úterý 11. února 2014

Druhá ruka - dobrá ruka

Kdo hledá, najde. Což v sekáčích platí o to víc. A já si dneska usmyslela, že se Vám tu dneska ze své záliby k přehrabování v hadrech z druhé ruky musím vykecat. Vybírat v nejnovějších a nejtrendovějších kolekcích je sice možná jednodušší, ale rozhodně ne takový vzrůšo a zábava. Mě o moc víc baví hledat opravdické poklady v secondhandových nabídkách....

  • Tak za prvé, je taky sekáč a sekáč. Samo, že si mé oblibě netěší podniky, kde smrad zatuchliny práskne do nosu hned po vkročení. A kde se věci povalují na hromadách, zmuchlané a špinavé. Nenene. Raději opravdu ramínka, vůni pracího prášku... A třeba i oděv žehličkou políbený - a hned je to atraktivnější objekt.
  • Vyzkoušeno mám, že pravé poklady se ukrývají v zapadlých krámcích, nejlíp na nějakém malém městě, kam si přeci jen nenajde cestu tolik módních-kousků-chtivých. A taky si tam taky zpravidla nesnaží hrát na hogofogo a kousky jsou tam většinou za směšný peníz. Nebo třeba i na váhu. 
  • Též se vyplatí hlídat třeba různé akce v sokolovnách a různých sálech, kde bývají jedno či více denní nárazové prodeje. Různé firmy zavírají na do konkrétního kulturáku třeba jednou za měsíc a na půl dne rozloží svůj ansámbl. Nebo i na dýl a s postupem dní zlevňují, až je třeba těsně před koncem kus za 10 Kč.... Chce to jen očíhnout plakáty.

  • A většinou to chce velikou trpělivost a počkat si, než se k dobrému kousku člověk dohrabe. Ale najít se dá, i když převládají obrovitánské neforemné hadry. Často se mi povedlo najít dokonce i kousky ověnčenými ještě originálními visačkami, nenošené, netknuté. A i když je kousek třeba nošen a stále vypadá k světu, je to alespoň záruka, že se po prvním vyprání nezkroutí ve švech nebo úplně nerozpadne jako věc jiná, třeba úplně nová.... 
  • Jen pryč s konkrétní představou. Zákon schválnosti funguje neomylně a jakmile se touží po modrém svetru, zákonitě se vyrojí, až když se po něm přestane prahnout, že jo...
  • Díky bohu za vracející se trendy. Holé bláznovství by bylo vyplácnout za trendovou tartanovou sukni půlku výplaty, když v každém sekáči jich je nejmíň pět. 


Já sama mám teda ze sekáčů svou skříň poměrně hojně zásobenou. A největší podíl tvoří rozhodně různé svetříky. Ty se mi nakupují asi nejsnadněji. A vybrala jsem pár mých nejoblíbenějších. Na plné čáře vítězí knoflíčkové, snad pro variabilnější využití - zapnuté do posledního knoflíku, volně přes tričko, zastrčené do sukně s vysokým pasem nebo uvázané na uzel k šatům - tak je nosím nejraděj. Vyhrábla jsem si provedení různé - klasické či netradičnější, ať už barevně (kdy vede lososový ombré svetřík), střihově (zbožňuju 3. od konce) nebo vzorově (ten srdíčkový <3). Navíc za ceny okolo 50 Kč, tak to neber, že. Zvlášť třeba takový vlněný.... Jen vyžehlit jsem je před vyfocením měla, to jo.


Ale i na různé kabáty, bundičky a saka se dá narazit. Chce to kliku, aby dobře padly. Ale když sednou, to je radosti. V takových případech je totiž ta finanční úspora už přeci jen viditelnější - dát za zimní vlněný kabát stopade či patnáct stovek? :-)


Za výborný peníz mohou do skříně slavnostně vkráčet i obyč trička, košile i zajímavější halenky. Z každého vybraného kousku mám opět radost nesmírnou - košile se srdíčky, nesmrtelné kostky, či proužky. A taky krajky a kvítka....


