čtvrtek 20. února 2014

Nejlepšejší chleba

Balím si svých pět švestek a odjíždím na hory. Pěti švestkami rozumějte sáňky samochodky a bábovku do jedné ruky a tenhle výborný chleba do ruky druhé. Jedeme s přítelovou rodinou na chalupu, takže se sluší přivést nějakou pořádnou výslužku. A já se rozhodla, že budu jako správná horalka zásobit své spoluhoraly pořádným bochníkem chleba. Takže jsem minulý víkend neváhala, vyhrnula rukávy a dala se do pečení, abych si nacvičila a s sebou vezla už odzkoušený a nejvylepšenější kousek. A zadařilo se. Už na první pokus se vyvedl na pětkrát podtrženou jedničku. Famfáry prosím. Tenhle chlebák si ho rozhodně zaslouží....


Potřebovala jsem:

300 g žitné chlebové mouky, 300 g hladké mouky + další na podsypávání, 380 ml vlažné vody, lžička a půl soli, lžička drceného kmínu, 1/3 kostky čerstvého droždí, lžička cukru, semínka (já dala lněné)

A nejdřív příprava kvásku - ve 125 ml vlažné vody jsem rozmíchala droždí a cukr a nechala vzejít. Mezitím jsem do velké mísy připravila ostatní suroviny - zbývající vodu, mouku, koření a semínka. Přidala jsem vzešlý kvásek a propracovala. Přikryla utěrkou a nechala kynout asi hodinu a půl a během kynutí jsem asi 3x propracovala. Po hodině a půl jsem těsto opět propracovala a vložila do kulatého hrnce, co může do trouby, vyloženého pečicím papírem, přiklopila pokličkou a pekla na 230° hodinu. Potom jsem sundala pokličku a nechala ještě 10 minut zezlátnout. Potom jsem chléb zabalila do utěrky a nechala vychladnout.


Bratřík po dojedení dobré čtvrtky (která zbyla asi hoďku po nakrojení) prohlásil, že chutná jako bábovka. Souhlas - vnitřek má srovnatelně vláčný. Kůrku má však výstavně křupavou. Takže jestli s ním na horách nezazářím, tak už nevím :-) Takže další pecen čapnu v podpaží a jedu. Vy se mi tu zatím mějte... A třeba si upečte chleba... Postavte třeba zeď - znáte to - žal se krásně vstřebá.... Začněte s tííííím hned teď....


6 komentářů:

  1. Jako bych cítila tu vůni až sem! :D vypadá báječně. Musím se občas pousmát nad tím, že někdy je takový čerstvý domácí chléb daleko lepší než veškerá drahá nazdobená gurmánská jídla v restauraci !:)

    OdpovědětVymazat
  2. Chleba vypadá nádherně. Já jsem teď vypustila z jídelníčku pšeničnou mouku a veškeré moje pečení končí ubohýma plackama...

    OdpovědětVymazat
  3. no tak ten vypadá nádherně! Čerstvej chleba je ta nejlepší věc na světě....

    OdpovědětVymazat
  4. Ten vypadá skvěle a určitě bude báječně i chutnat ;)

    OdpovědětVymazat
  5. Vypadá parádně a určitě stejně i chutná. :)
    Užij si hory!

    OdpovědětVymazat

Za každý komentář přijmi můj dík!