Dnes Vám představím dost možná na první pohled zdlouhavý recept na dortík, který jsem připravovala na již zmiňovanou oslavu 70. narozenin. Co na tom, že jsem se s ním piplala dobrého půl dne, slova oslavenkyně hlásající, že lepší dort nejedla, mě zcela hrdopyšně těší a celou přípravu vynahradí! :-)
Recept inspirován listopadovým číslem časopisu Gurmet podle Pavlíny Berzsiové
Potřebovala jsem:
korpus: 3 vejce, 100 g cukru krupice, balíček vanilkového cukru, 80 g hladké mouky, 20 g kakaa, máslo a mouku na vysypání formy
náplň:
půl šálku cukru krupice, asi 300 g jablek, šťávu z půlky citronu, vanilkový lusk, 1 celou skořici, 100 ml vody, 20 g vanilkového pudinkového prášku
skořicová pěna:
300 ml 15% zakysané smetany, 100 g cukru moučky, zrníčka z vanilkového lusku, 2 lžičky mleté skořice, 250 ml 33% smetany, 10 g želatiny v plátcích (a vodu na bobtnání)
marcipán k ozdobení, čokoládové hoblinky
korpus:
Vejce jsem vyšlehala do husté pěny s cukry, pak přidala prosátou mouku a kakao a pekla v dortové formě na 180° asi 35 minut. Po upečení jsem jej nechala vychladnout, rozkrojila na půl a první půlku vložila zpátky do dortové formy.
náplň:
Jablka jsem si nakrájela na malé kostky. V hrnci jsem si bez míchání nechala zkaramelizovat cukr, potom jsem přidala citronem zakápnutá jablka, vanilkový lusk, snítku skořice a zalila polovinou připravené vody a nechala provařit. Ve zbylé vodě jsem rozmíchala pudinkový prášek a přilila jsem ho k jablečné směsi. Vyndala jsem vanilkový lusk a skořici a vlila na první část korpusu. Tou druhou jsem jej přikryla.
pěna:
Zakysanou smetanu jsem smíchala s cukrem, zrníčky z vanilkového lusku a skořicí. 200 ml připravené šlehačky jsem vyšlehala v hustou šlehačku a zbylých 50 ml jsem zahřála v hrnci. Želatinové plátky jsem si namočila asi na 10 minut do studené vody nabobtnat, po tom jsem je vyndala, vyždímala a vložila do zahřáté smetany, kde jsem je nechala rozpustit. Vlila jsem jej k zakysané smetaně, promíchala a nakonec přidala i ušlehanou šlehačku. Takto připravenou pěnu jsem rozetřela na druhou přiklopenou část korpusu a rozetřela do hladka. Trochu jsem si nechala stranou. Dort jsem uložila ztuhnout asi na 3 hodiny do lednice.
zdobení:
Marcipán jsem si rozválela přes folii na vroubkované podložce do slabé vrstvy. Ztuhlý dort jsem po bocích potřela zbylým krémem a obtočila vyváleným marcipánem. Zbytek marcipánové hmoty jsem si obarvila troškou potravinářského barviva a vykrájela srdíčka, která jsem mírně navlhčená vodou lepila na marcipánem potažené kraje. Vršek dortu jsem zasypala čokoládovými hoblinkami a ozdobila marcipánovou číslicí.
Já, ač jsem ochutnala jen malý kousek, který přežil po nájezdu všech lžiček, mohu dort prohlásit za velmi vydařený - není to totiž hutný ani přeslazený a nemám pocit, že po uždíbnutí už malého kousku se nedokážu ani zvednout z gauče. Takže pokud máte třeba rodinu plnou střelců narozených v prosinci jako my, určitě by takový jedlý dárek mohl být aktuální i pro Vás. Já mám takové tušení, že jsem si pěkně zadělala na další dortovou zakázku pro jednoho z dalších našich rodinných oslavenců :-)
Jůů, tak ten vypadá naprosto neodolatelně!
OdpovědětVymazatJá zrovna dneska budu dělat narozeninový dort, fotbalové hřiště :-) Tenhle vypadá moooc dobře, určitě někdy vyzkouším!
OdpovědětVymazatTéda, ten vypadá krásně:)
OdpovědětVymazatdort vypada bajecne, blizi se moje jmeniny, neupeces mi takovy? :) :P
OdpovědětVymazatTak jo, ale den po Tvém svátku mám narozeniny, tak beru kus za kus :-D
Vymazatvypadá krásně, něco tak hezkýho bych nikdy nebyla schopná upéct:D
OdpovědětVymazatKuš ty, když to zvládne jedna blondýna, musí zákonitě i ta druhá! :-D
Vymazaturčitě udělal radost, že? :)
OdpovědětVymazatNo snad ano :-)
Vymazatten vypada krásně :)
OdpovědětVymazatKrásný dort!!! Jak už jsem psala, přítel bude mít narozeniny a já hledala dobrý recept. Asi ho zkusím jen bez těch vanilkových lusků.. Díky!
OdpovědětVymazatDort je krásný! Vypadá fakt mňamózně. Alespoň mám inspiraci, co upéct svému milému k narozkám, má je v lednu. :)
OdpovědětVymazatDort je krásný a zaujala mě i modrá stěrka.) Designové náčíní v kuchyni dělá vaření radostnějším:)
OdpovědětVymazatKolik cukru a jaký si nechala zkaramelizovat v postupu do té náplně? Já tomu nějak nerozumím. Tam cukr nemáš napsaný.
OdpovědětVymazatZtraceno v blonďatém překladu nejspíš v záplavě ostatních cukrů, měla bych za své chyby v receptu upéct všem jeden na pořádný na revanš, to je hrozný se mnou. Karamel jsem dělala si z půl šálku cukru krupice, jen samozřejmě chybí napsaný v ingrediencích, omlouvám se - buď jsem se musela překouknout, když jsem si recept opisovala ze svých poznámek z originálního receptu nebo tam taky pro jistotu nebyl :-D
Vymazat