Při hledání receptu jsem se opět spolehla na ověřený Apetit, při přípravě se však dopustila menších zlepšováků - třeba, když jsem si usmyslela, že povrch mazance musím nutně posypat skořicovou drobenkou, což se ukázalo jako podařený nápad. Ale i těsto snese klidně pár úprav - třeba přidání libovolných oříšků či semínek, sušeného ovoce nebo voňavého koření....
Potřebovala jsem:
těsto:
- 500 g mouky - 100 g celozrnné pšeničné (víc jsem ji bohužel zrovna neměla) a 400 g bílé polohrubé + 2 lžíce do kvásku navíc
- 200 ml vlažného mléka
- 150 g rozpuštěného zchladlého másla
- 2 žloutky
- 1 balení čerstvého droždí
- 100 g cukru (včetně cukru vanilkového, zbytek krupice) + 1 lžíce do kvásku navíc
- 3 lžíce rozinek + horká voda a trochu rumu na zalití
- kůra z půlky citronu
- 2 hrsti mandlových lupínků
- hrst dýňových semínek
- hrst vlašských ořechů
drobenka:
- 2 lžíce změklého másla
- 1 lžíce třtinového cukru
- 1 lžíce celozrnné mouky
- 2 lžíce jemných ovesných vloček
- 1 lžička skořice
+ hrst mandlových lupínků na posypání
+ 1 vejce na potření před pečením
+ kousek rozehřátého másla se lžicí rumu na potření po upečení
Z vlažného mléka, lžíce cukru, dvou lžic mouky a rozdrobených kvasnic jsem si připravila kvásek - smíchala a nechala vzejít na teplém místě asi 10-15 minut. Rozinky jsem zalila trochou horké vody a asi panákem rumu a nechala "louhovat". Do velké mísy jsem si navážila prosátou mouku a cukr, přidala citronovou kůru, promíchala, vlila kvásek, přidala 2 žloutky a nakonec i máslo. Propracovala jsem vařečkou a na závěr přidala i rozinky (zcezené bez vody), posekané oříšky a semínka a zapracovala do těsta ručně.
Potom jsem hotové těsto vložila do mísy, posypala trochou mouky, přikryla utěrkou a nechala kynout - asi 1,5 až 2 hodiny - během té doby jsem těsto asi 3x propracovala vařečkou, aby se do těsta dostal nový vzduch a lépe kynulo. Po uplynutí doby, jsem těsto znovu propracovala a vytvarovala 2 bochánky. Na jejich povrchu jsem vykrojila nožem kříž, potřela je rozšlehaným vejcem, připravenou drobenkou (tu jsem připravila jednoduše ručním propracováním všech surovin) a mandlovými lupínky. A na plechu jsem je nechala ještě asi 45 minut kynout. Mezi tím jsem troubu rozehřála na 200°. A při pečení jsem postupovala následovně:
- 5 minut na 200°
- 30 minut na 150°
- 10 minut na 120° přikryté alobalem, aby se povrch nespálil, ale mazance se důkladně propekly.
Na závěr jsem mazance po vytažení z trouby ještě opatrně potřela máslem s rumem (tak aby všechna drobenka neopadala) a nechala vychladnout.
Jestli se o Vás jen tak čistě náhodou pokouší taky nějaký ten splín jako ráno o mě, mazancové hňoucání ho jistě požene svinským krokem, fakt :-) A co teprve když se peče z dobré nálady... No ať je tomu tak či onak, doufám, že výsledek bude vždy ozdoben zářivým úsměvem :-)
Hezky jsme se sešly - já Jidáše, ty mazanec...:D mmmm a ještě k tomu s drobenkou a pomazanej rumem! Taky se na mazanec (nebo víc mini mazanců ) chystám, nejspíš v sobotu odpoledne :)
OdpovědětVymazata to, že pečení pomáhá na špatnou náladu můžu jen potvrdit....však taky proto peču tak často :D
To vypadá pěkně :).
OdpovědětVymazatStřípky z mého života
mňamky, musí to byť delikátne :)
OdpovědětVymazathttp://slyfestyle.blogspot.sk/
Už se těším až mazanec taky konečně vyzkouším:) Ten Tvůj určitě musí chutnat skvěle :)
OdpovědětVymazatMňam :3
OdpovědětVymazatMňam, ten vypadá výborně! Musí chutnat určitě skvěle. :)
OdpovědětVymazatto vypadá skvěle! škoda,že mi nebude stát ráno na stole:(
OdpovědětVymazatMňam mňam :)
OdpovědětVymazaturčitě jste si všichni pochutnali.
OdpovědětVymazatšikulka :) hezky se ti to povedlo! :)mňam
OdpovědětVymazatTerinko, tvoje mazance vypadají fantasticky. A to jsem si až do dneška myslela, že nejlepší mazance peče moje mamka...vidím, že má silnou konkurenci.
OdpovědětVymazatPostav, prosím, na kávu, letím k tobě na ochutnávku!
Vivi :-*
Právě jsem dopekla. :) A ty dva bochánky vůbec nejsou bochánky, ale pořádný bochany. Měla jsem pocit, že mi vylezou z trouby, jak pořád kynuly. :D Jsou úplně nádherný, nadýchaný a voňavý, už jen musím počkat až zítra ochutnám. :)
OdpovědětVymazatPravda, taky se mi ty bobečci vyrostli jako z vody :-D To máš můj obdiv, já bych to do zítra nevydržela, u nás už je jeden a půl bochanu fuč :-)
Vymazat