A stejně mám největší radost, když se mi podaří objevit nějaké bezva šaty nebo sukni. Kalhoty nemám ze sekáče ani jedny (asi protože jejich koupi nesnáším tak všeobecně - dá to fušku narvat do nohavic svou zadnici). Za to se mi poštěstilo objevit za 80 Kč ty ikonické malé černé. A tomu říkám výhra.


No nechtěla jsem nakonec jen sklouznot k chlubení "hleďte, co jsem si kdy koupila". Spíš jsem tím vším chtěla říct, že i v second handech dají najít skvělé kousky. A docela solidně se dá obléct i doslova za pár korun. Což se hodí.... Takže dodat se už sluší jenom "LOVU ZDAR"! 

Taky lovíte? Na jaký objev jste třeba nejvíce hrdí? :-)

29 komentářů:

  1. Hehe, uplne ťa chápem. A dávam za pravdu. A keď už sme u toho, tak som v piatok bola za sesternicou v istom bare a vedľa toho baru je sekáč. Po strašne dlhej dobe som šla okolo a všimla som si na figuríne krásne flitrované ramienkové tričko a červenú sukňu. Vliezla som dnu a to čo bolo na tej figuríne mám teraz doma :D k tomu ešte pekný svetrík s dlhým rukávom (trpím absenciou vecí s dlhým rukávom :D). a práve na tento objav som momentálne najviac hrdá :)
    Gold Phoenix

    OdpovědětVymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj, pokud to není tajemství (aby sis mohla ukořistit nejlepší kousky pro sebe :D), není nějaký z těch sekáčů v /blízkém/ okolí HK? :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jestli chceš, napiš mi na mail tera.vackova@gmail.com a povím ti to :-)

      Vymazat
  4. Na sekáč nedám dopustit. Jediný, co mě trochu rozčiluje je fakt, že se tam teď naučilo nakupovat nějak moc lidí a všechno mi vykoupí. :D
    A tvoje úlovky jsou super! :)

    OdpovědětVymazat
  5. Některé mé nej kousky jsou z druhé ruky - Prada, Max Mara za směšný peníz, téměř jako nové!
    Hlavně ty umíš vykouzlit super kombinace a o vvvotom to je! Jsi šikovná!

    OdpovědětVymazat
  6. A já jsem sekáčům díky Tobě také podlehla! :D Zrovna v pátek jsem byla v jednom, kde jsem si ulovila klasické černé sáčko za krásnou stovečku :))

    OdpovědětVymazat
  7. Dřív jsem do sekáčů chodila daleko častěji, ale poslední rok na to moc času nemám. Budu to muset ale napravit, protože máš pravdu, že se tam djají najít parádní kousky za super cenu. :)
    Ja ti závidím ten kotkovaný kabát, je krásný.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. a to bych fakt nevěřila, že bude na tuhle zimu až moc teplý :-D

      Vymazat
  8. Krásný kousky, já už nebyla na lovu docela dlouho, spíš frčím na votoči a zahraničních webech :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já nevím proč, ale mě se zase nedaří najít nic kloudného na votočvohoz, asi moje neschopnost nakupovat po internetu :-)

      Vymazat
  9. hezký kusy, já nějak v sekáčích nemám moc štěstí, ale letos jsem zas sehnala pár fakt hezkých oděvů ve slevách, to se taky počítá :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to teda počítá :-) slevy - má druhá nejoblíbenější disciplína :-D

