neděle 23. prosince 2012

Téřino vánoční vykecávání

Co si žádá 23. prosincec? Nějaké to vánoční plkání, které k ničemu nevede, je ho pořádná šupa a dost možná nikoho nebude pořádně zajímat. Ale jelikož se blogový svět vánočními tagy jen a jen hemží, vybrala jsem si takové své hlavní body vánoc, o kterých jsem se Vám nutně potřebovala svěřit a můžu se směle pustit do obnažování svého vánočního šílenství.
  • pohádka mého srdce
Mou nejoblíbenější pohádkou jsou jednoznačně Hrátky s čertem. Mám s nimi spojeny vzpomínky na dětství, kdy jsem na Štědrý den ráno chodila zdobit stromeček k babičce a s dědou jsme se na ni dívali.  A žádné další vánoce ji nevynechám, bez Sarkyfarky by to jistojistě nešlo stejně jako bez princezny Dišperandy :-) Naopak moc nemusím Popelku, ani nevím, proč.. Mezi mé další oblíbené pohádky patří Lotrando a Zubejda, Anděl páně (nejspíš oblíbenost Jiřího Stracha - už se mimochodem těším na jeho novou pohádku, kterou mají dávat 25. prosince), Byl jednou jeden král ("já jsem tajtrlík? ty jsi tajtrlík!" :-D) nebo Tři veterány (ach ten Svěrákův humor...).
  • film, bez něhož Vánoce jistojistě nezačnou
Nebádat nad tím, kde udělali soudruzi z NDR chybu a neměřit medvěda - no to byl nemohly být ani Vánoce, ne? Pelíšky jsou zkrátka ten pravý film na Štědrý večer při sklence vína mezi vším roztrhaným balicím papírem (a nedávno jsem se zděšením zjistila, že existují i lidé, kteří ho neviděli, je to vůbec možné???). A dnes se zajisté podívám (jako už po stopadésáté) na Lásku nebeskou (pokud se stihnu vrátit z pění pod vánočním stromem na náměstím a následného zahřívání se svařákem). No a Vánoce bez zapomenutého Kevina doma, by už také nebyly tak žůžo, jako s ním a "Harry, jdu do baráku" :-))))
  • písnička, kterou pěju do naprosté ztráty hlasu
Bez poslechu koled nebo vánočních písniček bych těsně před Vánoci nedokázala vůbec existovat, pouštím si je třeba i k čištění zubů :-)) A dokáží mě skvěle naladit i u balení dárků. Mezi mé nejoblíbenějši patří Jablkoň - Hovada boží, ale prozpěvuju si toho kupu, od rána do večera, od úsvitu do soumraku, až do naprostého zblbnutí všech přítomných :-)


  • barva, jež mi svátky zdobí
Jako barvu vánoc mám od jak živa zafixovanou červenou, také se do ní povětšinou i oblékám, ale naše domácnost se už dlouho halí do jiných odstínů, aktuální je to fialová se stříbrnou.
  • vůně, co nosu lahodí
Mému nosu Vánoce voní jako vanilkový cukr, svařák, sfouknuté svíčky nebo čerstvě nasmažené řízky - no jooo, už se jich nemůžu dočkat!
  • cukroví, kterého spořádám kvanta
Kupodivu nepatřím k milovníkům klasiky, po rohlíčcích ani lineckém nějak zvlášť netluču, ale spořádat dokážu klidně plechy všeho bílkového cukroví (pusinky, kokosky,...) nebo všemožného nepečeného cukroví a myslím, že letos se budu cpát velmi hojně i florentýkami.
  • oblečení, do něhož se štědrovečerně navléknu
Asi nebude překvapením, že Štědrý den netrávím v teplákách ani v pyžamu. Naopak se vždycky těším, že si na sebe obleču něco slavnostnějšího, většinou vytáhnu nějakou "hodobóžovější" sukni. Letos jsem si pošetřila jedny už před dlouhými týdny pořízené červené šaty, které si nejspíš obleču, i když stále váhám mezi dalšími slavnostnějšími kousky ze své skříně... No mám toho vymyšleného tolik, že se budu muset nejspíš každých 10 minut převlékat, abych vše užila :-)))))
  • program jednoho běžného čtyřiadvacátého prosince
Jinak u nás Štědrý den probíhá více méně klasicky, ráno posnídáme maminčinu vánočku, zapijeme ji třeba kakaem, skoukneme pohádky, poobědváme zelňačku (slupneme espimizan :-D) a vyrazíme za příbuznými. Ani letos tomu nebude jinak a doufám, že vše proběhne bez zbytečného stresu, chvátání či zmatků. Já nejraději vůbec nikam nechvátám a snažím se si vánoční atmosféry užívat. Takže když si jako poslední s rozvahou rozbaluji všechny svoje dárečky, tak už se není čemu divit, protože se snažím to lehce uplynutelné chvilky alespoň trochu natáhnout.
  • večeře, která je nejlepšejší v celém roce
Konečně k důležitému bodu programu - jíííídlo :-D Díky bohu, že jsem po svých mladistevských nerozvážnostech, kdy mi nechutnal ani kapr, ani salát, konečně zmoudřela a celý rok se na tohle tradiční nacpání se moc těším. Jinak míváme i kuřecí řízky - to dá rozum, když se máme nacpat, tak ať je přeci na výběr :-D
  • rodina, kterou mám nejvíc nejradši
A bodů by mohlo být nespočetně a stejně by to nikdy nebylo úplné bez tohoto posledního - co by to bylo za Vánoce, kdybychom je netrávili v kruhu těch nejbližších.

