Tak na tohle jídlo jsem měla zálusk pořádně dlouho. Ze všech stran na mě vyskakovaly recepty, ale stále jsem odolávala. Aby jsme si rozuměli, tak kuře na paprice je jedno z nejlepších jídel na světě a mohla bych ho jíst 5x denně. Takže jsem si říkala, že by se mi i tahle cizrnová varianta mohla zalíbit, ale fakt jsem netušila, že mi bude chutnat tak moc. Fakticky může směle konkurovat i mému nejzamilovanějšímu kuřecímu originálu. No rozhodně jsem jej nevařila naposledy.... A už bych měla přestat chválit a radši Vás poňouknout, ať to taky zkusíte :-) Nejen že totiž tak skvěle chutná, ale zahuštěná samotnou uvařenou, rozmixovanou cizrnou, zjemněná sojovou smetanou by ani jeden nepostřehl, že se cpe i celkem zdravě.
dvě hrsti cizrny, 1 cibuli, 1 stroužek česneku, lžíci másla, lžičku sladké papriky, půl lžičky pálivé papriky, kousek pórku, 100 ml sojové smetany, šťáva z citronu, sůl, pepř
Cizrnu jsem zalila vodou a nechala přes noc namočit. Před vařením jsem slila vodu, v hrnci zalila novou vodou a asi hodinu vařila do měkka a dala stranou. Na másle jsem osmahla kousky cibule a česneku a restovala. Po chvíli přidala papriku a nechala rozvonět. Potom jsem zalila vodou, ve které se vařila cizrna a taky půlku z množství uvařené cizrny. Společně jsem všechno tyčovým mixérem rozmixovala a přepasírovala. Potom jsem do omáčky přidala zbytek cizrny a na proužky pokrájený pórek, přiklopila jsem a vařila ještě asi 5 minut, než pórek změkl. Potom jsem naředila sojovou smetanou, ochutila solí, pepřem a citronovou šťávu.
Jako příloha se toho hodí spousta - těstoviny, rýže, třeba i krupicové nočky... Ale já jsem si moc pochutnala i s opečenou bagetkou, kterou jsem pořádně máchala v té skvělé omáčce.
Velmi zajímavý recept, jak je tam pórek, musí to být lahoda!
OdpovědětVymazatJak jsem na tom s cizrnou? Zrovna ji v pečené formě zakusuji k večeři, jinak si z ní peču sušenky, dělám hummus... většinou ji mám každý týden, je moc dobrá :)
Musím vyzkoušet, zavání to zdravou stravou :-).
OdpovědětVymazatJenom hummus...tedy přípravuji a je výborný. Toto se mi zamlouvá.
OdpovědětVymazat