zhruba 2 šálky +  na podsypávání). Z něj uválíme váleček a nakrájíme špalíčky, které vaříme ve vroucí osolené vodě než vyplavou na povrch (asi 4 minutky).


Toť vše, musím se jen přiznat, že s knedlíky mi pomohl přítel, který zakročil, když jsem se rozčilovala na stále řidkým těstem, stačilo však jen trochu jeho trpělivosti a přidání mouky....


A co raděj Vy, dáte si taky občas rádi tu "našu"? :-)

20 komentářů:

  1. To bych si momentalne hrozna dala, ac to normalne vubec nejim :D Ale ceska kuchyne mi proste chybi! Jsi sikovna kucharka :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já právě momentálně vůbec, třeba dneska k obědu byla svíčková, tak mám zase na chvíli vybráno, ale děkujuu :-)

      Vymazat
  2. Tu našu možu! Právě včera jsme měli bramborové knedlíky s uzeným, kysané zelí a cibulku, mňam :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám momentálně z vývařovny české kuchyně plné brejle, ale až si dám nějakou pauzu, tak si jí zase určitě ráda zase dám :-)

      Vymazat
  3. Českou kuchyni mám nejrač.Tohle vypadá skvěle fotky mi přivedli chutě!Jsi strašně šikovná:)

    OdpovědětVymazat
  4. já český jídla moc nemusím teda :) vůbec nejsem knedlíková nebo zelná :D ale kuře, joo to můžu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky nejsem typicky knedlo-zelo-ani vepřová :-D Ale čas od času :-)

      Vymazat
  5. zelí a knedlíky - to je moje. :) jen to kuře bych vyměnila, nic mi snad v jídle nevadí tolik jako je kuřecí stehno, ač z nepochopitelných důvodů.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky ho zvlášť nemusím, proto se vždycky hlásím o prso :-)

      Vymazat
  6. uhmmmm zase ty chutě! miluju bramborový knedlík s červeným zelím , ale kachýnka u mě vede :) já bych chtěla k tobě na týden, bych si u tebe pochutnala jak nikde jinde :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já už kachnu neměla dobu, nepohrdnu ani kuřetem :-) Nepřeceňovala bych mě ale tak, ale klíďo, viiid :-)

      Vymazat
  7. Českou kuchyni miluju a u tohoto jídla, bych si dala říct :), jen taky, stejně jako slečna L., nemám ráda kuřecí stehna, já bych si k tomu klidně dala kachnu ;)! Iva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já taky radši prso, proto je moje porce ta z první fotky :-)

      Vymazat
  8. Skvělé:) Zrovna dnes se chystám na podobné jídlo - místo knedlíků uvařím brambory:) Tvůj recept mi je k užitku:)

    OdpovědětVymazat
  9. Bramborové knedlíky, zelí a maso, mňam. :)
    A občas není na škodu, když se i chlap pustí do kuchyně. Já přítele pouštím ráda. ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já ho tam moc nepouštím, ale někdy mě zachraňuje, když špačkuju :-D

      Vymazat
  10. Mňam to vypadá výborně :) Českou kuchyni mám moc ráda :)

    OdpovědětVymazat
  11. "tu našu" moc ráda nemám, ale kuřátko s bramborovýma knedlíkama bych si dala hned! už dlouho si je chci udělat, ale potom vždycky zvítězí lenost a hlad a udělám si nějakou pětiminutovku :D

    OdpovědětVymazat

Za každý komentář přijmi můj dík!