pondělí 17. prosince 2012

Tip na jedlý dárek: panettone

Že se Štědrý den kvapem blíží, tak třeba by se někomu z Vás mohl hodit takový malý tip na dárek, který nadělá zároveň docela hezkou parádu, ale hlavně určitě i radost, protože chutná fakt výborně. Já sama panettone připravovala tuhle sobotu, kdy jsme oslavovaly narozeniny mé babičky a jedlý dárek přišel vhod. A když už jsem se do hňoucání pustila, rovnou jsem připravila dvojitou dávku, abychom mohli i doma náležitě ochutnat, čím že to vlastně obdarováváme. A proto Vám můžu teda plně zasvěceně říct (bodejď by ne, když jsem spořádala skoro půlku jedné z bábovek :-D), že to byla mňamka!



Inspirováno recept z kuchařky Ivety Fabešové 

Na dvě "bábovky" jsem potřebovala:  37 g čerstvých kvasnic, 80 g cukru krupice, 50 ml vlažné vody, 3 vejce, 3 žloutky, lžíci kandovaného ovoce, lžíci citronové kůry, lžíci pomerančové kůry, půl šálku hrozinek, pár plátků sušených hrušek (nebo jakékoli jiné sušené ovoce), asi půl šálku rumu, 650 g polohrubé mouky, špetku soli, 1 lžíci oleje, 90 g rozpuštěného vystydlého másla, vejce na pomazání


Nejprve jsem si připravila sušené, kandované ovoce, hrozinky a pomerančovou i citronovou kůru, které jsem namočila do rumu a nechala asi 20 minut nasáknout. Dále jsem si nechala vzejít kvásek z droždí rozdrobeného do vlažné vody s jednou lžicí cukru a nechala na teplém místě asi 20 minut. Z 3 vajec a 3 žloutků společně se zbylým cukrem jsem vyšlehala světlou pěnu, do které jsem postupně přidávala ovoce s rumem, hotový kvásek, vychlazené rozpuštěné máslo a nakonec i mouku, špetku soli a lžíci oleje. Do práce jsem zapojila robot, který jsem nechala těsto míchat asi 10 minut, než se odlepovalo od stěn. Potom jsem mísu přikryla utěrkou a nechala na teplém místě asi 45 minut kynout. Mezi tím jsem si připravila nádoby na pečení, nejlépe nějakou větší plechovku nebo něco tomu podobné, co může do trouby. To vyložila pečicím papírem (aby šel lépe tvarovat, tak ho zmačkala a namočila) a po vykynutí naplnila těstem (ne vrchovatě). Potom jsem jej nechala ještě dalších 30 minut odstát. Mezi tím jsem dala rozehřát troubu na 200°, kam jsem po uplynutí doby těsto potřené jedním rozšlehaným vejcem vložila a na tuto teplotu pekla 15 minut. Potom jsem povrch přikryla alobalem, stáhla teplotu na 170° a nechala ještě asi 35 minut dopéct. Poté jsem těsto vyndala z nádob, aby lépe chladlo a bylo hotovo.


Záleží jen na fantazii, v čem se bude tahle italská vánočka připravovat (chuťově si jsou opravdu podobné), může to být forma na bábovku nebo klidně i nějaká větší plechovka či hliněný květináč, které můžete po upečení jen hezky nazdobit, ovázat mašlí a někoho ze svých blízkých obdarovat.... A řekla bych, že radost může být hned dvojnásobná, pokud budete tohle voňavé pečivo snídat s máslem, marmeládou nebo jen tak samotné Vy i obdarovaný :-)

11 komentářů:

  1. Ahoj, vypadá to moc hezky a lákavě! :) Právě bych ale chtěla vyzkoušet nějaké to domácí zapékané musli, vím, že i ty jsi onehdá na blog dávala recept - chci se proto zeptat, jak dlouho takové domácí musli vydrží? Díky za odpověď, Luc.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Luc, děkuji :-) A to musli skladuji klasicky v plastové krabičce s víčkem a mám ho tam tak třeba 2 měsíce, i když často ho stihnu sníst mnohem dřív, nedělám ho po velkých dávkách. Ale zrovna nedávno jsem si říkala, že by to taky mohl být docela dobrý dárek :-)

      Vymazat
  2. jako všechny tvé recepty - vypadá to výborně:)
    A díky za další tip na jedlý dárek, protože babička s dědou ( z Letohradu :D ) budou obdarováni likérem podle tvého receptu ( pokud to tedy nepokazím :D )

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéé ty se mají :-) Můj děda si ho bude přes Vánoce asi taky nejspíš popíjet :-) A pokazit se na něm rozhodně nic moc nedá, snad jen hodně (či málo? :-D) rumu :-D

      Vymazat
  3. Panettone spojuju k Vánocům stejně jako vánočku :) hlavně miluju to s čokoládou nebo rozinkama :)

    OdpovědětVymazat
  4. Nádhera! Já mám představu o tvém životě, že od rána do večera něco pečeš a vytváříš a pokud to tak není, tak mi neber iluze :) Já tomu věřím a musí to být krásný život, hlavně když se ti to vždycky tak povede!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No k takové představě se k Tobě mile ráda připojím :-)))

      Vymazat
  5. Jééé, to vypadá roztomilee! :)

    OdpovědětVymazat
  6. To vypadá skvěle a bezvadný nápad na dárek. Děkuji.

    OdpovědětVymazat
  7. Skvělý nápad na dárek! Ručně dělané jsou parádní a ty, co se dají sníst, obzvlášť. :)
    Já bych si na panettone asi netroufla, ale dostala jsem ho ve vánočním balíčku v práci. Jsi fakt šikulka, Terko!

    OdpovědětVymazat

Za každý komentář přijmi můj dík!