pondělí 6. srpna 2012

Švestkový koláč s drobenkou

Miluju se ráno probudit do slunného dne a posnídat voňavý ovocný koláč! K tomu si naliji hrnek studeného mléka se skořicí a spokojeně si vrním blahem... A důkazem toho, že si při pojídání švestkové dobroty spokojeně vrněla celá rodina, bude mluvit nejlépe fakt, že plech byl brzy dočista prázdný.

Použila jsem: 1 kelímek bílého jogurtu, 1,5 šálku celozrnné pšeničné mouky, půl šálku bílé polohrubé mouky,  3/4 šálku třtinového cukru, dvě vejce, půl sáčku prášku do pečiva, půl šálku mléka, švestky a na drobenku máslo, polohrubou mouku a třtinový cukr


Ve větší míse smícháme jogurt, mouku, cukr, prášek do pečiva a vejce a podle hustoty jogurtu naředíme půl až jedním šálkem mléka. Těsto vlijeme na plech vyložený pečícím papírem a bohatě posypeme švestkami nakrájenými na kousky (nebo i jiným ovocem). Z polohrubé mouky, studeného másla a cukru vytvoříme prsty drobenku, kterou koláč posypeme a pečeme ve vyhřáté troubě zhruba 20-30 minut, než drobenka zezlátne.


Tohle je zkrátka můj oblíbený koláč! Žádný olej, jen krásně vláčné jogurtové těsto z velké části z celozrnné mouky, spousta ovoce a trocha drobenky - její množství jsem trochu ošidila, to uznávám, ale stejně byl i tak koláč sladký přesně tak akorát. Až bude po ruce zase nějaká kupa ovoce, tak je jasné, co si s ní počnu :-)

A závěrem bych ráda upozornila všechny, že ve čtvrtek se chystá menší sešlost blogerek i neblogerek v Brně. Sraz je plánovaný ve 12,30 na České a pokud byste rádi poznali nové lidi, stejně tak jako já, tak jukněte SEM a přijďte. Já Vás co možná nejvíc ráda uvidím :-)

9 komentářů:

  1. Jogurtový základ na koláče mám moc ráda a ten tvůj švestkový koláč vypadá moc dobře. :) My máme momentálně kupu jablek, takže u nás jedou jablečné koláče. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Miluji švestkové koláče!!! Hned bych si dala :-)

    WorldByBella

    OdpovědětVymazat
  3. švestky miluju...a v koláči jsou nejlepší :))

    OdpovědětVymazat
  4. švestky miluju, akorát radši s kávou - mléko je pro mě nepřítel. :D

    OdpovědětVymazat
  5. MNAM!!! tohle chci zítra snídat, kéž by mi ho přes noc někdo upekl :D

    OdpovědětVymazat
  6. Týjo, drobenku moc nemusím, ale jinak to musí být dobrota :)

    OdpovědětVymazat
  7. Musím to napsat ještě jednou.. vyzkoušeno, je VYBORNY, prave jsem si opsala do sve nové kucharky :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Juchůů, tak to jsem moc ráda, že Ti taky tak chutnal! :-)

      Vymazat

Za každý komentář přijmi můj dík!