A vážně nemáme každoročně u stromku přítomného nějakého neviditelného fantoma Vánoc, jež by zanechal jen sněhobílou stopu, to jsem jen dostala zákaz publikovat vzezření mého brášky, takže omluvte, že jsem ho takto nekompromisně "vydeletovala". Hold si budu muset dělat srandu jen sama ze sebe a třeba ze svých supr trupr podkolenek roku 2006 (no jo, je vidět, že má ponožková úchylka má dlouhé kořeny)....


Dost žvanění, jde se "vánocovat"! Na viděnou třeba zítra od stromečku a kdyby ne, tak Vám ty nejnádhernější svátky vinšuju! :-)

13 komentářů:

  1. přesně tak, co by to bylo za Vánoce bez nerozbitných skleniček od soudruhů z NDR...a taky bez sexy Hugha Granta! :D
    podle Vánočních fotek je vidět, že rosteš do krásy :))
    a když jsem byla mladá, taky jsem byla blbá a kapr mi nechutnal...teď se celý rok těším, až si ho vychutnám :D a jsi jediná koho znám, kdo má na Štědrý den taky zelňačku :) u nás na Moravě to nikdo nezná a diví se mi:D
    Krásné Vánoce, a doufám, že se uvidíme:)

    OdpovědětVymazat
  2. přeji hezké Vánoce !:)
    já si na večeři dám lososa a už se těším !:)

    OdpovědětVymazat
  3. Snad se bráška nestydí :) Terinko přeju nejkrásnější Vánoce!

    OdpovědětVymazat
  4. Nejlepší vánoční blogový článek zatím :) Krásné svátky a úspěšný Nový rok :)
    Veronika

    OdpovědětVymazat
  5. najlepší článok!!!!!!!!



    krásne Vianoce prajem :)

    OdpovědětVymazat
  6. Nejlepší vánoční článek, proto se ani o žádný nesnažím.

    Krásné Vánoce!

    OdpovědětVymazat
  7. Hezký vánoční článek. :)
    Pro m nejlepší vánoční pohádka Popelka, z folmů pak Láska nebeská a Prázdniny a písnička už dlouhou dobu Last Christmas a letos k tomu přibyla Biela krása od No Name.

    Krásné Vánoce i tobě, Terezko!

    OdpovědětVymazat
  8. Hezký článek :-) Zpívání pod stromem? Pěkná tradice. Hezký Štědrý den, pěkně (pomalu) si to užij. :-)

    OdpovědětVymazat
  9. Dámy, děkuju Vám mockrát za milá slova :-)

    OdpovědětVymazat
  10. Písničku jsem si poslechla :D Jinak ty fotky se stromečkem jsou zajímavé...jak plynul čas :D takové haldy dárkůů..páni vy se máte :D

    OdpovědětVymazat

Za každý komentář přijmi můj dík!