Existuje u nás vůbec domácnost, kde by se tenhle dortík nedělal? Pro mě jednoznačně chutná a voní jako dětství a jeho občasnou konzumací se tak do svých nejranějších let moc ráda vracím. A když jsem tuhle doma zahlédla až podezřele moc jablek, jako první mě napadl obligátní štrůdl, ale ten si ponechám na podzim, a tak na druhém místě na mysl vyvstanul tenhle nepečený dort. Navíc byl hotový během jedné volné chvíle, nejtěžší je na něm jen to čekání na ztuhnutí, které se s přičtením té skořicovo-vanilkové vůně stává téměř nekonečným....
Použila jsem: asi kilo jablek, 2 vanilkové pudinky, 5 lžic medu, lžičku skořice, zhruba dvě sklenice vody, cukrářské piškoty
Oloupaná jablka jsem nakrájela na kousky a společně se sklenicí vody nechala rozvařit. Když byla měkká, tak jsem je trochu "pohňoucala mačkátkem" na brambory, přidala skořici a osladila medem. Ve sklenici vody jsem rozmíchala obsah dvou pudinků a přidala k jablkům. Směs začne velmi rychle tuhnout, takže je potřeba jí dobře míchat ještě asi dvě minutky. Pak jsem plamen stáhla a obsah hrnce vlila do dortové formy vyložené cukrářskými piškoty. A nakonec uložila do lednice do úplného ztuhnutí (asi tak na tři hodinky).
Trochu jako šarlota, při trošce šikovnosti (kterou zrovna nekypím) by se dortík dal krásně ozdobit pentlí a podávat třeba oslavenci na letní oslavě. Třeba takový můj bráška by takovým dortem nepohrdl, spořádá ho totiž z naší rodiny suverénně nejvíc (žejo bratře? :-)). A jak je to u Vás, taky se o něj doma perete nebo ho přenecháte raději druhým? :-)
Jsem ostuda, tenhle dort jsem ještě nikdy nejedla:D alespoň vím, co příště udělat :)
OdpovědětVymazatHned jak přijedu domu z intru, jdu na nákup piškotů! :O
OdpovědětVymazatTenhle dort vůbec neznám, musím to co nejdřív napravit :D :)
OdpovědětVymazatPřesně tenhle dort mi taky připomíná dětství - jedli jsme ho vždycky na chatě, krásně vychlazený a s horou šlehačky, mňam :-D díky za připomenutí, musím ho taky brzo udělat :-)
OdpovědětVymazatJá ho také neznám, takže další položka, co musím, co nejdříve, udělat. :)
OdpovědětVymazatP.S. Brzy se uzdrav! :)
Taky ho vůbec neznám :) Ale dneska si jedu shodou okolností k babičce pro jablka, takže už vím, co s něma :)
OdpovědětVymazattohle už jsem nejedla hrozně dlouho a vždycky mi to moc chutnalo, takže díky za tip, určitě to v blízké době udělám. Navíc oceňuju, že je dort nepečený:)
OdpovědětVymazatMňam, mňam! Terinko to vypadá lákavě! :) Brzy se uzdrav, ať se konečně můžeme sejít!
OdpovědětVymazatTenhle dort vůbec neznám! :) Ale teda dostala jsem na něj takovou chuť, že hned jak se uzdravím ho také udělám! :)
OdpovědětVymazatjéé takový jsem přesně dělala dort našemu malému k prvním narozeninám :-) Je to osvědčená klasika, která je prostě výborná, ovocná, netučná, prostě supr :-)
OdpovědětVymazatZaujaly mě ty Tvoje dvoubarevné cukrářské piškoty, kde si je koupila? Nikde jsem je v obchodě ještě nepotkala :-)
Že jo, já to měla taky jako malá nejradši a o nic míň teď :-) Tyhle piškoty jsou z Lidlu, když tam probíhal italský týden, pokud se nepletu. Ale myslím, že v normální nabídce nejsou, bohužel...
VymazatA já si bláhově myslela, že je to taková "vodrhovačka" :-) Tak jsem ráda, že alespoň pro některé z Vás je to novinka :-)
OdpovědětVymazatTENHLE DORT JE NEJLEPŠÍ NA SVĚTĚ (a já to prostě musela napsat velkým)! :)))
OdpovědětVymazatuž se na něj těšim :)))
OdpovědětVymazatZrovna včera jsem na tuhle dobrotu myslela. :-) A toto je asi znamení, že si jí mám udělat. :-)
OdpovědětVymazatTak jsem dort přesně podle tvého receptu ukuchtila a byl vynikající!:-) Jak říkám, byl..:-/
OdpovědětVymazatTak to se krásně čte :-)
VymazatÁÁ, ten jediný jako sladkost oželím!!! :O Ale jinak věřím, že ho jistě děláš velmi chutný :)
OdpovědětVymazatJé to je užasný recept, moc se mi ti líbí. Ty dvoubarevný piškoty se dají normálně koupit?
OdpovědětVymazatKoupila jsem je v Lidlu v italském týdnu, normálně v nabídce nejspíš nejsou - alespoň tam, nevím jak jinde :-)
Vymazat