čtvrtek 28. března 2013

Mazanec se nese!

Ještě celá upatlaná od těsta si to sem ženu, abych se s Vámi podělila o recept na jeden voňavý, měkoučký a nadýchaný mazanec, který ještě ani nestačil vystydnout, před chvílí jsem ho totiž teprve vytáhla z trouby. A i když by na tuty nevyhrál missáka letošních velikonoc (nějak se mi při pečení ten blbeček rozjel), první kousnutí do něj mě přesvědčilo, že nějakou tu vadu na kráse mu mile ráda odpustím.

Při hledání receptu jsem se opět spolehla na ověřený Apetit, při přípravě se však dopustila menších zlepšováků - třeba, když jsem si usmyslela, že povrch mazance musím nutně posypat skořicovou drobenkou, což se ukázalo jako podařený nápad. Ale i těsto snese klidně pár úprav - třeba přidání libovolných oříšků či semínek, sušeného ovoce nebo voňavého koření....


Potřebovala jsem:
těsto:
- 500 g mouky - 100 g celozrnné pšeničné (víc jsem ji bohužel zrovna neměla) a 400 g bílé polohrubé + 2 lžíce do kvásku navíc
- 200 ml vlažného mléka
- 150 g rozpuštěného zchladlého másla
- 2 žloutky
- 1 balení čerstvého droždí
- 100 g cukru (včetně cukru vanilkového, zbytek krupice) + 1 lžíce do kvásku navíc
- 3 lžíce rozinek + horká voda a trochu rumu na zalití
- kůra z půlky citronu
- 2 hrsti mandlových lupínků
- hrst dýňových semínek
- hrst vlašských ořechů

drobenka:
- 2 lžíce změklého másla
- 1 lžíce třtinového cukru
- 1 lžíce celozrnné mouky
- 2 lžíce jemných ovesných vloček
- 1 lžička skořice

+ hrst mandlových lupínků na posypání
+ 1 vejce na potření před pečením
+ kousek rozehřátého másla se lžicí rumu na potření po upečení

Z vlažného mléka, lžíce cukru, dvou lžic mouky a rozdrobených kvasnic jsem si připravila kvásek - smíchala a nechala vzejít na teplém místě asi 10-15 minut. Rozinky jsem zalila trochou horké vody a asi panákem rumu a nechala "louhovat". Do velké mísy jsem si navážila prosátou mouku a cukr, přidala citronovou kůru, promíchala, vlila kvásek, přidala 2 žloutky a nakonec i máslo. Propracovala jsem vařečkou a na závěr přidala i rozinky (zcezené bez vody), posekané oříšky a semínka a zapracovala do těsta ručně.

Potom jsem hotové těsto vložila do mísy, posypala trochou mouky, přikryla utěrkou a nechala kynout - asi 1,5 až 2 hodiny - během té doby jsem těsto asi 3x propracovala vařečkou, aby se do těsta dostal nový vzduch a lépe kynulo. Po uplynutí doby, jsem těsto znovu propracovala a vytvarovala 2 bochánky. Na jejich povrchu jsem vykrojila nožem kříž, potřela je rozšlehaným vejcem, připravenou drobenkou (tu jsem připravila jednoduše ručním propracováním všech surovin) a mandlovými lupínky. A na plechu jsem je nechala ještě asi 45 minut kynout. Mezi tím jsem troubu rozehřála na 200°. A při pečení jsem postupovala následovně:
- 5 minut na 200°
- 30 minut na 150°
- 10 minut na 120° přikryté alobalem, aby se povrch nespálil, ale mazance se důkladně propekly.

Na závěr jsem mazance po vytažení z trouby ještě opatrně potřela máslem s rumem (tak aby všechna drobenka neopadala) a nechala vychladnout.


Jestli se o Vás jen tak čistě náhodou pokouší taky nějaký ten splín jako ráno o mě, mazancové hňoucání ho jistě požene svinským krokem, fakt :-) A co teprve když se peče z dobré nálady... No ať je tomu tak či onak, doufám, že výsledek bude vždy ozdoben zářivým úsměvem :-)

13 komentářů:

  1. Hezky jsme se sešly - já Jidáše, ty mazanec...:D mmmm a ještě k tomu s drobenkou a pomazanej rumem! Taky se na mazanec (nebo víc mini mazanců ) chystám, nejspíš v sobotu odpoledne :)
    a to, že pečení pomáhá na špatnou náladu můžu jen potvrdit....však taky proto peču tak často :D

    OdpovědětVymazat
  2. mňamky, musí to byť delikátne :)

    http://slyfestyle.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat
  3. Už se těším až mazanec taky konečně vyzkouším:) Ten Tvůj určitě musí chutnat skvěle :)

    OdpovědětVymazat
  4. Mňam, ten vypadá výborně! Musí chutnat určitě skvěle. :)

    OdpovědětVymazat
  5. to vypadá skvěle! škoda,že mi nebude stát ráno na stole:(

    OdpovědětVymazat
  6. určitě jste si všichni pochutnali.

    OdpovědětVymazat
  7. šikulka :) hezky se ti to povedlo! :)mňam

    OdpovědětVymazat
  8. Terinko, tvoje mazance vypadají fantasticky. A to jsem si až do dneška myslela, že nejlepší mazance peče moje mamka...vidím, že má silnou konkurenci.
    Postav, prosím, na kávu, letím k tobě na ochutnávku!
    Vivi :-*

    OdpovědětVymazat
  9. Právě jsem dopekla. :) A ty dva bochánky vůbec nejsou bochánky, ale pořádný bochany. Měla jsem pocit, že mi vylezou z trouby, jak pořád kynuly. :D Jsou úplně nádherný, nadýchaný a voňavý, už jen musím počkat až zítra ochutnám. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pravda, taky se mi ty bobečci vyrostli jako z vody :-D To máš můj obdiv, já bych to do zítra nevydržela, u nás už je jeden a půl bochanu fuč :-)

      Vymazat

Za každý komentář přijmi můj dík!