Potřebovala jsem (asi 2 porce):
knedlíky: 1 celozrnnou bagetu (nebo 2 rohlíky), 1 vejce (žloutky a bílky zvlášť), mléko, sůl + máslo na vymazání hrnků
"zelí": 1 červenou řepu, menší cibuli, bobkový list, sůl, cukr, ocet (vinný), olej + voda na podlití
+ pár plátků libovější slaniny a cibuli navrch
Cibuli jsem nakrájela na drobno a na oleji ji mírně osmahla. Červenou řepu jsem oloupala a nakrouhala na struhadle na hrubo a přidala na cibuli a krátce společně opékala, poté podlila horkou vodou (nejprve raději méně, pokud se voda vyvařila, tak jsem přidala), přidala asi 4 bobkové listy a nechala dusit. Asi po čtvrt hodině bylo hotovo, zbývá jen dochutit podle vlastní libosti solí, cukrem a octem a vyndat bobkové listy.
Pečivo (nejlépe starší) jsem nakrájela na kousky a zalila mlékem - ale ne tak, aby bylo celé ponořené a "rozblemclo se", ale spíš jen tak navlhčilo. Přidala jsem žloutek a nechala chvíli uležet, mezí tím jsem si vyšlehala sníh z jednoho bílku a přidala k pečivu. Osolila a zamíchala. Pokud je těsto tvárné a pevné lze ho vytvarovat do kuliček a uvařit v páře (po uvaření rozkrojit, nechat "vypářit" a podávat) nebo pokud je tekutější, tak ho vlít do hrníčku (zhruba do 3/4) vymazaného máslem a dát vařit do hrnce s vroucí vodou (aby voda sahala minimálně do poloviny hrníčku). Vařila jsem je tak asi 25-30 minut.
Navíc jsem si osmahla cibulku s trochou slaniny, kterými jsem posypala knedlíky a společně všechno spokojeně spořádala.
No a teď mě, vážení, prosím omluvte, při psaní tohoto článku jsem dostala ukrutný hlad a běžím si uklohnit večeři :-)
uuh vypadá to perfektně!
OdpovědětVymazatmm vypadá to dobře, snad konečně přijdu na chut červené řepě která mi nejede :D
OdpovědětVymazattaky děláme knedlíky v hrnečkách, ale podle jiného receptu :)
OdpovědětVymazatMňam... To bych si dala. :)
OdpovědětVymazatTento komentář byl odstraněn autorem.
OdpovědětVymazatJé, děláme knedlíky podobně! :) Jen tedy červenou řepu nemusím a to jsem se vážně snažila přinutit se mít jí ráda! :D
OdpovědětVymazat