středa 5. prosince 2012

Jablkový dort se skořicovou pěnou

Dnes Vám představím dost možná na první pohled zdlouhavý recept na dortík, který jsem připravovala na již zmiňovanou oslavu 70. narozenin. Co na tom, že jsem se s ním piplala dobrého půl dne, slova oslavenkyně hlásající, že lepší dort nejedla, mě zcela hrdopyšně těší a celou přípravu vynahradí! :-)

Recept inspirován listopadovým číslem časopisu Gurmet podle Pavlíny Berzsiové

Potřebovala jsem:
korpus: 3 vejce, 100 g cukru krupice, balíček vanilkového cukru, 80 g hladké mouky, 20 g kakaa, máslo a mouku na vysypání formy

náplň:
půl šálku cukru krupice, asi 300 g jablek, šťávu z půlky citronu, vanilkový lusk, 1 celou skořici, 100 ml vody, 20 g vanilkového pudinkového prášku

skořicová pěna:
300 ml 15% zakysané smetany, 100 g cukru moučky, zrníčka z vanilkového lusku, 2 lžičky mleté skořice, 250 ml 33% smetany, 10 g želatiny v plátcích (a vodu na bobtnání)

marcipán k ozdobení, čokoládové hoblinky


korpus:
Vejce jsem vyšlehala do husté pěny s cukry, pak přidala prosátou mouku a kakao a pekla v dortové formě na 180° asi 35 minut. Po upečení jsem jej nechala vychladnout, rozkrojila na půl a první půlku vložila zpátky do dortové formy.

náplň:
Jablka jsem si nakrájela na malé kostky. V hrnci jsem si bez míchání nechala zkaramelizovat cukr, potom jsem přidala citronem zakápnutá jablka, vanilkový lusk, snítku skořice a zalila polovinou připravené vody a nechala provařit. Ve zbylé vodě jsem rozmíchala pudinkový prášek a přilila jsem ho k jablečné směsi. Vyndala jsem vanilkový lusk a skořici a vlila na první část korpusu. Tou druhou jsem jej přikryla.

pěna:
Zakysanou smetanu jsem smíchala s cukrem, zrníčky z vanilkového lusku a skořicí. 200 ml připravené šlehačky jsem vyšlehala v hustou šlehačku a zbylých 50 ml jsem zahřála v hrnci. Želatinové plátky jsem si namočila asi na 10 minut do studené vody nabobtnat, po tom jsem je vyndala, vyždímala a vložila do zahřáté smetany, kde jsem je nechala rozpustit. Vlila jsem jej k zakysané smetaně, promíchala a nakonec přidala i ušlehanou šlehačku. Takto připravenou pěnu jsem rozetřela na druhou přiklopenou část korpusu a rozetřela do hladka. Trochu jsem si nechala stranou. Dort jsem uložila ztuhnout asi na 3 hodiny do lednice.

zdobení:
Marcipán jsem si rozválela přes folii na vroubkované podložce do slabé vrstvy. Ztuhlý dort jsem po bocích potřela zbylým krémem a obtočila vyváleným marcipánem. Zbytek marcipánové hmoty jsem si obarvila troškou potravinářského barviva a vykrájela srdíčka, která jsem mírně navlhčená vodou lepila na marcipánem potažené kraje. Vršek dortu jsem zasypala čokoládovými hoblinkami a ozdobila marcipánovou číslicí.


Já, ač jsem ochutnala jen malý kousek, který přežil po nájezdu všech lžiček, mohu dort prohlásit za velmi vydařený - není to totiž hutný ani přeslazený a nemám pocit, že po uždíbnutí už malého kousku se nedokážu ani zvednout z gauče. Takže pokud máte třeba rodinu plnou střelců narozených v prosinci jako my, určitě by takový jedlý dárek mohl být aktuální i pro Vás. Já mám takové tušení, že jsem si pěkně zadělala na další dortovou zakázku pro jednoho z dalších našich rodinných oslavenců :-)

15 komentářů:

  1. Jůů, tak ten vypadá naprosto neodolatelně!

    OdpovědětVymazat
  2. Já zrovna dneska budu dělat narozeninový dort, fotbalové hřiště :-) Tenhle vypadá moooc dobře, určitě někdy vyzkouším!

    OdpovědětVymazat
  3. dort vypada bajecne, blizi se moje jmeniny, neupeces mi takovy? :) :P

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak jo, ale den po Tvém svátku mám narozeniny, tak beru kus za kus :-D

      Vymazat
  4. vypadá krásně, něco tak hezkýho bych nikdy nebyla schopná upéct:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kuš ty, když to zvládne jedna blondýna, musí zákonitě i ta druhá! :-D

      Vymazat
  5. Krásný dort!!! Jak už jsem psala, přítel bude mít narozeniny a já hledala dobrý recept. Asi ho zkusím jen bez těch vanilkových lusků.. Díky!

    OdpovědětVymazat
  6. Dort je krásný! Vypadá fakt mňamózně. Alespoň mám inspiraci, co upéct svému milému k narozkám, má je v lednu. :)

    OdpovědětVymazat
  7. Dort je krásný a zaujala mě i modrá stěrka.) Designové náčíní v kuchyni dělá vaření radostnějším:)

    OdpovědětVymazat
  8. Kolik cukru a jaký si nechala zkaramelizovat v postupu do té náplně? Já tomu nějak nerozumím. Tam cukr nemáš napsaný.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ztraceno v blonďatém překladu nejspíš v záplavě ostatních cukrů, měla bych za své chyby v receptu upéct všem jeden na pořádný na revanš, to je hrozný se mnou. Karamel jsem dělala si z půl šálku cukru krupice, jen samozřejmě chybí napsaný v ingrediencích, omlouvám se - buď jsem se musela překouknout, když jsem si recept opisovala ze svých poznámek z originálního receptu nebo tam taky pro jistotu nebyl :-D

      Vymazat

Za každý komentář přijmi můj dík!