neděle 30. září 2012

Červená polévka - s rajčaty a červenou čočkou

Různé variace polévek mi vždy s chladným počasím přijdou vhod. Baví mě improvizovat ze zásob lednice, netrpělivě očekávat výsledek a co teprve, když se zadaří a já si k tomu všemu i pochutnám. To bývám na výsost spokojená. A spokojená jsem byla i s výtvorem z červené čočky a domácích babiččiných rajčat, které jsem zkusila dát dohromady a ve finále to byl celkem povedený tah.

Použila jsem: 8 středních rajčat, cibuli, dva stroužky česneku, 1 litr zeleninového vývaru, půl šálku červené čočky, snítku bazalky, olivový olej


Na olivovém oleji jsem si orestovala základ, tedy cibuli a česnek. Rajčata jsem na vrcholu nařízla do křížku, na cedníku položila na hrnec a zalila horkou vodou z konvice, aby se slupka spařila a šla lépe loupat. Se stoupající párou z hrnce šla loupat čím dál tím líp. Rajčata zbavené slupky a bubáků jsem nakrájela a přidala na orestovaný základ a chvíli podusila. Zalila jsem je horkým vývarem a nechala chvíli provařit. Potom jsem je tyčovým mixerem rozmixovala (nemám totiž moc ráda velké kusy rajčat) a přidala červenou čočku a čekala až se uvaří do měkka. Nakonec jsem polévku ochutila a přidala i nasekanou bazalku.


S opečeným toustíkem s parmezánem mi to stačilo jako lehký oběd. Červenou čočku mám moc ráda, navíc nemá tak zlověstné následky jako čočka tmavá a skvělá je i do salátů nebo jako příloha. S mrzutým podzimem se tu s ní určitě objeví nějaký další recept.... Jak to s ní máte Vy, taky Vám tak šmakuje? :-)

10 komentářů:

  1. červenou čočku mám moc ráda, takže jí vyzkouším přidat i do polévky. super typ Téro! :))
    Tereza♥

    OdpovědětVymazat
  2. mám ráda rajčata i čočku.. mohlo by to být fajn! :))

    OdpovědětVymazat
  3. No tak tahle polívčička je úplné kuchařské umění, protože výsledek vypadá skvostně!

    OdpovědětVymazat
  4. Vypadá to dobře, možná někdy zkusím :)

    OdpovědětVymazat
  5. Pravidelně tuhle polévku připravuji a můžu potvrdit, je vynikající! :-) Dávám si ji jen tak posypanou sýrem. Mňam.

    OdpovědětVymazat
  6. Červenou čočku miluju, takže díky za tip. Rozdílu od obyčejné (kterou si právě dělám k večeři) jsem si nevšimla, ale aspoň přemluvím manžela, aby si taky dal. Mimochodem moje záložky "oblíbené recepty" v prohlížeči sestávají skoro jenom z tvého blogu, fakt bych si měla najít taky jiný blogy na čtení... ,-) :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Můj blog je velice potěšen, že Ti tak plní záložky! :-)

      Vymazat
  7. Díky Vám za komentáře, holkyyyy! :-)

    OdpovědětVymazat
  8. vypadá to opravdu lákavě a dokonce i snadně, tak třeba se do toho někdy pustím :)

    OdpovědětVymazat

Za každý komentář přijmi můj dík!