      Vymazat
  10. Miluju sekáče! Mám jeden oblíbený, kam chodím každý týden. A nejlepší úlovek? Ten mám z minulého týdne - našla jsem rifle, vypadaly úplně nenošené, líbila se mi barva, byly takové klasické, nic ošoupaného, s moderníma dírama apod, navíc výborný materiál. Vyzkouším si je a světe div se, padnou jako ulité a vypadám v nich super (a to už je co říct, když se pochválím :D). Doma je prohlížím detailněji a všimnu si, že jsou Made in USA. Tak z legrace zadávám název značky do Googlu a vykouknout na mne úplně stejné rifle, které se dají koupit na eBay za $172!!! Dodnes nechápu a dodávám, že ty rifle teda budu nosit se vší parádou :D!!
    Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Paráda :-) Taky mám ve zvyku "gůglit" co že jsem to objevila, když značku neznám a taky jsem jednou byla parádně překvapená, že jsem našla šaty od nějaké newyorské návrhářky, ty jsem úplně zapomněla vyfotit :-)

      Vymazat
    2. Tomu říkám úlovek! A přeji co nejvíce takových ;)

      Vymazat
  11. Jsem sekáčový maniak :-). Prakticky ani jinde nenakupuji (to už musí být super slevy) a pak ještě na aukru z druhé ruky. Je mě líto peněz a také mám ráda hodně věcí. Prostě nepochopím, že někomu stačí 2 kabelky (kabáty, saka..aj). Já mám ráda barvičky i na kabelkách. No a i když mám 3 police takových kabelčiček zjistím, že by to stejně chtělo úplně jinou, třeba ve stejné barvě co už mám, ale jiného stylu (buďto sportovnější, nebo naopak elegantní). Super článek. Já totiž teď 3 dny opravdu hodně přemýšlím o tom, zda svůj blog nevést právě jen o sekáčových věcech. Znám ale spoustu lidí, kteří to odsuzují. Když pak o věcech ví, že byly tak levné, koukají se na mě úplně jinak, jako by nasadili brýle. Je to zvláštní, ale je to tak.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sdílím tu množstevní potřebu :-D Takové "fouňovství" či jak to nezvat nechápu - buď se věc líbí a nebo ne, nezáleží na tom, kolik stála... Kupovat si drahý věci je jednoduchý :-)

      Vymazat
  12. Taky nakupuju ráda v sekáčích :) Ty nejlepší kousky mám právě odtud - vlněné svetříky pro mě i pro přítele, vlněnou pelerínu Zara za 60 pro mě a vlněný kabát Benetton za 50 pro něj.... Jojo, to se mi líbí, hlavně jdu vyloženě po vlně! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To máme podobné, taky jako první študuju cedulky :-D

      Vymazat
  13. Tak tohle je článek přesně pro mě.:-) Já nejčastěji nakupuju sukně,šaty a (možná překvapivě) společenské oblečení. Kalhoty taky nemám ani jedny, bohužel ani kabát se mi dosudnepodařilo ulovit. Zato mám třeba lodičky asi za stovku. Nové, kožené a navíc v naprosto originální petrolejové barvě.:-)
    A jinak, kdo by chtěl vidět skvělé sekáčové kousky (a má rád retro oblečení), doporučuji tento blog.:-)
    http://mezinebemazemi.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak na boty jsem ještě nenarazila :-) Na blog mrknu

      Vymazat
  14. Do místního sekáče (vše za 40) chodím pro jednoduchá bavlněná trika s dlouhým rukávem, která tvoří většinu mého šatníku, miluju jednoduchou nekomplikovanou módu... Kolikrát až doma zjistím, že mají i cedulku fairtrade.. Takže se chovám ekologicky po všech stránkách! Markéta

    OdpovědětVymazat
  15. Já sekáče přímo miluju, je to pro mě super aktivita, hrozně mě baví nacházet zajímavé kousky, které jen tak nikdo kolem mě nemá. A když přecejen nemám čas na procházení sekáčů, mohu si jej projít online na https://www.onlinesekac.cz/

    OdpovědětVymazat
  16. Já tedy osobně nejraději oblečení a tak různě nakupuji na různých bazarech . Myslím si, že planeta je už tak dost přehlcená a není třeba si kupovat nové oblečení a zahlcovat ji tak ještě více :-) Mezi mé oblíbené patří třeba biginzerce...

    OdpovědětVymazat

Za každý komentář přijmi můj dík!