pondělí 6. května 2013

Téra na cestách - Graz

Po včerejší Vídni jsem tu opět s výletnickým článkem, jehož prostřednictví se podíváme do Grazu, kde jsem strávila tři báječné dny. Přiznávám se, že dříve jsem o existenci Grazu neměla moc velké povědomí, (to víte, zeměpis nebyl nikdy má silná stránka) a do té doby, než tam má kamarádka odjela na erasmus jsem se po něm ani nikdy nepídila. Ale když nás k sobě na pár dní pozvala (a my s nadšením přijali a už už jsme se tam s přítelem nakvartýrovali :-D), byla jsem překvapená, že jedeme vlastně do druhého největšího rakouského města, které je ve finále ještě ke všemu takhle moc fajn. Graz na mě dýchnul z plných plic pohodovou uvolněnou atmosférou (o to více umocněnou tím jarem ve vzduchu), nikde žádné velké návaly, zástupy a tlačenice, jen milí lidé a zajímavá místa. No a k nahlédnutí na pár takových Vás právě teď zvu...

Jako první oko grátského návštěvníka jistě upoutá kopec uprostřed města Schlossberg - zámecký vrch (přítelem celou dobu nazývaný Špilas :-D). Výšlap na něj není tak hrozný jak se zdá, za pár ufuněných skoků jste pěškobusem nahoře, ale svést se můžete i lanovkou či výtahem. Rozhled však daleko líp chutná, pokud se zdolá po svých, i když já se svou fóbií z výšek jsem z něj taky moc neochutnala :-)  


Na kopci vše krásně kvetlo, takže jsem jen pobíhala tuhle očuchat ten voňavý šeřík a támhle se rozplývat na krásnými tulipány.



A mezi takovou zdejší raritu patří věž s hodinami, kde jsou zaměněné velká s malou ručičkou (nejspíš je dávala do kupy nějaká blondýna :-D).


Mnoho podívané nás čekalo však i pod kopcem, historické centrum Grazu patří i na seznam UNESCO. No není divu, procházela jsem se po jeho ulicích a nevěděla, jestli se dřív rozhlížet kolem sebe po malované omítce, krásné radnici nebo výloze Zary :-)


Kousek od centra se nachází ještě jeden historický skvost, zámek Eggenberg, rovněž řadící se na seznam UNESCO jako nejvýznamější zámecký komplex Štýrska. Po takovém označení jsem byla na jeho návštěvu dost navnaděná, ale musím se přiznat, i když byl zámek moc hezký, navíc obklopený spoustou zeleně a velkým parkem, tak mě trochu zklamal. Ale i tak jsme si jeho okukování užili :-)

snaha čtyři žabáky v nějakého statného rakouského prince proměnit...
... ale toho nejlepšejšího už stejně mám :-)

Mimo historické architektury vás ve městě ovane i závan moderna, konkrétně k tomu přispívají dvě stavby, které byly vystavěny roku 2003 k oslavám vyhlášení Grazu hlavním městem evropské kultury. Jsou jím Kunsthaus - dům umění, jehož tvar mi připomínal něco mezi velrybou a plící, ve skutečnosti má znázorňovat "živou hmotu", a Murinsel - umělý ostrov na řece Mur, ten je propojený s oběma břehy a volně průchozí přes prostřední část, kde se nachází kavárna a v noci navíc hezky svítí.

"plíce" z výšky, kterak mi připomíná kostičku lega

Dál jsem třeba poprvé v životě okusila sushi...

Pochutnala si na skvělé zmrzlině....

Stejně dobře ale chutnala i atmosféra podvečerních ulic, kde se vyhrávalo na o sto šest, vysedávalo na zahrádkách a veselilo...

No zkrátka se mi tam ohromně líbilo. Už třeba jen ta ochota pomoci třeba při optání se na cestu či takové neznalosti němčiny, jakou my s přítelem rozhodně máme. Třeba když jsme si u stánku objednávali něco dlouhého německy psaného, z čehož jsme usoudili, že bude nejspíš řízek. Ale paní za pultem se nás hned něco dalšího dotazovala a anglicky to nešlo. Další čekající ve frontě nám hned ochotně přeložili do angličtiny, na co se nás ptá, takže náš "šnicl" byl zachráněn :-D 

Ufff, tak a to je vážně všechno, co jsem dnes měla na srdci. Trochu se nám to protáhlo - to je tak, když to chcete zestručnit :-D 

15 komentářů:

  1. Z těch fotek bych nejradši sbalila svých pět švestek a vydala se tam taky! Ty fotky mi vnesly do pokojíčku úplně úžasnou atmošku ♥ A všude ti to moc sluší, ale to ostatně vždycky :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tak takový výlet ti moc závidím! :))

    OdpovědětVymazat
  3. To jsou první fotky z Grazu, které vidím. Zatím neznám nikoho, kdo by se tam stavoval, já taky vždy jen jezdím okolo, ale nikdy nás nenapadlo v Grazu zastavit a projít si to tam :) Přitom to vypadá hezoučky :)

    OdpovědětVymazat
  4. Super fotky , hlavně s princem :)

    gabulka-lovelygirl.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  5. Měli jste se tam fakt krásně :) Myslím, že stylovější návštěvnici v Gratzu ještě neměli, ten vlaštovkový šátek je dokonalý. S fílou jste krásný pár :)

    OdpovědětVymazat
  6. Krásné fotky, opravdu nádherné! Graz je úžasné město :) A šatičky, které máš na sobě ti moc sluší! Vypadáš moc hezky :)

    OdpovědětVymazat
  7. Skvělé fotky. V Grazu jsem nebyla, ale vypadá to na moc krásné město. Moc ti to sluší a hlavně na těch fotkách s přítelem. :)

    OdpovědětVymazat
  8. v Grazu jsem nikdy nebyla, ale jak to tak vidím, měla bych to napravit :) Je vidět, že jste se měli krásně, a taky musím pochválit ten ptačí šátek! :D Tobě to prostě sluší vždycky, i jako výletnici :)
    A chutnalo ti sushi? Podle mě je to jedna z tech věcí, co lidi buď milujou, nebo nesnáší :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No musím říct, že jsem z něj dvakrát odvařená nebyla, přišlo mi trochu mdlé a jelikož nemám ráda ani sojovku ani wasabi (s ním mi to připadalo jen jako rýže s křenem :-D), tak jsem ho jedla jen tak... No třeba to příště bude lepší :-)

      Vymazat
  9. Tyjo, super fotky, vypadá to na nádherné město a na super tip na výlet, hned si ho zapisuju! ;)

    OdpovědětVymazat
  10. Přiznám se, že jsem na tom s povědomím o Grazu stejně jako ty :p. ..Tvůj outfit je úplně nejlepší, tedy určitě za posledních pár týdnů, co tě sleduji, jednoduchý, ale efektní ;).
    Tyhle cestovatelské články jsou super, doufám, že bude další.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :-) No ráda bych jich přidávala spoustu, moc mě jejich sepisování baví, ale bohužel jsme toho o moc víc nestihli, takže až se zase někam vypravím, což bude doufám brzy :-)

      Vymazat
  11. Graz mě překvapil, vždycky jsem jenom projížděla, ale koukám, že to stojí za větší vejlet!
    (Ještě k včerejšímu článku a Primarku - ano prosím ano moc moc prosím udělej článek.) J.

    OdpovědětVymazat
  12. Miluji silonky v teniskach, musi ti krasne vonet tlapicky ;)

    OdpovědětVymazat

Za každý komentář přijmi můj dík!