čtvrtek 16. května 2013

Rajská polévka s parmezánovými nočky

Sice nejsem žádná rajda, ale rajskou mám fakt ráda. Ať už je to omáčka s talířem plných kolínek a nebo polévka. A právě jednu takovou polévku plnou rajčat jsem si uvařila včera k véče, navíc pořádně hustou a s malým vylepšovákem v podobě nočků s parmazánem. A tady není možnost vůbec žádných sporů, je to na tuty nok, žádný knedlík! :-)



Potřebovala jsem (asi 2 porce):
konzerva loupaných rajčat, půlka cibule, lžíce másla, asi 2 hrnky horké vody, lžička balsamica, lžíce cukru, bambova sůl (koření ze zdravé výživy) + vajíčko, 2 lžíce strouhaného parmazánu, 2 lžíce polohrubé mouky na nočky

Na másle jsem osmahla cibulku do nádechu zlatavé, zalila rajčaty a přidala vodu a nechala asi deset minut probublat. Mezi tím jsem si připravila noky - bílek z vajíčka jsem vyšlehala do sněhu a přidala ke žloutku, parmazánu a mouce a promíchala. Nakonec jsem lžicí oddělovala přímo do horké vody malé knedlíčky a nechala vyplavat na povrch. Polévku jsem po povaření rozmixovala a dochutila bambovou solí, balsamicem a cukrem a přidala uvařené nočky. V misce už jen posypala čerstvou řeřichou.


Někdo ji rád, kyselejší, jiný kořeněnější a nebo třeba nasládlou. Já teda od všeho trochu, nic nesmí chybět, ale ani přebývat a to se teda musím chtě nechtě pochválit, že se mi povedlo, protože se po polévce zaprášilo a já si pusu celou červenou ještě dlouho oblizovala :-)

15 komentářů:

  1. Přímo tuto polévku naprosto miluji! ♥

    OdpovědětVymazat
  2. podobnu robim, ale pridavam este tymian a cesnak :)a parmezanom len posypem po vrchu, mnam :)

    OdpovědětVymazat
  3. Tohle bych si dala i já, jako největší rajčato-odpůrce :D Protože jak je to rozmixovaný, tak už v tom ty rajčata nevidím a nemám s tím problém:D

    OdpovědětVymazat
  4. Vypadá krásně! :) Přiznám se, že rajskou jsem dělala zatím jen z konzervovaných rajčat, chtěla bych se naučit i z čerstvých :) parmazánové nočky určitě vyzkouším, skvělý nápad :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se těším, až si ji uvařím právě z čerstvých, sladkých, voňavých... :-) A vlastně to není žádná věda a moc se to neliší, stačí čerstvá rajčata naříznout, spařit horkou vodou, oloupat slupku a pak se s nimi může nakládat úplně stejně :-)

      Vymazat
    2. Tak to bych mohla zvládnout, zkusím ji tedy z čerstvých podle tvého receptu...už se začínám olizovat :)

      Vymazat
  5. teda ty mas napady!!mam na to uplne chut:)
    mimochodem zvu te ke mne na blog na giveaway o kozenou kabelku z Italie
    http://sienastyle.blogspot.it

    OdpovědětVymazat
  6. Mňam, rajčatovou polévku jsem ještě neměla, ale myslím, že když mi chutná protlak a kečup, že bych si pochutnala:) Jen kdyby mi ji někdo udělal:D

    OdpovědětVymazat
  7. Myslím že víkendový oběd je jasný! Díky!

    OdpovědětVymazat
  8. To balsamico je dobrý nápad. To je to, co mi v té mé chybí.

    OdpovědětVymazat
  9. Tak je jasné, co budu vařit v některém z příštích dnů. :) Ty jsi prostě inpirace na jídlo na každý den pro mě. ;)

    OdpovědětVymazat
  10. Á, takže zítřejší menu už mám jisté: rajská polívka a poté už jen salátek :)

    OdpovědětVymazat
  11. Pěkný ! :)

    gabulka-lovelygirl.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  12. rajskou jsem neměla ani nepamatuju! :)

    OdpovědětVymazat

Za každý komentář přijmi můj dík!