sobota 15. prosince 2012

Hlemýždi plní skořice

Nebudu Vám lhát a proto Vám hned na rovinu musím oznámit, že tyhle skořicový šneci byli naprosto geniální! Dokonce jsem před nimi hned po upečení musela utéct, protože bych byla schopná spořádat celý plech. A i můj strach, že do druhého dne ztvrdnou jako kámen, byl zcela zbytečný, protože ač noc přežilo jen pár statečných kousků, tak ráno druhého dne posloužily jako skvělá snídaně. Díky řádně máslové náplni byli i krásně vláčné, těsto krásně měkoučké no a skořici já prostě fakt miluju. A i když se před Vánoci snažím alespoň částečně ještě chvíli vyhýbat takovým kalorickým bombám (až se pak tradičně budu přežírat jak to čuně), tak tady prostě nešlo neudělat výjimku.

(poprvé jsem se o ně pokoušela již zde, ale tento pokus hodnotím mnohonásobně lépe)

Použila jsem:
těsto: 250 g hladké mouky, 30 g sušeného droždí, 30 g másla, 1 vejce, špetku soli, 125 ml vlažného mléka
náplň: 60 g másla, 2 lžičky skořice, 50 g třtinového cukru
datlový sirup na potření


Mouku s droždím a  solí jsem prsty promíchala s kousky krájeného másla až do stádia, kdy směs připomínala strouhanku. Poté jsem přidala mléko a vejce a vypracovala těsto a nechala jsem asi 40 minut na teplém místě nakynout. Potom jsem si těsto rozdělila na půlku a vyválela do obdelníku, který jsem potřela směsí ze změklého másla, cukru a skořice. Potom jsem těsto stočila jako štrůdl a nakrájela na silnější kolečka a každé kolečko jednotlivě přendala na plech a zespodu se snažila těsto slepit k sobě, aby nevytekla veškerá náplň. Na plechu jsem je nechala ještě chvíli stát a pak je pekla ve vyhřáté troubě na 190° asi 20 minut.


A uznávám, že to nejsou žádní velcí krasavci, ale svou chutí svůj (ne)vzhled dokáží vykompenzovat na tuty. A když připojím hrnek čaje, nemůžu mi k naprosté spokojenosti chybět nic.  Tak ať jste i Vy dnes tak stejně blažení a spokojení :-)

10 komentářů:

  1. Jéé, moc děkuju na recept, zrovna hledám něco jednoduchého na dnešní oslavu, tak to šneci vyhráli!:D

    OdpovědětVymazat
  2. Terezko, moc děkuji za všechny tvé recepty, tento víkend peču a určitě udělám šneky a i florentýnky! :-) Jelikož jsi kuchařka jak má být, určitě mi poradíš kde seženu mandlovou mouku. chystám se dělat makronky! A nebo Tery, není ta mouka náhodou jen z rozmletých mandlí? :-)) Že bych si jí vyrobila doma...
    Měj hezký víkend!
    Tereza♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, tak to je super, to mi musíš dát určitě vědět, jak se Ti to povedlo! :-) Makronky mám taky v plánu a mandlovou moučku seženeš třeba v Marks&Spencer, ale začal ji prodívat i třeba Lidl, sama jsem si tam balíček 100 g koupila :-) Ale jinak to jsou normálně jen jemně namleté mandle, takže si ji vyrobit klidně můžeš, jen jsem je nezkoušela nikdy mlet tak do jemna. Tak ať se zadaří :-)

      Vymazat
  3. Taky doma děláme šnečky se skořicí :) mňam :P

    OdpovědětVymazat
  4. Podobné dělám, jen jsem lína a kupuji listové těsto v obchodě :)

    OdpovědětVymazat
  5. I když už pojídám cukroví, tyto šneky bych si dala hned.

    OdpovědětVymazat
  6. vypadají krásně,jsi nejšikovněšjší blonďatá pekařka:) ale jednou jsem se o šneky pokoušela a dodnes mi to sestra připomíná..:D no jako šneci to zrovna nevypadalo :D

    OdpovědětVymazat
  7. Ale...krasavci to jsou:) A určitě budou hrozně dobrý!

    OdpovědětVymazat

Za každý komentář přijmi můj dík!