sobota 11. května 2013

Lehoučký piškotový koláč s jahodami a tvarohem

Svátek matek je za dveřmi a já se ptám, čím že svou maminku zítra obdarujete? :-) Co ji upéct třeba lehoučký jahodový koláč? Troufám si říct, že takovou růžovou parádou určitě nepohrdne nejedna maminka. A navíc když si ho dáte společně s ní, bude se Vám určitě i ten upršený víkend zdát o něco růžovější a veselejší, přísahám na holej pupek :-)


Potřebovala jsem:
těsto: 2 vejce, lžíci polohrubé mouky, lžíci kaka, 2 lžíce cukru krupice
náplň: vaničku jahod, 1 odtučněný tvaroh, 1 tučný tvaroh, 1 bílý jogurt, třtinový cukr, 2 plátky želatiny (příště použiji víc!)

Nejprve jsem si předpekla piškot. Oddělila jsem žloutky od bílků a z bílků si vyšlehala tuhý sníh, do kterého jsem zašlehala cukr. Potom jsem už jen opatrně vmíchala žloutky a mouku s kakaem. Pekla jsem ve vyhřáté troubě na 200° asi pět minut.

Než piškot vystydl, vložila jsem tvarohy do utěrka, vložila do síta, zatížila a nechat vykapat přebytečnou vodu, případně pak ještě ručně vyždímala. Pak promíchala v míse s jogurtem, osladila podle chuti a vrhla se na jahody. Tři čtvrtiny z nich jsem nakrájela na malé kousky a vložila do kastůlku zahřát, Když pustili šťávu, tak jsem je rozmixovala a rozmíchala v nich želatinu (kterou jsem před tím nechala chvíli nabobtnat ve studené vodě). Když jahody trochu zchladly, vmíchala jsem je k tvarohu a jogurtu. To jsem pak vlila na těsto, ozdobila zbývajícími jahodami a dala do lednice ztuhnout.


Uznávám, že moje verze měla ještě jednu malou mušku, chtělo to víc želatiny a nebo nebýt tak nedočkavá a nechat dortík ztuhnout v lednici přes noc (ale kdo to má kurňa vydržet?) - ráno už držel po kupě hezky. Ale až na tohle malé "rozblemcunutí", díky které byl koláč nakrojený poněkud nefotogenický, chutnal moc dobře a tím mě i přítel utěšoval, když jsem se nad jeho konzistencí nadávala jako dlaždič....

13 komentářů:

  1. téda, mnam mnam mnam :) snědla bych ho raz dva.. miluji jahody :)

    OdpovědětVymazat
  2. no teda, ten je milučký, taký princeznovský :D a mne príde fotogenický aj taký nestuhnutý ;)

    OdpovědětVymazat
  3. Vypadá to moc dobře, tak letně:) Já mamce koupila pugét růží.

    OdpovědětVymazat
  4. to mi nedělej, jahody miluju a momentálně je nemám! ale mám takovou knížku, jmenuje se to 66 dortů (nebo nějak podobně) a jsou tam podobné dobrůtky.. často si prohlížím ty obrázky, ale ještě jsem z toho nic neupekla :D.
    Střípky z mého života

    OdpovědětVymazat
  5. Ten vypadá lákavě! Do jahod jsem teď zblázněná, co mi to děláš :P

    OdpovědětVymazat
  6. Podobný občas děláme, je výborný :).

    OdpovědětVymazat
  7. Mňam,vypadá to skvěle :) !

    OdpovědětVymazat
  8. Vypadá bezvadně, hned bych si dala :)

    OdpovědětVymazat

Za každý komentář přijmi můj dík!